Muuttopäivä

Tänään sain loput kesäkukat kerättyä pois ja laitettua kasvihuoneen talvikuntoon. Pelargoniat muuttivat samalla sisälle talvehtimaan. 


Olivat niin komeassa kukassa kaikki vielä, että tuntui oikein pahalta katkoa enimmät kukkavarret kompostiin. Kaikissa oli kuitenkin tulossa vielä nuppuja, joten kukinta ei suinkaan ole ohi. Lisäsin näille vähän uutta multaa ja osan istutin isompaan ruukkuun. Jospa ne paremmin selviytyisivät talvesta. 

Maljaköynnös ei syksystä paljon perusta, vaan kukkii ihan täysin rinnoin!


Ajattelin tuoda senkin sisälle talveksi. Onnistuukohan talvettaminen, onko kokemuksia? 

Kasvihuoneeseen istutin keväällä 3 kpl kirsikkatomaatti "Supersweet 100" taimia ja ne ehtivät villiintyä ihan täysin tuossa tiilialtaassa! Ne jopa valloittivat nuo yläreunassa näkyvät amppelikehikot, joista orvokit heitin jo aikaa sitten kompostiin. 
Tänään keräsin loput kypsät ja puolikypsät tomaatit ja toin sisälle jälkikypsymään. Paljon oli vielä kukkia ja karttejakin tomaateissa, mutta komposti kutsui. 


Istutusalueet värittyy jo ihan syksyyn, mutta jotain vielä kukkiikin. Tässä maistiaiset tältä aamulta: 







Pergolaa peittävä villiviini on vaihtanut värinsä suorastaan kirkuvan punaiseen! 



Samassa penkissä ruusut jaksaa edelleen kukkia. William Baffinissa on aina vaan uusia nuppuja tulossa! Uskomaton kaveri ♥



Kirsikkapuupenkki on vasta vuoden vanha, mutta näyttää jo aika hyvältä. Viime talven siinä talvehti kaksi erilaista hortensiaa. Toinen oli terassihortensia, jonka siirsin syksyllä ruukusta maahan. Toinen puolestaan on jalohortensia Endless Summer, jonka talvenkestävyyteen luotin.  Niiden kasvuunlähtö keväällä yllätti minut kuitenkin täysin. 
Terassihortensiassa näkyi jo lehtiä toukokuun lopussa kun taas jalohortensia antoi odottaa. Sen kasvu lähti vauhtiin vasta loppukesällä. Eron näkee hyvin tästä tänään otetusta kuvasta. 


Vasemmalla terassihortensia, joka avasi ensimmäisen ja ainoan kukkansa pari viikkoa sitten. Endless Summer on aika vaatimattoman kokoinen tuossa vierellä. 


Enää on jäljellä kukkasipuleiden istutus. Ensi viikolle luvattu kylmenevä sää saattaa mahdollistaa istutuspuuhat piankin. Sipulit on jo hankittu, ellei tule jotain hyviä alennusmyyntejä vastaan :) 

 Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

13 kommenttia

  1. Oih miten ihanaa kukintaa vieläkin, tässä tuli ihan ikävä kesää:) Tuo maljaköynnös on kyllä kaunis, minulla oli sellainen viime syksynä. Otin sen syksyllä sisään kun tuli ensimmäiset yö vilakat ja aika pitkälle talveen se kukkikin ennen kuin kupsahti:) Minä en kyllä ikinä saa mitään kukkia talven yli säilymään:) Tuo villiviini on kyllä upean värinen! Kauniita syyspäiviä sinne❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti täytyy tuoda maljaköynnös sisälle. Kukkii minkä kukkii, jos ei koko talvea selviä. Kauniita syyspäiviä sinnekin ♥

      Poista
  2. Vähitellen olen siirrellyt pelakuita sisätiloihin ja nyt pitäisi siirtää loputkin, sillä kylmyys uhkaa. Todellakaan ei raskisi millään katkoa kukkivia oksia, mutta muuten ei mahdu mihinkään. Aivan ihana tuo villiviini, menestyisiköhän V vyöhykkeellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä villiviini menestyy, sillä me asutaan V vyöhykkeellä :) Ei muuta kuin istuttelemaan vaan!

      Poista
  3. Kaipa se olis täälläkin aika siirrellä talvetettavia kasveja sisätiloihin, kun jotenkin sais sen aikaiseksi. Ihanasti sulla vielä kukkii! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle kesän siivoaminen on aina yhtä tuskaa, mutta nyt se meni jo aika jouhevasti. Vähän helpottaa se, että pelakuut kukkii vielä sisällä ja saa nauttia siitä vielä hetken :)

      Poista
  4. Mullon pelargooniat viälä terassilla. Niillä oli pakkaasyänä lämmin olla viltin alla. Maljaköynnöstä mulla ei tänä kesänä ollukkaa. Joskus oon viäny sen kellarihi ja keväällä toin ylähä. Heräs se henkihi, mutta unohrin kastella ja se kuivi. Tämä tapahtuu ennen ku alootin siämenkasvatustouhut. Olipas valtavat kirsikkatomaatit, iha järkyn suuret.
    Ihanaa ruskaa ja tua villiviini, aaaah! Mullaki Baffin kukkii aina vaa, vaikkonki vasta tämän kevään ostos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikkatomaattipuskat pääsi kyllä yllättämään koollaan! Ehkä kasvualustassa oli kunnolla voimaa kun pohjalle laitoin reilun kerroksen kompostia:) Meillä oli nyt kunnon pakkasyö ja se maljaköynnös on vielä kasvihuoneessa. Vähän pelottaa, että onko selvinnyt....

      Poista
  5. Meillä ovat pelargonit vielä lämmitetyssä kasvihuoneessa ja saavat olla siellä varmaan vielä kuukauden päivät, ellei nyt tule todella runsaasti pakkasöitä - ei kuitenkaan ole järkevää lämmittää kasvaria koko ajan.
    Villiviinin syyssävy on hurmaava. Hienoa, että terassihortensia on selvinnyt talvesta! En tiennyt, että se voisi olla edes mahdollista :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuoneen lämmittämistä ollaan mekin välillä suunniteltu, sillä keväällä se usein olisi tarpeen. Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

      Poista
  6. Täälläkin on kasvarista loput tomaatit kerätty talteen, mutta varsien poisto ja siivoaminen on vielä tekemättä. Osa syyssipuleistakin odottaa vielä maahan pääsyä. Mutta eihän nyt olla edes lokakuussa vielä. Toivon mukaan talvi ymmärtää pysyä ainakin lokakuun ajan poissa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään olisi ollut upea sää istuttaa kukkasipulit, mutta vietettiinkin aikaa sitten ihan perheen kesken. Onneksi tulevalle viikollekin näytti hyvää istutussäätä :) Ihan vielä ei talven kyllä tarvitsisi tulla.

      Poista
  7. Ihan samoissa puuhissa olin minäkin viikonloppuna.:) Kasvihuone pitäisi vielä pestä, samoin osa ruukuista ja jänissuojauksiakin pitäisi alkaa piakkoin viritellä. Kuulaita syyspäiviä!

    VastaaPoista