Puutarhan trendit 2018

Uusi kasvukausi lähestyy ja samalla on hyvä tehdä pieni katsaus tulevan kauden trendeihin. Kyllä, luit oikein. Trendit jyllää tässäkin maailmassa :) Tutkailin ihan kotimaan julkaisuja sekä artikkeleita maailmalta ja tässä niiden pohjalta tekemäni kolmen kohdan listaus: 

1. Kestävät valinnat, ekologisuus 

Luontoystävällisen ja kestävän kehityksen mukaisen puutarhan luominen omalle pihalle ei ole ollenkaan vaikeaa. Itseasiassa jokainen puutarhaharrastaja joka keräilee eri kasveja ja lajikkeita ja näin ollen suosii monilajisuutta, muokkaa puutarhaansa sen myötä ekologisempaan suuntaan. Monilajisuuden myötä puutarhan kukoistus on varmistettu. Vaikka säät eivät aina suosisikaan, jokin laji menestyy aina. Itse olen hamsteri joka harrastuksessa ja se näkyy myös pihalla :)


Puutarhan ekologisuutta edistää myös esim. sadeveden kierrättäminen ja sen hyötykäyttö kastelussa. Meillä sadevesi laskee pihalampeen, josta sen käytän kasteluun. Ennen lampea meillä oli sadevesitynnyrit talon nurkalla, jonne sadevesi kerättiin ja käytettiin sieltä. Sekin oli hyvä, mutta joskus vesi loppui jos ei satanut pitkään aikaan ja oli turvauduttava hanaveteen. Lammesta tykkään sillä siitä ei vesi ihan heti lopu:)  Muita puutarhan ekologisuutta edistäviä asioita ovat: 
 • kotimaisten kasvien suosiminen
 • istutusalueiden kattaminen
 • taimien kasvattaminen itse
 • kompostointi
 
2. Violetit vihannekset ja uudet maut 

Violetit vihannekset ovat tämän vuoden hitti keittiöpuutarhassa mikäli uskomme trendiennusteeseen. Ja miksipä emme uskoisi? Tähän kohtaan onkin heittää omakohtainen kokemus, nimittäin kasvatin pari vuotta sitten violettia porkkanaa. `Purple Haze`oli lajikkeen nimi ja ihan makoisia olivat.

Muita violetteja vihanneksia joita voisi kokeilla on tomaatti "Chocolate Cherry", tumman viinirypäleen värinen ja kuuleman mukaan herkullinen maultaankin. Myös "tavallinen" punakaali saa tänä vuonna värinsä puolesta tittelin Trendivihannes! 

Oman ruoan kasvattaminen on tänä päivänä paljon helpompaa myös parvekkeella tai patiolla, sillä ruukkuviljelyyn soveltuvien hyötykasvilajikkeiden määrä on kasvussa. Myös eksoottisempien lajien kirjo on tänä päivänä mittavampi ja tietoa kasvattamiseen on hyvin saatavilla. 

3. Alfresco living

Tämä trendi olikin mielenkiintoinen kääntää tänne koti-Suomeen sopivaksi. Alfresco -termi tarkoittaa ulkona tapahtuvaa tekemistä. Esimerkiksi dining alfresco on ruokailemista ulkona, ulkoilmassa. Ei ravintolassa tai sisätiloissa vaan esimerkiksi patiolla, puistossa tai puutarhassa. 
Alfresco living voisi olla vapaasti käännettynä ulkoilmaelämää. Panostetaan pihan ulkotiloihin, patioon tai terassiin ja siellä oleiluun ja elämiseen. 

Tähän kyllä mielelläni panostaisin ehkä vielä nykyistäkin enemmän. Jos saisin toteuttaa kaikki suunnitelmani mitä päässä pyörii niin laajentaisin terassiamme ja tekisin siitä juuri sellaisen hengailuun, oleiluun, löhöilyyn sopivan tilan. Sohvaa, riippukeinua, ruokailuryhmää yms. Toisin sanoen ulko-olohuoneen. Minut tuntevat kohottelevat tässä kohtaa kulmiaan syystä, että pihalla ollessani puuhaan aina jotain. En malta olla paikallani. Mutta jos olisi hyvä tila niin ehkä sitten malttaisin :) Jotain tällaista kuin seuraavissa Pinterest -kuvissa.Itse olen enemmän sellainen oman tieni kulkija, eikä tällaiset trendilistaukset juurikaan vaikuta tekemiseeni. Teen niinkuin itsestä hyvältä tuntuu ja omaan silmään kivalta näyttää. Silti oli ihan mielenkiintoista peilata omaa tekemistä ja kokemuksia noiden trendijuttujen kautta ja huomata olleensa trendikäs ihan huomaamatta 😊 


