Kesäkukkien talvikylvö

 Viime kevään esikasvatusrumbasta juuri ja juuri hengissä selvinneenä päätin järkeistää hommaa tänä keväänä. Ensimmäinen ajatus oli mennä kahden pysähdyksen taktiikalla eli jakaa siemenistä suurin osa suorakylvettäviin ja sitä kautta minimoida esikasvatettavien osuus. Kuulosti omaankin korvaan sangen kypsältä ratkaisulta. 


Samettikukka Strawberry Blonden kymmenet taimet keväältä -22


Helmikuun alussa postilaatikkoon kolahteli puutarhalehtien uudet numerot ja sielläpä vastaan tuli termi talvikylvö. Olin siitä kuullut aiemminkin, mutta olin yhdistänyt sen enemmänkin hyötykasveihin kuin kesäkukkiin. Artikkelissa vilahteli kuitenkin kesäkukkienkin nimiä, joten aiheeseen oli perehdyttävä hieman tarkemmin. 

Talvikylvön ideana on, että siemenet ovat ulkona tai kasvihuoneessa odottamassa itämisen mahdollistavaa lämpötilaa. Eli kun maa alkaa lämmetä, siemenet alkavat itää. Ulkona viileässä kasvu on hitaampaa kuin sisällä, mutta taimista tulee topakampia. Kylvää kannattaa silloin kun luntakin on riittävästi, etenkin jos kylvät ulos. Tammi-maaliskuu on talvikylvöille yleensä hyvää aikaa. Silloin on vielä lunta, mutta keväiset säät eivät ole enää kovin kaukana. Talvikylvö sopiikin parhaiten lyhyen esikasvatuksen vaativille ja viileästä pitäville lajeille kuten esim. orvokille, kehäkukalle ja tuoksuherneelle. Sitähän oli kokeiltava! 




Kylvöastioiksi olin säästellyt kaikenlaisia rasioita mitä nyt kotitaloudessa tulee vastaan eli mm. tomaatti- ja salaattirasioita. Täytin ne kylvö- ja taimimullalla, jonka kostutin hyvin . Kokeiluun lähti kesämalvikki, tuoksuherne, oma asterisekoitus, kosmoskukka, iso-olkikukka sekä punarevonhäntä. Pinnalle ripottelin kevyen kerroksen multaa ja sitten rasiat pääsivät kasvihuoneeseen. Jatkossa kastelu hoituu lumella. 



Nyt sitten jännätään, miten tämä kylvötapa onnistuu! Viikon päästä olisi tarkoitus aloitella myös esikasvatettavien kylvöt sisälle. Hyvin olen hillinnyt itseni tänä keväänä :) Mites sinä, millä mallilla sinun kylvösi ovat? Aiotko kokeilla jotain uutta tänä vuonna? 

Sepä olisi enää pari päivää jäljellä tätä kuuta ja sitten alkaakin jo kevätkuukaudet. Ihan mahtavaa! Edessä on vuoden paras aika ♥ 


15 kommenttia

  1. Uskoisin tuon konstin helpottavan rumban hallintaa. Orvokit varmasti viihtyy viileässä ja etteivät taimet venähdä hujopeiksi viileämmässä.
    Minulla on nyt todella maltillinen taimivuosi edessä, johtuen ihan omasta terveydestä ja jaksamisesta, joten kylvökset jää aika minimiin. Mutta jotain sentään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla odotan miten kokeiluni onnistuu. Nyt on itselläkin ollut vähän into hukassa, mutta ehkäpä sen jostain kaivelen esille. Joulukuussa jo tilasin leikkokukkien siemeniä aimo annoksen, joten kasvamaan ne on saatava =D
      Välillä on tosin hyvä ottaa iisimmin ja kuunnella ihan omaa itseään. Näistäkään hommista ei saisi tulla rasite. Aurinkoisia kevätpäiviä ja voimia sinulle!

