Kesäkukkaistutus isoon, syvään ruukkuun

Nyt alkaa olla kesäkukkien istutusaika jo käsillä, sillä kesäkuun 10. päivä on jo ensi viikolla. Ensimmäiset kukat istutin jo parisen viikkoa sitten kun sain äitienpäivälahjaksi kukat. Alkuun ruukkuja sai tosin kantaa hallaöiksi sisälle. Nyt ovat jo hyvin pärjänneet ulkona yöt ja päivät.

Tässäpä vinkki miten istuttaa isoon, syvään ruukkuun. Konkareille tämä on varsin tuttua puuhaa, mutta saattaapa joskus tänne piipahtaa uusikin harrastaja :)


 Laita pohjalle reilu kerros ruukkusoraa, jotta ruukkua jaksaa tarvittaessa siirrellä.


 Ruukkusoran päälle laita pala suodatinkangasta. Näin multa ja ruukkusora ei sotkeudu toisiinsa vaan voit käyttää soran myöhemmin uudelleen: 


Suodatinkankaan päälle kaada reilusti istutusmultaa. Mitä isompi ruukku, sitä enemmän multaa, jotta kukilla on kunnolla tilaa juurtua ja myös kastelu helpottuu.  
Saatavilla on monenlaista erikoismultaa, mm. kastelukiteitä sisältävää kesäkukkamultaa. Näihin käytin tavallista puutarhamultaa, sillä sitä olin jo valmiiksi varastoon ostanut. 


Sommittele kesäkukista mieluisesi asetelma ja istuta kukat. Istuttaessa kannattaa juuripaakkua vähän käsitellä eli jos se on kovin tiivis niin varovasti availen juuristoa vähän eri suunntiin. Tämä edistää kasvin uudelleen juurtumista. 

Näihin ruukkuihin istutin verililjapuun, hopealehteä sekä enkelipelargonia. 


Näille kukille ruukuksi valikoitui kahta kokoa olevat mattamustat, maalaisromanttiset saviruukut. Aiemmin olen suosinut tavallisia, ruskeita saviruukkuja, mutta nyt tuntui, että oli aika uudistaa vähän ilmettä. Näihin ihastuin heti kun ne Prismassa näin! 


Istuttamisen iloa sinulle ja aurinkoista perjantaita! 12 kommenttia

 1. Muutaman vuoden ajan olen korvannut ruukkusoran männynkävyillä, joita löytyy pihapiiristä yllinkyllin. Toimii! Hienosti sopivat istutuksesi kukkien värit yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävyt onkin ekologisempi vaihtoehto 👍🏼

   Poista
 2. Hiano! Isoohi laitan kans soraa, piänemmät saa pärijätä ilima. Kokeele talavettaa tua verililijapuu. Mullaki menöö sama jo kolomatta kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti täytyy ainakin yrittää talvettaa verililjapuu. Mukava olisi nauttia siitä ensi kesänäkin, sillä tuo ryhtiä asetelmaan muotonsa ja värinsäkin puolesta mukavasti 😊

   Poista
 3. Nätti on! Oon itelleki joskus aatellu tuota liljapuuta mut jotenki mä miellän sen kuitenki sen verran moderbiksi että en oo kuitenkaa vielä osannu. 😉 Mä oon soran tilalta laittanu vaan sepeliä, toimii seki 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen ettei itsekään olisi ehkä osannut tuota liljapuuta ostaa, mutta kun sen lahjaksi sain niin onhan se kiva :) Ja onpahan vähän erilainen kuin aiemmin mun ruukut on olleet.

   Poista
 4. Verililjapuu on näyttävä. Suunnittelen kesäksi ruukkuistutusta,kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! Se kyllä kasvoi komeasti ja viihtyi tuollaisessa isossa ruukussa. Toin sen talveksi sisälle ja hengissä on pysynyt. Ei ole siis pelkästään yhden kesä ilo tämä :)

   Poista
 5. Tuo verililjapuu on kyllä kaunis. Itse en ole sitä vielä koskaan hankkinut, ehkä joskus täytyy kokeilla👍

  VastaaPoista