Pergolan neljä kesää

Pergola rakennettiin terassimme päätyyn keväällä 2017. Halusimme hieman näkösuojaa terassilla ollessamme ja päädyimme eri vaihtoehtojen kautta tällaiseen ratkaisuun. Suunnittelutyötä taustalla oli muistaakseni ainakin vuoden päivät.


Penkissä kasvaa säleikkövilliviiniä, viiniköynnökset Zilga ja Supaga sekä erilaisia ruusuja, esim. William Baffin ja Fairy.
Terassin reunaan upotetut spotit tuo mukavaa tunnelmaa pimeneviin kesä- ja syysiltoihin.


Talveksi 2017-2018 pergolan penkki sai talvisuojaksi tyvimultauksen ja havuja.Keväällä -18 terassille ilmestyi riipputuoli siltä varalta, että puutarhuri joskus malttaisi vähän istuskella ja nauttia näkymistä.


Kesästä tulikin hellekesä ja pergolan kasvit nauttivat niitä hellivästä lämmöstä täysin siemauksin!


Myös isäntäväki nautti pergolan suojissa...olostaan :) Paljon mitään tuona kesänä ei pihalla jaksanutkaan puuhata. Lomakin oli oikeasti L-O-M-A.Joka kevät pergolan rakentamisen jälkeen jännitämme, että nouseeko penkistä mitä tai nouseeko yhtään mitään. Vaikka säleikkövilliviinin kasvuunlähtö on hitaanpuoleista niin siitä se vaan on aina lähtenyt. Kesällä 2019 pisimmät versot kurottelivat jo pergolan katolle!Samana kesänä terassi koki muutoksen. Siitä purettiin aita pois ja terassia laajennettiin leveän askelman verran.Tänä keväänä köynnösten kasvuunlähtö tuntui olevan aikaisempia keväitä hitaampaa. Juhannuksen aikaan seinämä oli aika harvanoloinen vielä.


Hyvä hellejakso ja sen perään tulleet sateet tekivät kuitenkin tehtävänsä ja seinämä alkoi kasvaa umpeen varsin nopeasti.


Talvi vei osan maanpeiteruusuista, joten penkin loppupää näyttää vähän paljaalta. Odottelin puutarhojen alennusmyyntejä, että olisin hankkinut siihen täytettä, mutta niitähän ei sitten tullut. Puutarhoille tosin erittäin positiivinen asia, että taimet liikkuivat ilman alennuksia!

Tämä on ollut yksi lempinäkymistäni tänä kesänä:


Pergola on täyttänyt sille ajatellun tehtävänsä aivan täydellisesti. Se antaa suojaa katseilta, auringolta ja jopa sateelta. Sekin testattiin tällä viikolla kun sateen yllättäessä grillailtiin tuossa pergolan katon alla. Ei sieltä köynnösten läpi sadepisarat tulleet!


12 kommenttia

 1. Näyttää hyvältä vaikka talvi teki tuhojaan. Tänä vuonna ei paljoa aletaimia ole kun ei ole kaikkea saanut normihinnallakaan. Hyvä puutarhoille mutta joitain hankintoja jää sitten seuraaviin vuosiin. Sanonta aikainen lintu madon nappaa on todella pätenyt tänä vuonna puutarhatuotteiden osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuu kauppa taimistoillakin käyneen hyvin. Näyttää tuo viimeisinkin penkkini jäävän tänä vuonna vajaaksi kun ajattelin siihenkin hyödyntää alennusmyyntejä... :)

   Poista
 2. Tua pergoola on niiiiin ihana! Hyvin kasvaa villiviini, vaikka se onki keväällä hiras. Mäki haluaasisin uuret villiviiniverhot, mikkä tuhoutuuvat SIIHEN talavehen. Ihana näkymä, tottatosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SE talvi vei tuostakin penkistä ne ensimmäiset villiviinit :( Onneksi nämä uudet on talvista selvinneet. Olen samaa mieltä sun kans, että pergola on ihana ;)

   Poista
 3. Kaunista ja suojaisaa! Paikkoja voi tehdä kun löytyy sopivia kasveja kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta! Nytkin kuumeisesti mietin paikkaa köynnösruusuille kun niitä pari syksyä sitten alesta hamstrasin. Ovat viettäneet viime talvet haudattuna kasvatuslaatikoihin kun ei sopivaa kasvupaikkaa ole ollut. No, ensi kesänä ehkä on :)

   Poista
 4. Teillä on kyllä viihtyisä ja hyvän kokoinen terassi. Pergolassa kiipeilevistä köynnöksistä tulee vielä hyvin näkösuojaa, eikä sateensuojakaan pahitteeksi Suomen kesässä ole :D Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri eilen miehen kanssa todettiin samaa, että kannatti poistaa kaide. Nyt piha avautuu terassilta katsellessa ihan toisella lailla.

   Poista
 5. HYvin onnistunut projekti, kyllä kelpaa oleskella ja nauttia!

  VastaaPoista
 6. On kyllä villiviinit kasvaneet komeiksi! Tuollanen rehevä pergola mahtaa olla melkein jokaisen puutarhurin unelma.

  VastaaPoista