Satupuutarhan vuosi 2015

Otetaanpa pieni aikahyppy ja palataan vuoteen 2015.

  Tasan vuosi sitten meidän lakeuksilla näytti tältä.
Huomattavasti lumisempaa kuin tällähetkellä, mutta pakkasta taisi olla saman verran. 


Maaliskuun lopulla oli jo siemenkylvöt hyvällä alulla. Tässä samettikukan honteloisia taimia.

Huhtikuun puolivälin paikkeilla lumet olivat jo paikoitellen sulaneet ja mm. köynnöshortensia pukkasi kovasti uutta silmua.

Toukokuussa pihalle väriä toivat mm. narsissit.

Etureunan penkin reunakivet nostettiin ja asennettiin uudelleen. Samalla nurmikon reuna siistittiin kanttaamalla. Tämä tehtiin toukokuun loppupuolella. 

Kesäkuun alussa kasvihuoneessa vihersi jo kovasti. Taimet saivatkin viettää harvinaisen kauan kasvihuoneen suojassa alkukesän oltua todella kolea.

Kesäkuun 28. päivä oli Avoimet Puutarhat -päivä. Tutustuin Lena Segler-Heikkilän ja Juha Heikkilän kauniiseen pihaan Ylivieskassa.

Heinäkuussa mökkeiltiin Kalajoella ja käytiin mm. Siipon Puutarhalla, mitäs muuta kuin ostoksilla!


Heinäkuunkin ollessa keskimääräistä viileämpi, polkaisimme lämpimiksemme "Projekti Huvimajan ympärys" käyntiin. 

Ennen:


Jälkeen:


Elokuun alussa kävin Rakkaan Puutarhahöperön kanssa Särkän Perennataimistolla. Reissua oli suunniteltu hartaasti jo parisen vuotta ja hyvä reissuhan siitä tuli tottakai!


Elokuun loppupuolella kuopaisin vielä terassin päätyyn uuden kukkapenkin. Tämäkin oli muhinut päässä jo edellisestä syksystä saakka, joten tarvitsi enää vain toteuttaa:)

Ennen:


Jälkeen:


Jälkimmäisen kuvan jälkeen penkki ehti täyttyä vielä parilla uudella ruusulla sekä hortensioilla. Kuvaa en löytänyt...

Syyskuun lopulla korjattiin sato. Nämä porkkanat päätyivät osa raasteeksi ja osa siivuiksi pakkaseen. Sieltä niitä olen käyttänyt mm. pataruokiin ja keittoihin. 


Syyskuulla istuttelin myös vähän kukkasipuleita. Pääasiassa narsisseja, koska ovat aika varmoja olleet ainakin meidän pihassa.


Lokakuulla lämpötila kävi jo pakkasen puolella ja teki lammen pintaan ohuen jään.


Useana iltana saatiin nauttia myös upeasta iltaruskosta!


Virittäytyminen talveen ja lähestyvään jouluun alkoi lyhtyjen ripottelemisella ympäri pihaa. Tikkaatkin saivat pikkulyhdyt askelmilleen kiikkumaan.


Vasta marraskuun lopulla saatiin lunta, vaikkakin vain pariksi päiväksi. Tätähän se joulukuu sitten olikin: vuorotellen lunta ja lumetonta. 


Sellainen oli Satupuutarhan vuosi 2015. Mielenkiinnolla odotan millaisen muistelon saa vuoden päästä tehdä kun vuosi 2016 on taputeltu.

Näiden kuvien myötä Oikein Ihanaa ja Kasvun ihmeitä täynnä olevaa vuotta 2016 kaikille teille Puutarhaystävät!


11 kommenttia

 1. Oikein kiva katsaus viime vuoteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvä vähän istahtaa ja miettiä että mitä tulikaan vuoden aikana tehtyä. Kiitos!

   Poista
 2. Mukava katsaus menneeseen vuoteen. Kylmä kesäkuu tuskin hevillä unohtuu. Saapa nähdä miten kasvit talvehtivat nyt, kun lumi on noin vähissä. Mukavaa uutta puutarhavuotta sinullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien puolesta vähän pelottaa. Varsinkin tuon uuden penkin kasvit, kun ovat vasta ensimmäistä talvea. No, jos ei mene talven yli niin sitten täytyy hankkia uudet :)

   Poista
 3. Oikein mukava postaus menneeseen vuoteen. Kyllä sitä paljon mahtuu yhteen vuoteen. Toivottavasti tästä vuodesta tulee hyvä puutarhavuosi. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle Satu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempaa puutarhavuotta minäkin toivon tästä tulevasta vuodesta! Tulisi kasvien ja kasvattajien kannalta suotuisat kelit ja kunnolliset vuodenajat.

   Poista
 4. Tällaiset vuosikatsaukset ovat kivoja ja varsinkin, jos näin tekee ihan vuosittain, pääsee vertailemaan kasvukausia keskenään ja palauttamaan mieleen esim. mitä kaikkea uutta puutarhassa on vuosien mittaan saatu aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä ihan oikeassa tuossa, että tästä olisi hyvä tehdä tapa. Muisti kun tahtoo välillä reistailla tai aika kullata muistot niin olisipa ainakin täällä faktat esillä :)

   Poista
 5. Mukavaa, että löysin blogisi juuri vuosikatsauspostauksen aikaan. Sain hyvän kuvan hörhöydestäsi. Sinulla on ollut antoisa mennyt vuosi, erityisesti huvimajan ympärysprojekti viehättää minua. Onnellista ja kukista tulevaa vuotta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa että löysit tänne! Joo, aika hörhöksi tunnustaudun:) Tulet kyllä huomaamaan! Huvimajan ympärys koki kyllä kasvojenkohotuksen ja vieläpä ihan onnistuneen. Tyytyväisiä täälläkin ollaan. Ja kaikkea kivaa projektia on tällekin vuodelle luvissa ;)

   Poista
 6. Olipas kiva kooste! Paljon puutarhavuoteen mahtuu eri vuodenaikoineen. Saapa nähdä mitä kaikkea tulevana vuonna kehitelläänkään:)

  VastaaPoista