Pionin siementen idätyskokeilu

Syksyllä jäi kylvämättä ulos Suomen Pioniseuralta tilaamani siemenet, joten päätin tehdä niille lämpö/kylmäkäsittelyt sisätiloissa nyt. Hieman aiemmin olisi homman saanut aloittaa, sillä molempien käsittelyjen aika on n. 3kk, riippuen toki siemenen itämisvauhdista. Tässä hieman tietoa prosessista:

Lämpö/kylmäkäsittely pähkinänkuoressa

Lämpökäsittelyn aikana siemeneen kehittyy ensin sirkkajuuri. Kun juuri on muodostunut tarvitsee siemen seuraavaksi kylmäkäsittelyn, jotta siihen kehittyy silmu. Kylmäkäsittelyn aikana siemen ikäänkuin herää lepotilasta. Lämpötilan täytyy kylmäkäsittelyn aikana olla 0-5 lämpöastetta. 

Silmun kehittymisen jälkeen siemen voidaan istuttaa ruukkuun ulos lämpimään. Lämpö saa pionin taimen kasvuun.  

Saman prosessin voi antaa myös luonnon hoidettavaksi. Pionin siemenet kylvetään syksyllä kosteaan mullan ja hiekan sekoitukseen. Ensimmäisen viikon ruukut saavat olla huoneenlämmössä, jonka jälkeen ne haudataan maahan suojaiseen paikkaan. Siellä ne saavat olla kevääseen saakka. 
Tärkeintä on, että multa pysyy kosteana koko ajan. 
Alkukesästä kun säät lämpenevät, siemenet lähtevät kasvuun jos kaikki on mennyt odotetusti. 

Laitoin hankkimani siemenet eilen 16.2. likoamaan lämpimään veteen, johon oli laittanut tipan astianpesuainetta. Sen tehtävä on rikkoa veden pintajännitys, jolloin siemenen kuori pehmenee ja kosteus siirtyy siemenen sisälle. 


Siemeniä minulla oli 7 eri lajiketta noita tilattuja sekä lisäksi oman pihan kahdesta pionista kerättyjä. Kaikki lajikkeet laitoin omiin purkkeihin likoamaan ja nimesin purkit, ettei mene sekaisin tai ole pelkän muistin varassa koko homma. 


Uiskentelemassa ovat: 

* p. mlokosewitschii, species, single yellow petals with center of golden stamens

* p. lactiflora 'Golden Frolic', hybrid, single soft pink petals with dark flares & golden yellow stamens

* p. lactiflora 'Ruffled Clouds', white, sigle

* p. tenuifolia, advanced generation progeny of p.t. 'Plena' and p.t. 'Rosea'

* p. lactiflora 'Mischief', single, light pink with center of golden stamens

* p. suffruticosa, red & white striped

* p. lactiflora 'Polly Sharp', single blooms open light pink & change to marble white, then white with a center of golden stamens

* p. lactiflora 'Krinkled White', single white, large blossoms  with crepe paper-like and center of golden stamens

* p. lactiflora 'Moon of Nippon', large white guard petals with a center of yellow stamens


Vuorokauden likoamisen jälkeen oli karsittava jyvät akanoista. Ne siemenet jotka olivat painuneet pohjaan ovat todennäköisimmin itämiskykyisiä. Kellumaan jääneitä en kuitenkaan heittänyt pois, vaan merkitsin ne erikseen ja ne saavat saman käsittelyn kuin muutkin siemenet. Huuhtelin kaikki siemenet lajike kerrallaan, jotta pesuainetta ei jäisi.


Idätyspohjaksi hankin Biolanin Kasvusammalta. 

Se on lannoitettu ja kalkittu kasvualusta  ja sopii hyvin taimikasvatukseen, huonekasveille sekä kesäkukille. Se miksi päädyin juuri tähän tuotteeseen on se, että sammal varastoi hyvin kosteutta. Lisäksi se on ilmava, jolloin juuret voivat hyvin. Tässä alustassa tuntuisi ominaisuudet olevan juuri sopivat siementen idätystä ajatellen. 
 
Ostin sammalen paikalliselta puutarhalta ja samalla juttelin hetken puutarhurin kanssa. Hän kertoi viime vuonna istuttaneensa kesäkukat altakastelu ruukkuihin ja laittaneen pohjaksi tämän kasvusammalen. Hyvin olivat kasvaneet ja pärjänneet kuumasta kesästä huolimatta. 
 
