Taimivauvoja

Kasvihuoneeni toimii tällä hetkellä vauvalana. Pääosin kasvattelen siemenestä ja perennoja, mutta nyt olen innostunut pistokaslisäyksestä. Uusimmassa ViherPihassa olikin siitä hyvät ja selkeät ohjeet. 

Akileijat Winky Double Red-White, Chocolate Soldier, Ice Cream ja päivänhattu Cherry Brandy

lumipalloheisin pistokkaat

Mustilan hortensian pistokkaat

viime kesänä laitettu unkarinsyreenin pistokas talvehti mallikkaasti kasvihuoneessa

kukkapenkistä pelastettu parivuotias vaahterantaimi

pasuunakukka Dalens Pink Amour varsipistokas

Hankin tänä keväänä pihakutsuilta kaksi amppelikurkkua, jotka saavat nyt kasvaa kasvihuoneen lämmössä. Toisessa onkin jo mukavan kokoiset kurkut. Näistä tulee n. 10-15 senttisiä ja maultaan varsin pehmeän maukkaita. Näin kertoi ystäväni, joka oli saanut jo maistiaisia. 
 

Alakuvassa sitten tämänvuotinen kasvimaani. Takarivissä pensastomaatit, oikeassa laidassa parsakaalta ja eturivissä vasta yksi ruohosipuli ja samettikukat. Tähän tulossa vielä muutama asukki, kunhan tiemme kohtaavat. 
 

Sateita luvattiin tänne alkuviikoksi, joten pihalla ei taida paljoa tapahtua. Vielä olisi yksi rikkaruohourakka tuossa Omenapuupenkissä jäljellä. Ja lammen takareunaan mahtuisi muutama kasvi lisää. Ja katteet pitäisi levittää ennen juhannusta, ja.... Eihän nämä hommat pääse loppumaan! Mutta hyvä niin. En oikein osaisi olla ilman mitään pientä  (tai isompaakaan) puuhaa tuolla ulkosalla.

6 kommenttia

 1. Voi ihanuus noita "vauvoja"! Miekii oon miettiny et miten lähtis pistokkaat kasvuun. Ois juurikin mustilan hortensiaa ja vaahteraa ja lumipalloheisiä ja syreeniä, joista vois kokeilla. Millaista multaa laitat ja pitääkö jotenkin juurruttaa vedessä ensin oksat?
  Lumipalloheisistä olen ottanut maahan juurtuneita oksia ja siirtänyt toisaalle. Ne on hyvin lähteneet kasvuun. Tuo ois niin mielenkiintoista kokeilla kuin myös siemenestä lisättävät perennat.

  VastaaPoista
 2. Multa on sitä mitä kulloinkin sattuu olemaan käsillä. Akileijat muistaakseni on ihan taimimullassa, mikä olisi varmaankin se paras vaihtoehto. Paljon käytän suoraan kukkapenkeistä multaa ja molemmat näyttäisivät toimivan.
  Kuvissa olevia pistokkaita en ole juurruttanut ensi vedessä, vaan pistänyt suoraan multaan ja huolehtinut riittävästä kosteudesta. Naapurilta sain taikinamarjan oksia ja niistä laitoin osan veteen ja osan suoraan multaan ihan testimielessä. Vielä en osaa tuloksista sanoa.
  Perennojen siemenkasvatus on kyllä kokeilemisen arvoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! täytyypä kokeilla minunkin tuota pistokaslisäystä, jos se on noin helppoa. Tuo harrastus taitaa viedä mennessään onnistuessaan.

   Poista
 3. Minäkin innostuin siitä viherpihan jutusta ja otin pistokkaita kaikesta mahdollisesta:)

  VastaaPoista
 4. Piti käydä lukemassa tämäkin juttu, ku tuo pistokaslisäys kiinnostaa, kuin myös siemenlisäys perennoista. Miten talvetit kasvihuoneessa tuon syreenin pistokkaan? Oliko se ihan pelkästää tuossa ruukussa, vaiko sen päällä jotain suojana? Meillekin olis tulossa kasvihuone yllättäin varmaan parin viikon päästä, joten se silläki kiinnosti, jos siellä noin talvehti tuo pistokaskin. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenin pistokas oli ihan tuossa samaisessa ruukussa, enkä hoksannut siihen laittaa mitään suojaksikaan. Ruukku oli kasvihuoneen pöydällä koko talven. Keväällä vaihdoin vain vähän uutta multaa kun huomasin sen selvinneen talvesta :)
   Tällaiset on niin halpoja kokeiluja, että suosittelen kyllä!

   Poista