Hedelmien siemenistä kasvatetut - Pitaija eli lohikäärmehedelmä

Kotipuutarhurin siemenkylvöt on jääneet tältä keväältä tekemättä kun olen keskittynyt näihin hedelmien kasvattamiseen. Kevättalvella havahduin kotimme viherkasvien vähyyteen ja samaan aikaan tuli lueskeltua juttuja hedelmien siemenistä kasvatetuista kasveista. Niinpä innostuin itsekin kokeilemaan.

Ostin ruokakaupasta vähän eksoottisempia hedelmiä. Yksi niistä oli pitaija eli lohikäärmehedelmä.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background">Background photo created by freepik - www.freepik.com</a>
Pitaija kuuluu kaktushedelmiin ja on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. Lajia kasvatetaan myös Aasiassa. Hedelmällä on kolme kutsumanimeä: pitaija, pitaya tai pitahaya. Lajikkeita on kolme, jotka erottuvat toisistaan erilaisilla väriyhdistelmillä. Kahden lajikkeen ulkoväri on sinipunakuorinen ja hedelmäliha joko valkoista tai punaista. Yksi lajikkeista on keltakuorinen ja sen hedelmäliha on valkoista.

Ostamani hedelmä ehti odotella useamman päivän ennekuin pääsin kylvöhommiin. Se olikin vain hyväksi, sillä se oli pehmennyt sopivasti eli oli kypsä. Raaputtelin siemeniä talouspaperille ajatuksena jättää ne siihen kuivumaan. Osasta yritin pestä enimmät hedelmälihat pois, mutta se oli aika toivotonta puuhaa. Osan laitoin suoraan multaan hedelmälihoineen kaikkineen. En peitellyt siemeniä kun olivat niin pikkuruisia.


Eipä siinä mennyt kuin pari päivää ja siemenet olivat jo itäneet! Ja itävyysprosentti oli ainakin 100!


Siirsin kylvöksen valoon ja annoin kasvaa vielä kokoa ennenkuin aloitin koulimisen. Parin viikon ikäiset taimet varovasti koulin isompiin purkkeihin. Taimet oli silti niin pieniä, että käsitellä sai tosi varovasti etteivät katkeilisi. Siirsin useamman taimen nyt aluksi samaan purkkiin. Pitää katsoa tarviiko myöhemmin harventaa vielä.


Kuten arvata saattaa, ne talouspaperille kaavitut siemenet jämähti paperiin kiinni, enkä niitä saanut siitä kylvettyä multaan. Niinpä kostutin paperit kunnolla ja laitoin ne muovipusseihin ja pussit kiinni. Siirsin pussit takan päälle lämpimään ja jäin odottamaan mitä tapahtuisi.
Lämpö ja kosteus tekivät tehtävänsä ja siemenet iti yhtä nopeasti kuin toisetkin!


Nyt pikkutaimia on yllinkyllin ja yli omien tarpeiden. Jos nämä tästä lähtee hyvin kasvuun niin sukulaiset ja ystävät saa kyllä omansa :)

Ai niin, pitaijan mausta en osaa sanoa kyllä mitään, se jäi nimittäin maistamatta=D Täytyy ostaa uusi ihan syöntiä varten!

Kivaa keskiviikkoa Sinulle!
11 kommenttia

 1. Ihan outo herelmä mulle. Miälenkiintoosta seurata, minkälaane kasvi nuasta kehittyy. Mukavaa viikon jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika uusi tuttavuus mullekin😊 mielenkiintoista tämä kyllä on!

   Poista
 2. Onpas eksoottisen näköinen hedelmä, ihan outo minulle. Sinulle on nyt tulossa runsaasti lohikäärmehedelmiä! Nimikin on hauska!

  VastaaPoista
 3. Nimi on kyllä hauska! Toivottavasti näistä edes jokunen kasvaisi isoksi. Näillä on aika jännä lonkeromainen kasvutapa 😃

  VastaaPoista
 4. Hieno onnistuminen! Vaatiikohan pitkään, ennen kuin tekee hedelmää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä uskalla edes toivoa hedelmiä...Iti todella nopeasti, mutta nyt kasvu on ikäänkuin jämähtänyt paikalleen.

   Poista
 5. No vautsi! Hienosti itivät. Itse olen ostanut pitaijan kerran, mutta enpä älynnyt siemeniä ottaa kasvatukseen. Omasta mielestäni ulkonäkö on makua parempi, mutta ihan jännä tuttavuus se kokonaisuutena oli. Tulee varmaan joskus ostettua uudestaankin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jäi harmittamaan kun en edes maistanut, mutta täytyy ostaa joku kerta ihan sitä varten oma hedelmä.

   Poista
 6. Mitä näille nyt kuuluu? Lähtikö hyvin kasvamaan?

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Nämä kasvoi aika hyvin, joskin kasvu hidastui siinä vaiheessa kun ehtivät n. 3-4 cm:n mittaisiksi. Sitten kasvu tyrehtyi kokonaan ja kuolla kupsahtivat. Toki lahjoittelin näistä taimista suurimman osan tuttaville kun niitä tuli niin paljon. Niiden kohtalosta en kyllä tiedä.

   Poista