Pionit!

Pakkanen paukkuu nurkissa, mutta silmissä näkyy vain toinen toistaan hurmaavampia pioneja! Posti toi nimittäin tilaamani pionin siemenet ja nyt vain selailen näitä kuvia ja huokailen. Ja jotta kuvien kaltaiseen loistoon päästään, on edessä pitkä taival. Pionithan ovat tunnetusti hitaita itämään. Siemenet vaativat kylmäkäsittelyn, sitten lämpimän jakson ja mahdollisesti vielä uuden kylmäkäsittelyn. Tätä jatketaan niin kauan kunnes siemen itää. Ei mitään hätähousun hommaa! 

Olen kuolanpioneja kasvattanut siemenestä hyvällä menestyksellä. Osassa itäminen kesti yhden kasvukauden, osassa taas tuloksia näkyi nopeammin. Ensimmäiset kiinanpionin siemenet ovat olleet kosteassa perliitissä viime syksystä asti. Olivat ensin reilut pari kuukautta jääkaapissa kylmäkäsittelyssä ja viikko sitten nostin ne huoneenlämpöön. Vielä ei itämistä näy.

Nämä uusimmat siemenet ovat paeonia suffruticosan eli puupionin siemeniä. Niiden kasvattaminen tapahtuu seuraavasti:
 • Laita siemenet ensimmäiseksi veteen likoamaan tunniksi. Sen jälkeen siirrä ne esim. minigrip -pusseihin, joissa on kostutettua perliittiä. Pussit laitetaan huoneenlämpöiseen, pimeään paikkaan, esim. keittiökaappiin. 
 • Tutki siemenet päivittäin ja huolehdi tasaisesta kosteudesta. Suihkuttele vettä suihkupullolla aina kun perliitti tuntuu lähes kuivalta. 
 • Kun siemenet itävät ja näkyviin tulee hento vaalea, lähes läpikuultava juuri on aika siirtää siemenet yksittäin ruukkuihin taimimultaan kasvamaan. Sumuta multa kosteaksi.
 • Siirrä ruukut paikkaan, jossa lämpötila pysyy n. +5 asteessa ja pidä niitä siellä 10-12 viikkoa. Huolehdi, ettei multa pääse kokonaan kuivumaan ja tarvittaessa peitä ruukut muovilla kosteuden säilyttämiseksi.
 • N. 12 viikon jälkeen ruukut siirretään valoisaan paikkaan, jossa lämpötila on + 15 astetta kuten esim. sisällä pohjoispuolen ikkunalaudalle tai ulos varjoisen kuistin alle. 
 • Kasvata puupionikylvöksiä valoisassa ja viileässä ensimmäisenä kesänä. Anna mullan kuivahtaa ruukun puoliväliin asti kastelujen välillä. Ennen istuttamista lopulliselle kasvupaikalleen, anna taimien tottua aurinkoon pari viikkoa. Vältä kuitenkin suoraa auringonpaistetta. 
 • Siirrä puupionit lopulliselle kasvupaikalleen syksyllä. Paras kasvupaikka on aurinkoinen tai puolivarjoinen. Kasvualustan tulisi olla ilmava ja vettä hyvin läpäisevä. Pionin tyvelle ei saa kerääntyä syksyisin vettä. Kohopenkki ja ravinteikas ja hieman hiekkapitoinen multa varmistavat pionien viihtyvyyden. 
Erityisesti ensimmäisinä kesinä puupionien kastelusta täytyy huolehtia. Myöhemmin se kestää kuivatkin jaksot hyvin, koska sen juuret ovat paksut ja varastoivat hyvin kosteutta. Juuret saattavat ulottua jopa 1-1,5 metrin syvyyteen. 
Puupionin kasvu on keväällä voimakasta ja siksi se tarvitseekin ravinteita. Pensaan tyvelle lisätään kompostimultaa tai puutarhan yleislannoitteita. Elokuusta eteenpäin annetaan vain syyslannoitetta. 

Talveksi puupionit kannattaa suojata aina. Tähän käy hyvin kuusenhavut tai Talvisuojaturve. Myös lumi suojaa hyvin. Korkeat oksat on hyvä suojata rakentamalla pensaan ympärille kehikko, jonka päälle asetetaan havuja tai pakkaspeite. Suojat saavat olla paikallaan kunnes maa on sulanut. Puupionien talvenkesto paranee vuosi vuodelta kun se vahvistuu. 

