Kylvösuunnitelma kasvihuoneeseen

Pikkuhiljaa alkaa peukaloita kutkutella kylvöpuuhat! Olen tietoisesti jarrutellut tähän asti, mutta nyt alkuviikosta ostin ensimmäiset uudet siemenet tulevalle kasvukaudelle. 

Kasvihuoneeseen olen suunnitellut laittavani ainakin tomaatteja ja kurkkua. Kyselinkin tuolla Instagramin puolella suosituksia kokemusten perusteella ja sain mukavasti vastauksia. Tällaisia ehdotettiin: 

 • kurkku Picolino F1, antaa aikaisin satoa ja onnistuu muutenkin hyvin
 • kurkku Futura on perusvarma iso kurkku, ammattiviljelyssäkin käytetty lajike
 • kurkut Bella F1, Louisa sekä Passandra
 • tomaatti Money Maker, ei tahdo kuitenkaan aina ehtiä kypsyä
 • kirsikkatomaatti Chocolate Cherry, satoisa ja hyvänmakuinen

 

Lisäksi suositeltiin ananaskirsikkaa, koska tuotti tosi hyvin ja maistui hyvälle. 

Ostoskoriini päätyi kurkuista nyt alkuun tuo Picolino F1. Olen sitä kasvattanut ennenkin ja keskinkertaisissa kasvuoloissakin se tuotti ihan mukavasti satoa. Lisäksi se on hyvän makuinen. 

 


Tomaateista päätin kokeilla kirsikkatomaatteja Gardener´s Delightia ja Chocolate Cherrya. Kirsikkatomaatteja on kätevämpi käyttää salaatteihin sekä lisukkeiksi ja ehkä ne ovat myös varmempi satoisia. Gardener´s Delight on ennestään tuttu ja sitä olen aiemminkin kasvattanut. Chocolate Cherry puolestaan kiinnosti ihan jo ulkonäkönsäkin vuoksi. Maun kuvataan olevan makea sekä sille luvataan pitkää satokautta, joten täytyyhän se kokeilla.
Näiden lisäksi omista varastoista löytyi pensastomaatti Balconzauberin siemeniä muutamia. Niissä näytti parasta ennen päiväys olleen vuodelle 2019, mutta täytyy silti kokeilla. Tätä voisi kasvattaa myös ruukussa ja avomaalla, joten katsotaan mikä on lopullinen kasvupaikka jos saan siemenet itämään. Kasvihuoneen altaissa kyllä varmasti olisi tilaa, mutta toisaalta suuressa ruukussakin tämä voisi olla näyttävä. Yritän lähteä nyt maltilla liikenteeseen, jotta näen mitä tuonne kasvihuoneeseen oikeasti mahtuukaan kasvamaan kesällä. En halua täyttää sitä äärimmilleen, sillä siellä on tarkoitus myös viettää aikaa ja rentoutua. Se taasen ei onnistu jos joka puolella on ruukkua ja purkkia ja pöytätasot valloitettu! 

Joko sulla on suunnitelmat valmiit vai oletko aloittanut jo kylvöt? Mitä aiot tänä kesänä kasvattaa? Kerro vinkkisi niin laitan muistiin tulevia vuosia varten :) 


4 kommenttia

 1. Siitä se lähtee! Suunnitelmat ovat itselläni melko lailla valmiit ja osa aloitettukin. Paprikat ovat jo taimella ja tomaatit kylvän ensi viikonloppuna tai kahden viikon päästä, milloin nyt sattuu inspiraatio iskemään. Tuota 'Balkonzauberia' kasvatin viime kesänä ensimmäistä kertaa ja se on ehdottomasti kylvölistalla tänäkin vuonna. Meillä se tosin teki keltaisia tomaatteja, joten ehkä siemenpussissa olikin jotain väärää lajiketta :D Pärjäsi hyvin ruukussa seinustalla. Toinen ehdoton suosikkini on ollut muutaman vuoden ajan 'Maskotka'. Meillä kun ei ole kasvihuonetta, niin en osaa suositella kuin avomaalla pärjääviä lajikkeita.
  Kurkkua kokeilin kerran valmiilla taimella ('Picolino F1') ja sille kävi huonosti, kun sattui keskelle kesää viikon verran alle kymmenen asteen yölämpötiloja. Ne muutamat kurkut, mitkä se ehti sitä ennen tehdä, olivat kuitenkin hyvän makuisia. Kasvihuoneessa ei tällaisia ongelmia ole.
  Kokeilemalla löytää itselleen mieluisat lajikkeet. Jos kaikki ei mahdu kasvihuoneeseen, niin aina voi laittaa lämpimälle seinustalle muutaman suuren ruukun ja loput taimet niihin kasvamaan. Hyvänä kesänä voi onnistua yhtä hyvin kuin kasvihuoneessa ja huonona kesänä vähän kehnommin. Siitäkin kuitenkin oppii huomaamaan, mitkä lajikkeet pärjäävät missäkin oloissa.
  Suunnittelun iloa ja mukavaa helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lajikevinkeistä! Tämän kesän jälkeen ollaan monessa asiassa viisampia kasvatuksen suhteen. Tuskin maltan odottaa 😊

   Poista
 2. Onneksi tomaatinsiemenet itävät hyvin ’vanhentuneinakin’. Kiva, että löysit mieleisiä lajikkeita, osa näistä on itselleni uusia, mutta oli noissa myös tuttuja, kasvatettuja ja hyväksi havaittuja.
  Onnea sinulle esikasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luotto on kova, että loppukesästä saa aikaisempaa isompaa satoa korjata 😊

   Poista