32 kommenttia

 1. Olempas ollut meljo ekologinen asiaa edes ajattelematta. Kotimaisten kasvien suosimisessa olisi eniten parantamisen varaa. Muista trendeistä olen samaan mieltä etenkin vihannesten maun suhteen. Joka puolella kuulutetaan nykyään nimenomaan niitä erityisen hyvänmakuisia vihanneksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että jokainen puutarhahörhö on tietämättään suhteellisen ekologinen :) Kasveja ja luontoa rakastava ei voi kovin välinpitämätön olla näille asioille, kestävälle kehitykselle tms.
   Upeaa on myös se, että juuri vihannekset on nostettu listoille. Eihän sen kätevämpää olekaan kuin nostaa perunat ja porkkanat omasta maasta!

   Poista
 2. Nuo lilat porkkanat ovat tosi hyviä! Meillä tänä vuonna tulossa vähän "hassun" värisiä hyötypuutarhan antamia. jotenkin niitä ei voi vastustaa :D Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kanssa noiden porkkanoiden mausta vaikka muu perhe vähän vieroksuikin:) Kyllä elämässä pitää olla väriä! Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Ekologisuus on hyvä trendi ja se antaa niin paljon mahdollisuuksia kokeiluun kierättämisen merkeissä. Meinaan ensi kesänä kasvatella taas parvekkeella paprikaa ja tomaatteja viime kesän kokemuksista huolimatta, jos vaikka tänä vuona säät suosisivat paremmin tomaatteja ja paprikoita. Värikkäät vihannekset ja varsinkin nuo violetit väriläiskät ovat tervettuulita meidänkin ruokapöytään. Mukavaa talvista viikkoa. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kova luotto, että tuleva kesä olisi hyvä! Ja talven aikana ehtii hyvin unohtaa edellisen kasvukauden "pettymykset" ja niin sitä lähdetään taas puhtaalta pöydältä uuteen kauteen :) Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Sadevesien ohjaaminen lampeen on hieno idea! Itselläni on isot saavit rännien alla, mutta olen alkanut miettiä, kuinka voisin kehittää asiaa eteenpäin. Jos meillä olisi sadevesikaivojärjestelmä, asia olisi helpompi toteuttaa, muttei ole. Asia on mietinnässä...

  Trendejä tulee huomaamatta seurattua jo siksikin, että monesti trendit määräävät tarjonnan.

  Noilla hienoilla oleskelutiloilla löhötessä on hyvää aikaa huomata kaikki tekemätön työ siellä puutarhassa. Kokemusta asiasta on :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että trendit määräävät tarjonnan ja siinä on omat hyvät ja huonot puolensa.
   Tiedän, että mulle kävisi juuri noin kun hetken aikaa löhöilisin ja tiirailisin pihalle! Tai sitten kun olisi aikaa miettiä niin saisi jonkin kuningasidean joka pitäisi päästä heti toteuttamaan! Mutta saahan sitä haaveilla löhöpaikoista jos vaikka joskus sattuisi laiskottamaan :)

   Poista
 5. Olipas mukava postaus. Tuo alfresco living on minulle ihan uusi termi, mutta kiva kun tällainenkin asia on otettu huomioon uusissa suuntauksissa. - Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A! En minäkään ollut tuosta termistä ennemmin kuullut, mutta samaa mieltä olen, että hyvä trendisuuntaus se on. Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Tuo sadevesien talteenotto on mainio juttu! Meneekö teillä putket maan alla lampeen vai miten olette asian hoitaneet? Suomessa voi aika vähän viettää aikaa kokopäiväisesti ulkona, joten kesällä vois todellakin "asua" ulkona, vaatii tietenkin jonkinsortin järjestelyjä mutta on mahtava ajatus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä menee yhdestä sadevesirännistä putki maan alle ja suoraan lampeen. Talveksi aina otetaan se jatkopala rännin ja putken väliltä pois. Lammen toisella reunalla menee puolestaan ylimenoputki, joka kulkee samoin maan alla viereiseen sadevesikaivoon. Näin lampi ei pääse ylitäyttymään, vaikka tulisi rankkasateet.
   Jospa ensi kesä olisi suotuisaa aikaa ulkoilmaelämälle :)

   Poista
 7. Voi mitä kuvia♥ Niin ihana tuo lampi ja onpas kätevä vedenotto piste:) En ole mikään kummoinen puutarhuri, mutta tykkään kyllä ihan hurjasti kaikista kasveista ja kukista. Ihania pihoja on niin mukava katsella:) Joten täällä jo kovasti odotetaan kevättä/kesää ja sitä että pääsee blogeihin ihastelemaan ihmisten puutarhoja/pihoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään kyllä tuosta meidän lammesta kovasti ♥ ja kätevästi käy kasteluveden ottaminenkin :) Toivottavasti ensi kesästä tulisi kaunis ja lämmin niin saataisiin kauniita kuviakin! Kivaa viikkoa sinulle!

