Väriä vaihtavat tulppaanit ja ikävä yllätys

Eilinen päivä kului siivotessa kesäkukkia pois. Tyhjentelin ruukut ja amppelit ja kompostiin päätyi lopulta vain lobeliat. Pelargoniat, muratit, hopeaputouksen ja poutapilven ruukutin uudelleen. Viime yön kukat viettivät kasvihuoneessa kun illalla elohopea näytti laskevan melkoista vauhtia. Siirtelen ne sisälle loppuviikosta. 

Tuon puuhan lomassa "jouduin" käväisemään puutarhalla hakemassa lisää multaa. Olisikin pitänyt vain hakea se multa ja sitten heti lähteä, mutta... Ulkona oli upeita, kookkaita kaksivärisiä callunoita ja todella näyttäviä koristekaaleja. Siispä muutamat kassiin ja sitten mullat maksamaan. No, sisällä jouduin hetken odottamaan vuoroani ja siinä odotellessa sivusilmällä huomasin kukkasipulihyllyn. Pakkohan sitä oli vilkaista ja kohta oli puutarhuri vieressä kertomassa ja suosittelemassa. Jepjep, toinen kassi täyttyikin pikapikaa tulppaaneilla, narsisseilla ja helmililjoilla. Vielä mukaan kukkasipuliravinnetta purkki sekä ohjeet joita noudattamalla vuosittainen kukkaloisto on taattu! 

Ja minä kun en aikonut tulppaaneja ainakaan ostaa! 

Nämä helmililjat olivat niin erikoisen kauniita!

Kuten teksti pussissa kertoo, nämä tulppaanit ovat väriävaihtavia. Aluksi kukat ovat tuollaisia vaaleita ja myöhemmin kukan väri syvenee. Wau!

Alimmassa kuvassa olevan narsissin väri on puutarhurin mukaan todella loistavan keltainen ja hehkuva. Kuvanlaatu on hieman huono kun kuvailin iltahämärissä terassilla, pahoittelen!

Seuraavissa kuvissa olevat narsissit ja ukkolaukat ostin Salaisen Puutarhan Teijalta kun hän avasi pihansa yleisölle reilu viikko sitten. Lisäksi istutettavana on sipulit, jotka kukkivat keväällä ruukuissa. Vein ne ruukkuineen kukinnan jälkeen kasvihuoneeseen, missä ovat olleet tähän asti. Kuorin ne ja erottelin sivusipulit. Niitä tuli melkein korillinen.


Näin paljon kivoja asioita mahtui yhteen päivään! Ja sitten se päivän ikävin juttu: 


 Kuolanpionin juurella oli uutta kasvua, apua! Ensin en meinannut uskoa silmiäni, mutta pakkohan se oli. On jo sen verran kookkaat alut nämä. Tähän sain ohjeeksi lisätä juurelle kunnon kerroksen talvisuoja turvetta. Se hylkii vettä ja pitää juurenniskan mahdollisimman kuivana. Tässä tapauksessa se on tuon kuolanpionin ainoa toivo selvitä tulevasta talvesta.
Juttelin tästä asiasta käydessäni puutarhalla ja puutarhuri kertoi ilmiön olevan kylläkin poikkeuksellinen muttei aivan harvinainen. Pionin kasvupaikka on aurinkoinen ja lämmin kohopenkki ja syksyn lämpimät ilmat sen on saaneet sekaisin. Raukkaparka! 

Tällaisissa tunnelmissa lähdetään uuteen viikkoon:)9 kommenttia

 1. Varmaan hienoja nuo väriä vaihtavat tulppaanit.
  Täytyypä muuten käydä itekin kurkkimassa kukkapenkkeihin, se on tämä syksy kyllä sekottanu muitakin kukkia, kun keväällä kukkivat perennat kukkii osittain nyt uudestaan. Toivottavasti sun pioni selviytyy talven yli. Täytyy toivoa paljon lunta. :) Joku tässä kerran tuumaskin, että onkohan tulossa runsasluminen talvi, kun ei ollut pihlajissa marjoja, eikö se vähä enteile...pihlaja ei kanna kahta taakkaa, niihä sitä sanotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sais toivoa, niin kukkapenkkien päälle saisi sataa kunnon nietokset:) Kulkuväylät vois olla vähälumisempia. Niin ja hiihtoladuille tietty paljon lunta, että pääsee hiihtämään. On nimittäin pakko alkaa harrastaa jotain liikuntaa talvella, ettei pääse ihan rapistumaan!

   Poista
 2. Meilläpäin oli kyllä pihlajassa marjoja ei mitenkään vähän vaan ihan normaalisti, ettei nyt mitenkään runsaastikaan, mutta oli kuitenkin. Kauniita ostoksia olet tehnyt, varsinkin nuo lilat. Erikoisia nuo väriä vaihtavat tulppaanit, en ole koskaan niistä kuullut, toivottavasti kasvavat ja ovat nättejä! Voi ja tuosta valkoisesta narssissista pidän myös, on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on pihlajanmarjoja ollut harvinaisen vähän tänä syksynä. Jospa tuossa "ennustuksessa" olisi jotain perää... Ihan uusia oli minullekin nämä tulppaanit, mutta kuulosti niin kivalta että oli pakko kokeilla. Yritän nyt saada tulppaanit menestymään kun aiemmin ne ei ole tahtoneet enää toisena vuonna nousta. Sain reseptiksi levittää tuota kukkasipuliravinnetta heti istutuksen jälkeen sekä lisätä pintaan kalkkia REILUN kerroksen. 5cm vahvasti kuulemma laittavat hollantilaiset kukkasipulien kasvattajat :)

   Poista
 3. Ja taas löysin tieni uuteen ihanaan blogiin! Jännittävän näköisiä helmililjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tervetuloa! Kiva kun löysit perille :) Kävinkin vastavierailulla mutta täytyy palata ajan kanssa paremmin. En ole aiemmin ollut mikään helmililjojen ystävä, mutta nämä sykähdyttivät kyllä!

   Poista
 4. Väriloistoa on sinulle tiedossa keväällä! Minun kuolanpionissa on joka syksy alut tulossa. Minä olen ajatellut, että se kuuluu asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko suojannut omaa pioniasi mitenkään talveksi? Tämä on mulla ensimmäinen kerta kun näin käy tai sitten en vaan ole aiemmin huomannut...

   Poista
 5. Pionisi tuskin on asiasta moksiskaan, vaan huolesi on aiheeton.

  VastaaPoista