Ajassa taaksepäin

Selailinpa tässä aikani kuluksi vanhoja valokuvia koneelta ja törmäsin pihakuviin vuodelta 2008. Talomme valmistui v. 2000 ja ensimmäisenä kesänä pihalle ei tehty yhtään mitään. Toisena kesänä kylvettiin nurmikko ja rakensin muistaakseni yhden pienen kukkapenkin. Pionit siirrettiin lapsuudenkodistani samaan aikaan meidän pihaan, joten ne olivat ainoat kasvit. 
Vierähti useampi vuosi ja tuli muutama kukkapenkki lisää. Jotain laajennettiin ja lumipalloheisit istutettiin tontin etureunaan. Tontin sivuille istutettiin koristearonia aidat. 
Tytät syntyi 2004 ja kotona ollessani innostuin kasvattamaan ensin kesäkukkia, sitten perennoja. Hiljalleen hahmottui myös ajatus miltä pihan tulisi näyttää. Ensimmäisen oikean istutusalueen tein vuonna 2007 tontin etureunaan. 


Alue rajattin pihakivillä ja pohja möyhittiin puutarhajyrsimellä. Päälle rakennettiin kohopenkki ruokamullasta. Sitä tuli n. 40 cm vahvasti. Etureunaan istutettiin koristearonia aita ja lumipalloheisit siirrettiin alueen molempiin päihin ryhmiksi. Ison kiven kahta puolta hankittiin Makamik koristeomenapuut.
Kasvit olivat pääasiassa vanhanajan perennoja: iiristä, päivänliljoja, pikkusydäntä, kuunliljoja, hopeahärkkiä ja jalopähkämöä. 


Vuotta myöhemmin penkki näytti jo todella rehevältä. 

Nälkä kasvoi ja pari vuotta myöhemmin oli vuorossa tontin huvimajan puoleinen laita. Toisella puolen huvimajaa oli pelkkää nurmikkoa ja toisella puolella pienehkö muurikivistä tehty kukkapenkki kahden omenapuun välissä. Näin myöhemmin katsottuna todella säälittävän näköistä! 


Tästä n. 20 m3 multakasasta lähti kesän 2009 projekti käyntiin! Tällainen samanmoinen tuli myös tuohon huvimajan toiselle puolelle. Kyllä kuulkaa tiesi lapioinneensa näiden jälkeen. Ja joka multakokkareen kärräsin ihan itse! 

Istutusalueiden alta en kuorinut nurmikkoa pois vaan laitoin sanomalehtiä paksut kerrokset. Sen päälle tuli multaa n. 30-40 cm. Pionipenkin ja istutusalueen väliin tein käytävän, jonka molemmin puolin tuli tiilireunus. Samoin istutusalueiden ulkoreunoja rajaa punatiilireunus. 


Tältä näytti ensimmäisen päivän iltana. Tästä alkoi jo hyvin hahmottua miltä penkki näyttäisi valmiina. Vähän pelkäsin omenapuiden puolesta kun niiden ympärille tuli aika kerros tuota multaa, mutta hyvin ovat pärjänneet. 


Tässä vaiheessa penkit oli jo valmiit. Intoa kuitenkin riitti ja suunnitelma hieman rönsyili. Niinpä kaivoin huvimajan ympärystän paljaaksi, pohjalle tuli suodatinkangas ja päälle kunnon sorakerros. Samalla soralla päällystettiin myös tuo pionien ja penkkien väliin jäävä polku. 

Kuvien laatu on hieman huono. Nämä on kopioitu tuolta vuodatuksen puolelta vanhasta blogistani. Ainoita kuvia jotka säästyivät vuodatuksen palvelimen kaaduttua:(

Isoja projekteja ovat olleet, mutta olen todella tyytyväinen että tuli tehtyä! 

Ja hei, vielä ehtii muutaman tunnin ajan osallistua Satupuutarhan kevätarvontaan!

14 kommenttia

 1. Olipa valaisevia kuvia. Työtä varmaan teetti, mutta lopputulos on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi väittää, etteikö välillä olisi tuntunut loputtomalta hommalta tuon mullan siirtäminen paikalleen....

   Poista
 2. Ohoh, onpas vain vuodessa hurahtanut melkomoiset pehkot pihallenne! Avartava matka läpi puutarhanne, kiitos tästä retkestä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa penkin kasveista oli jo kasvanut ennestään pihassamme, mutta kun kasvualustaa on riittävästi niin rehahtihan ne kyllä ihan kunnolla. Toki kuva on loppukesästä otettu, joten on koko kesä ollut aikaa kasvaa.

   Poista
 3. Kiva nähdä, kuinka piha on muuttunut vuosien saatossa ja ihanalta näyttää. Meilläkin on enimmäkseen ollut aina niin, että minä hoidan lapiohommat, mullat, sorat, kivet.... Mutta ai, kuinka se onkaan mukavaa ja palkitsevaa :)
  Kivaa perjantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, että kun on itse tehnyt niin onhan se mahtava tunne. Meillä mies hoitaa sitten kaikenlaisen muun rakentamisen, mikä ei välttämättä ole mun juttu.
   Aina ei muistakaan millaiselta piha alkuaikoina näyttikään. Mukava oli palata niihin tunnelmiin ja todeta että parempaan on menty :)
   Mukavaa viikonloppua sinulle! Yritän päästä sunnuntaina käymään sun puodissa :)

   Poista
 4. Kyllä ennen ja jälkeen vertailu on sitten palkitsevaa, paljon olet saanut aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tahdo muuten muistaa, millaista on ollut. Onneksi on tullut otettua kuvia:)

   Poista
 5. Kaunista. Tämä sun piha näyttää kyllä niin tutulta, issähän olen katsellut???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, missähän olet mahtanut katsella? Vuodatuksen puolella? Vai oletkos käynyt ihan paikanpäällä????

   Poista
 6. Kaunis puutarha ja miten paljon se onkaan vuosien varrella muuttunut. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Satu! Aikamoinen projekti on sinullakin käynnissä, kävin kurkkimassa. Hyvännäköinen polku ja istutusalueet tulossa:) Touhukasta viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Upean näköinen ja niin rehevä istutusalue!

  VastaaPoista
 9. Todella kauniin pihan olet saanut aikaan ja vaivannäkösi on kannattanut. Kaikki siististi tehty ja kasvit oikeaoppisesti ryhmissä, kuten kuuluukin.

  VastaaPoista