   Poista
 8. Alfresco living on uusi termi vanhalle jutulle - kivaa kesällä, jos ei välitä sääskistä. Tuota vois täälläkin kehitellä vielä. Olisipa kunnon kuisti tai terassi! Kiva trendipostaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita! Ulkoilmaelämälle tämä Suomen kesä asettaa usein hieman haasteita, mutta eihän se tarkoita sitä, että ulkona voisi olla vain silloin kun aurinko paistaa ja on hellettä. Toki mukavampaahan se hyvällä säällä olisi :)

   Poista
 9. Kiva postaus ja mukava blogi, liityinkin heti lukijaksi:)
  Minulla on myös samantapaisia haaveita meidän terassille, vaikken minäkään siellä montaa hetkeä ehdi kesällä istua, kun on aina jokin projekti puutarhassa meneillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa! Jospa sitä vanhempana ja viisaampana sitten osattaisiin välillä hengähtää ja vain nautiskellakin puutarhasta. Nyt pitää touhuta kun kerran sitä virtaa on :)

   Poista
 10. Olipas kiva postaus. Kiitos Satu!
  Moni puutarhailija on tietämättään trendien huipulla kompostoidessaan, kierrättäessään ja kasvattaessaan taimia.
  Alfresco living... Yksinkertaisimmillaan kupponen kahvia ulkoportailla istuskellen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Sinäpä sen mukavasti tiivistit tuon Alfresco living -termin :)

   Poista
 11. Mielenkiintoinen postaus! Hyvää ystävänpäivää!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu ja hyvää ystävänpäivää sinullekin, vähän myöhässä tosin :)

   Poista
 12. Hih, joskus sitä on trendikäs, vaikka ei tiedä trendeistä yhtikäs mitään. Pihalla kasvit usein päättävät itse, mikä on vuoden trendi. Mutta hyvä tietää mitä tuleman pitää.
  Blogissani Lopotin Toimelan pihaunelmia on sinulle haaste, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Enpä ole noista trendeistä aiemmin niin perustanut, mutta nyt ihan mielenkiinnosta piti käydä lueskelemassa. Kiitos haasteesta, käynkin heti kurkkimassa :)

   Poista
 13. Trendikäs postaus (: Omantien kulkija Inkeri puutarhurin tytär

  VastaaPoista
 14. kauniita vihanneksia, poikani kasvattaa vaikka hänellä ei edes puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eipä nämä kasvatuspuuhat aina vaadi isoa tilaa, onneksi :)

   Poista
 15. Hei nyt pääsin blogiisi, kysyin mieheltä apua ja hän neuvoi eväste palkki levisi koko näytölle se piti vain kuitata pois .Eli täällä ollaan ja päätin jäädä myös lukijaksi. Meillä ei kerätä sadevettä kun meillä vesi tulee letkua pitkin suoraan lähteestä. Se tosin on niin kylmää että me olemme valuttaneet sen ensin isoihin saaveihin. Sinulla on ihana lampi. Ja runsaat istutukset .Minulla on mökillä myös runsaasti kukkapenkkejä ja mökin laajennuksen myötä meille on tulossa 21 neliön lasitettu terassi .Myös puuterassia tulee reilusti. Mutta aika ja raha on kulkenut tähän asti mukavasti käsikkäin. Suunnitelmia on keväällä puutarhassa vaikka mitä. Pionit pääsee vihdoin omaan penkkiin ja iso päivänlilja penkki on tulossa. Mutta pääset seuraamaan tätä jos sinua kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit :) Sinun suunnitelmasi kuulostavat mukavilta, joten taidanpa tulla seurailemaan!

   Poista
 16. Todella kiva kirjoitus ja huomasin olevani kiinnostunut listaamistasi asioista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ajattelen niin, että ainakin tuo ekologisuus on puutarhaharrastajille aika itsestäänselvyys. Hyvä että sitä tuodaan esille isomminkin :)

   Poista