Hedelmien siemenistä kasvatetut - Avokado

Pari vuotta sitten innostuin kokeilemaan avokadon kasvattamista. Aiemmin meillä ei avokadoja edes syöty, mutta tyttären niihin tykästyttyä en raaskinut kaikkia siemeniä/kiviä heittää menemäänkään.
Virittelin siemenet hammastikkujen varaan vedellä täytettyyn pilttipurkkiin, jossa ne saivat olla siihen asti kunnes siemen hieman halkesi ja alkoi kasvattaa juuren. Siitä juuresta ei sitten sattunut kuvaa olemaankaan...


Juuren ilmestyttyä siirsin siemenet multaan kasvamaan. Huputin ne aluksi, jotta kosteus pysyisi paremmin eikä avokadot pääsisivät kuivahtamaan.


Molemmat siemenet lähtivät hyvin kasvuun, mutta toinen jostain syystä näivettyi enkä sitä saanut enää virkoamaan. Toinen sen sijaan kasvoi komeasti ja aika vauhtiakin aluksi. Alla olevat kuvat on otettu huhtikuun lopulla 2019 kun oli jo aika vaihtaa mullat ja isompi ruukku.Avokado on kasvanut ilman lisävaloa koko ajan. Sen paikka on ollut yläkerrassa kattoikkunan alla. Talvellakaan se ei ole muutamaa lehteä enempää pudottanut. Kasvu toki on ollut talvikuukausina hitaampaa, mutta nyt taas valon määrän lisäännyttyä se on ottanut kunnon kasvuspurtin.

Tämä ei näytä ainakaan vielä haaroittuvan enkä ole sitä kyllä uskaltanut leikatakaan. Jännästi kasvattanut latvaan isompia lehtiä kuin alempana välissä on. Mistä lie kertoo? Varovasti olen jo lannoittanut kaikkia huonekasveja Biolanin Luomu ravinnenesteellä, niin tätäkin. Ruukunkin saisi taas vaihtaa jo isompaan.


Täytyy tunnustaa, että meinasi mulla usko loppua tuossa itämisvaiheessa. Se nimittäin KESTI. Ei tullut laitettua kokonaisaikaa minnekään ylös, mutta ainakin pari kuukautta meni. Sitten kyllä kasvu olikin nopeaa.

Nyt on lisää itämässä, joten odottamista riittää yhä! 

Mukavia pääsiäisenpyhiä Sinulle! 


14 kommenttia

 1. Onpa kivannäköinen kasvi. Mekään ei juuri avokadoja syödä, mutta syksyllä voisi jokusen ostaa ihan noiden siementen takia ja kokeilla kasvatusta. Esikasvatukset vievät nyt niin paljon aikaa, että tähän samaan syssyyn ei toinna ottaa enää muuta kasvatettavaa. Rentoja pääsiäispyhiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei tällä hetkellä ole muita esikasvatettavia kuin näitä hedelmiä. Jokseenkin erilainen kevät sen suhteen :)

   Poista
 2. Avokadosta saa tosiaan kauniin huonekasvin. Meilläkin on niitä pari.:) Oikein hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä saa! Ja vähän erilaista noiden tuttujen huonekasvien joukkoon :)

   Poista
 3. Napsaise vain rohkeasti poikki, kyllä se sen kestää :) Se kasvaisi muuten vain suoraa vartta vaikka katon läpi. Meilläkin oli pari-kolme vuotta avokado, mutta sille ei riittänyt meillä valoa eikä oikein tilaakaan, niin viskasin sitten pois. Hirmuinen kasvuinto sillä kyllä on, kun vain lähtee ensin itämään. Pitkään kesti omallanikin itää. Muistelisin, että meni ainakin kolme kuukautta ennen kuin verso ilmestyi näkyviin. Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just luin jonkun kasvattajan kokemuksista kun oli lyhentänyt, että oli sen jälkeen näivettynyt koko kasvi...karttui peloksi itelle. Olisihan se komeampi kun se vähän haarottuisi :)

   Poista
 4. Hyvin onnistuut, ku o lehtiä nua alahalta asti. Mäki kokeelin muutama vuasi sitte, mutta mulla tuli piiiiiitkän varren päähän piäni lehtitupsu. Varsi oli nii hentoone, että vaappuu sinne tänne. En sitte tykänny ja heitin pois. Oli kait liian pimiäs paikas ja muutenki huanolla hoirolla. Mukavaa pääsiäästä!

  VastaaPoista
 5. Vau, ei mitään lyhytpinnaisen puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ainakaan tuo alku, mutta hauskaa ja mielenkiintoista =D

   Poista
 6. Mielenkiintoisia tuollaiset kokeilut. Avokadoa en ole kokeillut kasvattaa, joitakin hedelmän siemeniä kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Innostuin tästä hommasta niin, että tästä on tulossa oikein postaussarja =D

   Poista
 7. Komealta näyttää! On kyllä hienoa kun onnistuu siemenestä kasvattamaan! Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä♥️

  VastaaPoista