Ja jotta minä olisin minä, hurahdin tähänkin juttuun sitten täysillä. Tuossa aamusella klikkailin ostoskoriin hieman lisää näitä puupionin siemeniä, joten onhan tässä taas jotain mitä postimieheltä odottaa! Mm. näitä:20 kommenttia

 1. Kyllä me ollaan ihan hörhöjä;DD Onnea kylvöpuuhiin<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Satu! Miten sulle kävi näiden siementen kanssa? Mulla on nyt itsellä ekan kerran pionien siemeniä minigripeissä ja muutamassa näkyy jo juuren tynkää :)

   Poista
  2. No en saanu onnistuun :( Aloitin ehkä liian haastavalla lajilla tai sitten en vaan osannu. Mutta eipä hätiämitiä, syksyllä kylvin suoraan potteihin ja peittelin ne tuonne kasvilavaan. Saa nähdä miten niiden kans käy! Sulla on mukavalla mallilla kasvatus, ihan huikeaa! Laitahan juttua blogiin edistymisestä niin pääsee seurailemaan :)

   Poista
 2. Mitä työn sankaruutta. Ihailen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain pitää järjestää itselleen tekemistä =)

   Poista
 3. No huh, eipä taida minun pinna kestää pionien kasvattamista. Onnea kasvatuspuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule Maarit, minä olen sellainen "kaikki-mulle-heti-nyt" ihminen, mutta tämä puutarhanhoito kaikkine sivujuttuineen on kyllä pakostakin venyttänyt pinnaa. Ja se on hyvä se!

   Poista
 4. Onnea pionin siemenkasvatukseen. Kärsivällisyyttä todella tarvitaan.
  Blogissani on sinulle tunnustus.

  VastaaPoista
 5. No sullahan on mielenkiintoinen projekti siellä. :) Sen mitä minä oon kuullu puupionien kasvattamisesta siemenistä, se on haastavaa hommaa ja vaikea saada kasvamaan isoiks niitä. Lisäänpä sulle vielä tuohon, että hapan kasvualusta, mutta ei turpeinen...säkkimulta ei ole kaikkein parasta näille. Vaan teillähän se pohjamaa taitaa luonnostaan olla aika hapanta, siellä varmaan hyvin menee.
  Onnea kokeiluun, kerrohan taas miten luonnistuu jatkossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, pitää asettaa itselle kaikenlaista haastetta, että pysyy vireessä ;) Täytyykin miettiä tuo kasvualusta sitten tarkkaan, jos pääsee joskus istutuspuuhiin. Tässäkin kai tärkeintä saada läpäisevä alusta, ettei pääse märkyys tekemään tuhojaan. Projektin etenemisestä tulen kyllä raportoimaan tänne =)

   Poista
 6. Hei Satu! Sinulle on kahvikutsut blogissani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Täytyykin alkaa leipomaan ja keitellä sitten kaffit :)

   Poista
 7. Hattua pitää nostaa, kun jaksat näin paljon nähdä vaivaa ja kasvattaa pioneita itse siemenestä asti! Oli mukava löytää blogisi, tule sinäkin visiitille joku päivä Mielen Lumoon, jos kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään juuri tällaisista kokeiluista, vaikka ne kantavatkin hedelmää vasta pidemmän ajan päästä :) Kiva kun löysit tänne! Kävinkin jo kurkkaamassa blogissasi, mutta tulen uudemman kerran paremmalla ajalla :)

   Poista
 8. Hei, kiitos todella yksityiskohtaisista puupionin kasvatusohjeista. Jo kaksi kesää olen "kasvattanut" siemeniä, mutta mitään elonmerkkiä niissä ei ole näkynyt. Kunhan tästä hanget sulavat kokeilen näillä ohjeilla. Tervetuloa Miinan Puutarhaan vierailulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Saas nähdä onko mun kylvöksissä mitään elonmerkkiä kun kevät tästä vähän vielä etenee. Toiveet ei ihan kauhean korkealla ole, mutta jospa ne yllättäisivät positiivisesti :) Kiva, jos ohjeista oli hyötyä. Tulenpa käymään vierailulla sinun blogissasi:)

   Poista
 9. Saitko siemenet kasvamaan mistä tässä kerrot? Mistä tilasit puupionin siemeniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niistä mitään tullut :( Tilasin ne eBaysta, tulivat suoraan Kiinasta. Siemenet oli kyllä ihan hyvännäköisiä, mutta en tiedä missä meni vikaan. No joskus onnistuu ja toisinaan taas ei. Sellaista se on elämä :)

   Poista