Pihalammen puhdistus

Viime viikonloppuna otettiin miehen kanssa urakaksi pihalammen tyhjentäminen ja puhdistus. Taisin skipata tuon homman viime keväänä kokonaan, joten nyt oli pakko tarttua toimeen. 
Allaspumpulla pumpattiin vedet ylimenoputken kautta sadevesiviemäriin. Loput mitä ei pumppu saanut enää nostettua, lapioitiin käsipelillä ämpäriä apuna käyttäen. 


Pohjalle oli kertynyt kaikenlaista puunlehti- ym. roskaa. Sen lisäksi pohjalla oli sinne viime keväänä levitetyt allas-substraatit. Lammen vesi menee aina kesän päälle vihreäksi ja sameaksi ja kokeilimme tuota substraattia siihen ongelmaan. Substraatti on suodattavaa allassoraa, joka ehkäisee levän muodostumista ja sitoo itseensä altaaseen tulevaa pölyä ja likaa. Samalla se antaa hyvän kasvualustan hyödyllisille mikro-organismeille, jotka huolehtivat luonnollisella tavalla altaan vedestä. 
Meidän lammessa en juurikaan huomannut sen vaikutusta. Päätimme kuitenkin kerätä sen talteen ja huuhdella puhtaaksi. Kokeillaan laittaa se puhdistettuna vähän matalampaan kohtaan lampea, jotta se olisi helpompi jatkossa puhdistaa.

Onhan se vähän ällöttävän näköistä likaisena....
 Kun lampi oli tyhjä, pestiin allaskumi vielä puhtaaksi oikein harjan kanssa. Eipä sitä kaikkia kivenkoloja saa kunnolla puhdistettua, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin.  Puhdistamisen jälkeen vähän fiksailtiin reunoja. Muutama isohko kivi oli vyörynyt tuonne pohjalle ja ne nostettiin takaisin paikoilleen. Myös reunoille oli tullut paljaita paikkoja joista muovi pilkotti. Ladottiin kiviä niille paikoille uudestaan. 
Todettiin, että kivikuorman voisi hakea tai vaikka useammankin ja latoa tuohon tasanteelle jolla mies tuossa kuvassa seisoo, lisää kiviä. Miksei täyttäisi vaikka koko lammen pohjaakin kivillä. 


Aina kun jonkin homman aloittaa, tahtoo se poikia joko uusia töitä tai hyviä ideoita. Tämänkin operaation aikana mietittiin tuota vesiputouksen kohtaloa. Olimme ensin muuttamassa sitä toisenlaiseksi, mutta se viimeisenpäälle hyvä idea toteutuksesta jäi vielä puuttumaan. Niinpä päätimme tämän kesän mennä entiseen malliin. Jos jotain hyvää juttua tulisi vastaan niin sitten toimimme sen mukaan. 
Urakan lopuksi vielä käännettiin katolta tuleva vesikouru ohjaamaan sadevedet lampeen. Nyt vaan odotellaan, että lampi täyttyy. 

Sainpa tässä viikolla käytyä istutusalueetkin läpi ja puhdistettua rikkaruohoista. Pionipenkki sai perinteisen Biolanin Lannoittavan Multakatteen pinnalleen. Kyllä nyt taas kelpaa kukkavartta pukata. Nuppuja olikin pioneissa ihan mukavasti jo alullaan. 
Huomenna lähden sitten kesäkukka ostoksille säätä uhmaten. Poutaa taisi ennuste huomiseksi lupailla, mutta kovin lämmintä ei kuitenkaan tänne meille. Nytkin illalla kun puhdistin loppupätkän penkkiä niin tuulivaatteiden alla oli pitkät kalsarit ja merinovillainen paita! Pipon sentään jätin pois, mutta hupun jouduin välillä vetämään päähän, ettei korvat paleltuisi tuolla tuulessa!!
Toivotaan, että pian lämpenisi. Viimeistään heinäkuussa kun alkaa kesäloma :)

10 kommenttia

 1. Siinäpä oli urakka. Mua alkoi mietityttämään, miksi ette käyttäneet altaan vettä kasteluvetenä kasveille? Mä en näistä pihalammista hirveesti ymmärrä... Meillä on vain pikkuinen vesiaihe, jonka vesi vaihdetaan vähintään kahden viikon välein. Tyhjennysvesi johdetaan aina kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jäi sanomatta että loppu vesi mitä pumppu ei nostanut, kannettiin kastelukannulla tuohon pensasaidalle. Vettä vaan oli niin paljon, että nopein tapa saada se viikonlopun aikana vaihdettua oli pumpata pois. Kesällä käytänkin ainoastaan lammen vettä kasteluvetenä. Näin saa sitä vaihtumaan kun sadevedet sitten tulee tilalle.

   Poista
 2. On siinä hommaa! Mutta nyt on siisti ja puhdas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihen toista päivää meni, mutta nyt se on tälle kesälle tehty. Ainakin hetken aikaa se on puhdas:)

   Poista
 3. Viikko sitten täällä meilläkin oli piha-altaan tyhjennysurakka, mutta vielä on vesi altaaseen laittamatta. Meillä tuo substraatti laitetaan verkkopussiin ja pussi heitetään sitten altaan pohjalle. Allasta siivotessa pussi on sitten helppo nostaa ylös ja huuhdella, eikä kiviä tarvitse keräillä altaan pohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä tietysti! Noinhan se täytyisikin tehdä, eipä ole käynyt mielessäkään...Oletko huomannut, että substraatilla olisi ollut teillä vaikutusta? Pitääkö mun antaa sille vielä mahdollisuus?

   Poista
  2. Ehdottomasti kannattaa mielestäni käyttää. Pitää veden puhtaampana, varsinkin jos altaassa on suihkulähdepumppu, joka kierrättää vettä.

   Poista
 4. Hurja urakka, mutta hieno palkinto:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Jotenkin tänä keväänä nämä tällaiset perustyöt on tullut tehtyä varsin tahkeasti. Siksi tuntuukin todella hyvältä aina kun jonkin on saanut valmiiksi.

   Poista
  2. Mistä saitte hankituksi sopivan verkkopussin?

   Poista