      Poista
  2. Mäki luin kyseesen artikkelin, mutten oo saanu viälä mitää aikaaseksi sen tiimoolta. Eres muutamaa sorttia vois kokeella. Muuten on kans kasvatukset ihan lähtökuapis vasta. Varsisellerin kylyvin, mutta kuinkahan siinäki käy ku pussinkylijes käskettihin kylyvää jopa sentin syvyytehen, mutta jäläkihinpäi gooklates löyrin ohojeen kylyvää pintahan. Tulevalla viikolla oon aatellu aloottaa usiampien kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei täälläkään ole vielä oikein intouduttu kylvöhommiin, mutta ensi viikolla ajattelin kyllä jo tomaatit ja jotain leikkoja kylvää.
      Tuo onkin jännä juttu, miten erilaisia ohjeita samoille kasveille annetaan. Teet uuden kylvöksen jos ei ala mitään näkymään?

      Poista
  3. Mielenkiintoista. Tuoksuhrneitä voisin kokeilla kylvää suoraan kasvihuoneeseen (siis kuitenkin taimipurkkeihin) mutta ei ihan vielä, kasvihuoneessa on yhtä kylmä kuin ulkona. Viime keväänä vein taimet sinne tosi aikaisin, hyvin pärjäsivät harson alla ainakin tuoksuherneet ja samettikukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä laitoin tuoksuherneet jo nyt, joten saas nähdä miten mönkään menee...Ne kun oli mainittu eräässä talvikylvöjä koskevassa artikkelissa niin päätin suinpäin kokeilla. No tehdään uudet kylvöt jos ei onnistu.

      Poista
  4. Minäkin luin talvikylvöistä kesäkukilla. Perennoilla homma on tuttua, mutta eipä ole ennen tullut mieleen kylvää kesäkukkia tuolla tyylillä. Periaatteessahan homma ei eroa lainkaan syyskylvöistä tai aikaisista suorakylvöistä, joita teen kuitenkin joka vuosi. Peukkuja kokeilullesi! Veikkaan, että onnistuvat hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ihan sama juttu! Perennoilla olen kyllä kokeillut, mutta kesäkukat oli ihan uusi juttu. Jännällä odotan mitä tuleman pitää :)

      Poista
  5. Mielenkiintoista luettavaa. Perennoja nytkin syksyllä tuli kylvettyä suoraan lavoihin ja muutamia vielä nyt tammikuussa. Miksi ei voisi hyvinkin onnistua myös kesäkukille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin sitä oppii uusia juttuja! Ehkä talvikylvöistä on aikaisemminkin ollut jossain juttua, mutta ei ehkä ole itseä sillä hetkellä niin koskettanut. Mukava kuitenkin kokeilla ja innostua taas jostain uudesta :)

      Poista
  6. Minäkin kokeilen tänä vuonna talvikylvöjä. Aiemmin olen syyskylvänyt sekä kylvänyt esim. pinaattia aikaisin. Kasvihuonetta ei ole, joten muovibokseilla mennään, saa nähdä. Kylvin jo mm. astereita, tsinnioita, parsakaalia, koristeporkkanaa, leikkokärsämöä jne. Ainakin auringonkukkia ja muutamia muita täytyy vielä laittaa. Sisällä kasvaa vasta chiliä ja paprikaa, jättiverbenaa ja keijunmekkoa ja joitain versoja. Sisäkasvatusten tilanpuute innostu kokeilemaan talvikylvöjä. Tuoksuherneen olen pari vuotta kasvattanut sisällä n 10 cm pitkäksi ja sitten katkaissut pian ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva miten moni on innostunut talvikylvöistä! Itselläkin juuri tuo tilanpuute sai tänä vuonna kokeilemaan. Etenkin kun innostuin tilaamaan leikkokukkien siemeniä hieman runsaanlaisesti niin ei ole mitään saumaa esikasvattaa kaikkia sisällä =D Osa toki menee suorakylvönä, mutta siltikin.

      Poista
  7. Minä olen aloittanut perinteisesti sisäkylvöillä:) Pelargonit, orvokit ja kelloköynnökset ovat jo kasvussa, eilen kylvin tomaatit, vesimelonia, ritarinkannusta, esikkoja ja kärsämöä. Nuo perennat voisi vissiin viedä kasvariin. Mua vain hiukan huolestuttaa kastelun suhteen, jos ne eivät ole silmien edessä. Että pääsevätkö kuivumaan oikein kunnolla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kastelu itseäkin hieman mietityttää, mutta täytyy tehdä jokin muistutus itselle :)
      Sullahan on jo mukava määrä sisällä kasvamassa!

      Poista