Pesun jälkeen merkitsin pusseihin lajikkeet sekä onko siemenet kelluneita vai ei kelluneita. Lisäsin vielä päivämäärän sekä siementen kappalemäärän/pussi. Pusseihin noin 1/2 dl kosteaa kasvusammalta ja siemenet sinne sekaan. Pussin suu kiinni ja pussi laatikkoon. Laatikon vein saunan lattialle, sillä siellä on lattialämmitys ja tasainen lämpötila.
 

 

Itselle merkitsin vielä muistiin, että kymmenen päivän välein käyn kurkkimassa pusseihin sekä pöyhin niitä hieman :) 

Mitenköhän maltan odottaa aina 10 päivää???

 

14 kommenttia

 1. Olisinpas tiennyt tuon astianpesuainevinkin syksyllä, kun kylvin pari puupionin siementä. Varmaan on turha odottaa sirkkalehtien ilmestymistä vielä tänä kesänä, sillä lämpökäsittelyn aikana ei sirkkajuurta ilmestynyt. Laitoin ne kylmäkäsittelyyn kellariin ja maaliskuun puolivälissä ne taas saisi ottaa lämpimään. Tuoreeltaan kylvettynä siemenet olisivat saattaneet itää jo tänä keväänä, mutta kun olivat kuivia, niin varmaan vaaditaan pari kierrosta katkaisemaan lepotila. Ei ole kärsimättömän hommaa pionin siemenlisäys :D Itämisonnea sinun pioneillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä homma todellakin sinniä vaatii :) Minulla on tuonne penkkiin kaivettuna myös toissa syksyiset siemenviljelykset ja kovasti odotan, että sieltä tänä keväänä jo jotain nousisi. Toivotaan, että puupionisi heräilevät pian ja lähtevät kasvuun :) Mukavaa puuhaa tällainen kokeilu!

   Poista
 2. Olet siis selvästikin aloittanut valmistautumisen uuteen kasvukauteen:)
  Mielenkiintoista luettavaa kylmäkäsittelystä ym. Kiitos Satu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa tässä :) Puutarhalla käynti kyllä vähän herätteli jo kevääseen ja näihin kylvötouhuihin!

   Poista
 3. Jännittävä projekti! Minä olen (lähinnä hyvällä tuurilla) onnistunut kasvattamaan pioneita siemenestä kylvämällä ne syksyllä purkkeihin, upottamalla purkit talveksi kasvimaahan ja keväällä taas ylös. Kesän mittaan purnukoista pilkisti kasvua. Syksyllä istutin pikkutaimet suoraan kukkapenkkiin. Kukkimiseen menee varmasti useampi vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se näppärimmillään käy! Luonto hoitaa homman ja tarhuri pääsee vain valitsemaan kasville parhaan paikan missä kasvaa isoksi :) Nämä minun siemenet vähän unohtui syksyllä laittaa purkkeihin niin pitää sitten kokeilla tällaista tapaa. Toisaalta ihan mielenkiintoistakin seurata millaisen käsittelyn siemen vaatii lähteäkseen itämään.

   Poista
 4. Ei ole kärsimättömän hommaa. Laitoin minäkin syksyllä kokeeksi keräämiäni siemeniä ulos ruukkuihin, mutta ruukuista huolehtiminen on tympeää puuhaa, jos itäminen ei käy vielä ensimmäisenä keväänä/kesällä. Saa nähdä miten käy. Sinulla vaikuttaa paljon huolellisemmalta puuhalta, toivotaan että onnistuu hyvin. Tuo tiskiainevinkki oli minullekin uusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahdon olla itsekin aika hätäinen ja melkein heitin ne ulkona itämistä odottavat siemenet jo viime kesänä pois. Onneksi kurkistin ja huomasin elonmerkkejä niissä. Tämä jos mikä on kärsivällisyyttä kasvattava harrastus!

   Poista
 5. Sanoisin että mielenkiintoinen kokeilu .Seuraan jännityksellä tuloksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin! Huomenna kurkistelen pusseihin, jännittää :)

   Poista
 6. Todella mielenkiintoinen kokeilu! Kiva nähdä, miten pionit lähtevät kasvuun. Mukavaa helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisista tykkään! Vielä mukavampi, jos saisi jotain tuloksiakin aikaan :)

   Poista
 7. Mielenkiitonen kokeilu tosiaanki, minäki jään oottaan tuloksia! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään viimeksi pöllyytin nuo pussit läpi ja vaikka tiedän, että vasta kylmäkäsittelyn pitäisi saada itäminen alkuun, niin silti olin pettynyt kun elonmerkkejä ei siemenissä näkynyt =D Kosteus oli pysynyt hyvin. Malttia, malttia pitäis olla, mutta kun se ei oo mun vahvimpia puolia...:)

   Poista