Kiinanruusun kevätleikkaus

Meille iski takatalvi, eikä pihalle ole ollut mitään asiaa ainakaan pihatöiden merkeissä. Siispä olen keskittynyt siistiin sisähommaan. Annoin viikko sitten eräälle kiinanruusulle uuden kodin. Mulla on näet sellainen heikko kohta, että en osaa sanoa ei, jos jotain yrttiä tarjotaan. Ja lähipiiri sen varsin hyvin tietääkin:) 
No, sain siis kiinanruusun, joka oli päässyt kasvamaan ulos muodoistaan. Entisen omistajan mukaan se ei ollut kukkinutkaan vuosiin. Leikattu sitä oli ainakin joskus tässä vuosien varrella, mutta minä päätin nyt leikata sitä kunnolla. Seuraa kuva ennen leikkausta:

 Tällaisenaan kukka olisi jatkanut kasvamista sivuille päin ja kasvaessaan tarvinnut todella ison tilan leveyssuunnassa. 
Hieman saksia käytettyäni päästiin tällaiseen tilanteeseen:

 
Aika reippaasti siis lyhentelin oksia. Kaikki leikatut laitoin veteen maljakkoon juurtumaan. Näistä saakin mukavasti uusia taimia, mikäli lähtevät juuria kasvattamaan. 
Lopputulos on varsin toisennäköinen verrattuna lähtötilanteeseen. Toivottavasti ruusu innostuu tästä leikkuusta ja palkitsee minut rehevällä kasvulla ja runsaalla kukinnalla :)

 
 Kiinanruusu - Hibiscus rosa-sinensis 
  • sisätiloissa viihtyy parhaiten valoisassa ja normaalissa huonelämpötilassa, talvella lämpötila voi olla hieman viileämpi
  • ulkona kasvupaikan tulee olla suojaisa, pois auringonpaahteesta
  •  kiinanruusua kastellaan kasvukaudella runsaasti, kuitenkin niin että pintamulta saa kasteluiden välillä kuivahtaa, talvella huolehditaan ettei multa pääse kokonaan kuivumaan
  •  toukokuusta elokuulle kiinanruusulle annetaan kasteluveden mukana lannoitetta
  • leikataan joka vuosi helmi-maaliskuulla ja mullat vaihdetaan vasta kun leikattuihin versoihin ilmestyy lehtiä
  •  kiinanruusua lisätään pistokkaista jotka laitetaan suoraan multaan juurtumaan tai juurrutetaan vedessä, pistokkaat latvotaan muutaman viikon kuluttua juurtumisesta
Minulla on tästä samaisesta kiinanruususta otettu pistokas, jo monta vuotta vanha. Sitä olen joka kevät leikannut ja vienyt kesäksi kasvihuoneeseen. Syksyllä kun olen sen tuonut sisälle, on se heti innostunut kukkimaan. Kukka on kauniin punainen ja hieman kerrottu. Yritin etsiä siitä kuvaa, mutten tähän nyt löytänyt. Googlesta löysin tämän ylimmäisen kuvan, joka on äkkiä katsottuna juurikin samanlainen kuin omani. 
 
 


 

Ei kommentteja