Risteyttämisessä siitepölyä siirretään kukasta toiseen ja sitten vain odotetaan siementen kypsymistä. Tässä mun tapauksessa siirsin fuksian värisen marraskuunkaktuksen siitepölyä heleänpunaisen marraskuunkaktuksen emin luotille. Siirtämiseen käytin lehden ohjeen mukaisesti vesiväripensseliä.
Pölyttymisen onnistumisen merkkinä kukka ei kuihduttuaan tipahda pois vaan jää kiinni kasviin. Kukkapohjus alkaa turvota hedelmäksi parin viikon kuluttua pölytyksestä.
Kun hedelmä alkaa olla viininpunainen, ovat siemenetkin kypsiä. Kypsyminen voi kuitenkin kestää puolikin vuotta ja marraskuunkaktuksen hedelmä pysyä kiinni kasvissa jopa puolitoista vuotta.
Vasemmalla kukka, jonka siitepölyä vein oikealla olevan kukan luotille. Toisaalta värit eivät niin suuresti eroa toisistaan, että mahtaakohan risteymä onnistuessaan olla kovinkaan poikkeava? Harmi vaan, että valkoinen marraskuunkaktukseni heitti henkensä alkuvuodesta. Se olisikin ollut mielenkiintoinen kokeilu, kun kukkakin oli erimuotoinen kuin näillä kahdella.
Nyt sitten vaan odotellaan, että onnistuiko pölytys ja lähteekö hedelmä turpoamaan. Jos ja kun niin käy, kypsä hedelmä irroitetaan varovasti ja se halkaistaan. Hedelmäliha levitetään talouspaperille kuivumaan, jotta siemenet irtoavat. Siemenet kylvetään keväällä hajakylvönä kostutettuun taimimultaan, eikä niitä peitetä. Itämisaika on muutama viikko.
Palataan tähän aiheeseen sitten kun on lisää raportoitavaa. Nyt lähden valmistautumaan pikkujouluihin. Mukavaa viikonloppua teille kaikille!
Jutun lähteenä Viherpiha 12/2013 s.70
Luin tuon saman artikkelin suurella mielenkiinnolla. Kiva kuulla miten onnistut kokeilussasi. Pidän peukut pystyssä. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle.
VastaaPoistaOn todellakin mielenkiintoista, en ole aiemmin kokeillut mitään tällaista. Olisihan se kiva onnistua ja nähdä mitä näiden kahden jälkeläisistä tulee ;) Mukavaa sunnuntaita myös sinulle!
PoistaMielenkiintoista! Kertoilehan sitten kuulumisia, kun sellaisia tulee! Mulla on myös kaksi juuri samanväristä lehtikaktusta. Punainen tuli kohta 22 vuotta sitten joulutuliaisena siskoltani ja siitä otettu pistokas kukkii lilanvärisin kukin. Miksi vaihtoi väriä, en tiedä... Ainakaan mitään pölytysjuttua ei tehty.
VastaaPoistaLaitan tänne varmasti väliaikatietoja, mikäli näyttää että pölytys onnistuu. Aika jännä tuo sun pistokkaan värin vaihtaminen. Periaatteessahan sen pitäisi olla samanvärinen kuin emokasvi, mutta joskus esim. lannoitus saattaa muuttaa kukan värin. En tiedä sitten kuinka todennäköistä se on kaktuksilla...
PoistaJos minulla olisi kaksi erilaista kaktusta, kokeilisin myös. Marraskuunkaktukseni nimittäin tiputtelee parhaillaan valkoista siitepölyä ikkunalaudan täyteen. Jännittävää seurata, miten kokeilun käy.
VastaaPoistaJännää on! Olo on kuin pikkulapsella kun pitää jatkuvasti käydä katsomassa onko mitään tapahtunut =)
VastaaPoista