SIEMENET TALTEEN

Tänäkin vuonna keräilin siemeniä talteen pihani kasveista. Ihan kaikkia en itse kylvä, mutta lahjoittelen sitten muille. Millään en niitä raaski kuitenkaan paikoilleenkaan jättää. Osan kylvin jo nyt purkkeihin ja tuonne kasvihuoneeseen pääsivät talveksi. Osa saa odotella ensi kevättä.

Yllätyin todella kesällä, kun huomasin karmiininpunaisen kiinanpionin tehneen muhkeat siemenkodat. Siemenien kypsyminen kesti ja kesti. Lopulta en enää malttanut odottaa, vaan keräsin ne talteen. Olivat tämän näköisiä: 

Melko pian menivät kuitenkin mustaksi, samannäköiseksi kuin kuolanpioninkin siemenet. Kaikissa siemenissä jäi näkyviin sellainen vaaleampi kohta, ikäänkuin itu, mistä se lähtee itämään. Tiedä häntä? Näihin päätin kokeilla kahta idätystapaa.
 #1. Osa on kostean vermikuliitin  seassa minigrip-pussissa ja ne ovat saaneet jo lämpökäsittelyn. Tänään heitin pussin jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. Saavat olla useamman viikon kylmässä, jonka jälkeen siirrän ne taas lämpimään, ellei elonmerkkejä aiemmin näy. 

#2. Osa on kylvetty ihan multaan ruukkuihin ja ruukut on nyt kasvihuoneessa. Tarkoitushan on, että tarvittava kylmäkäsittely hoituu talven aikana ja keväällä auringon lämpö saisi siemenet itämään. 

Näiden emokasvi näyttää tältä: 

Vaaleanpunaiset, todella vanhaa kantaa olevat pionini eivät tee siemeniä ollenkaan. Siksipä tämä löytö olikin melkoinen yllätys. 

Keräsin myös kellokärhön siemeniä tänä vuonna eka kertaa talteen. Niistäkin osa pääsi heti multaan kasvihuoneeseen. Puutarha.netin keskustelupalstalta kävin lukemassa niiden siemenlisäyksestä ja kokemukset siellä oli erittäin positiivisia. Pienikukkaiset kärhöt ovat ilmeisesti helposti itäviä. Tarvitsevat kuitenkin kylmäkäsittelyn, joten oikeassa paikassa nyt ovat. Kellokärhöni näyttää tältä:


Näiden lisäksi kylvämistä vielä odottavat mantsuriankärhö, japaninesikko "Apple Blossom" ja vaaleanpunainen palavarakkaus.


Mantsuriankärhö ja esikot kylvetään syksyllä ruukkuihin. 2-3 siementä/ruukku ja päälle 0,5-1 cm multaa/vermikuliittia/hiekkaa. Ruukut voi laittaa ulos kohopenkkiin reunojaan myöten ja peittää ohuella harsolla. Talven tullen voit peittää vielä lumella. Keväällä harso otetaan pois ja ruukut pidetään kosteana. Siemenet itävät kesän aikana. 
 
 Viimeisenä mainittu palavarakkaus kylvetään maalis-huhtikuulla sisälle ja idätetään muovin alla 
+ 20 asteen lämpötilassa. Itämisen jälkeen muovi poistetaan ja kun tila käy ahtaaksi, koulitaan taimet halkaisijaltaan 7-10 cm:n ruukkuihin, 1 taimi/ruukku. Istutetaan alkukesästä lopullisille kasvupaikoilleen. 
 
Suorastaan rakastan tällaisia kokeiluja! Vaikka odottaminen talven yli onkin vaikeaa malttamattomalle niin mahdollinen uusi kasvunihme keväällä kyllä palkitsee odottamisen moninkertaisesti!


5 kommenttia

  1. Luin jostain lehdestä, että pioni kannattaa kylvää heti maahan. Voi olla että nousee vasta seuraavana vuonna. Tiedä häntä...kokeilut on kivoja. Hauska nähdä miten sinun kokeiluillesi tapahtuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä samaa ohjetta olen itsekin jostain lukenut. Kuolanpioni iti vasta toisena keväänä kylvämisestä, joten näidenkin kanssa kestää...:)

      Poista
  2. Hieno postaus ja kiva kun jaat ohjeita ja neuvoja niitä tarvitseville. Kokeilemalla tiedot ja taidot karttuvat ja tarvitsemaansa tietoahan ei aina löydy edes kirjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti näistä on apua ja hyötyä muillekin innokkaille kokeilijoille ;)

      Poista