Pasuunankukan leikkaaminen

Puolitoista vuotta olen lykännyt pasuunankukkani leikkaamista, mutta nyt ajattelin tarttua toimeen. Pasuuna on vain kasvanut pituutta koko olemassaolo ajan, eikä kukista ole ollut tietoakaan. 
Olen kuitenkin ollut epävarma sen leikkaamisen kanssa etten vain tyrisi sitä täysin ja sitten tuo kauniskukkainen kasvi kuolisi. 
Onneksi netistä löytyy jos minkälaista keskustelupalstaa, jolla tätäkin asiaa on käsitelty. Niinpä päätin useasta samansuuntaisesta ohjeesta rohkaistuneena pätkiä pasuunan kapuloiksi. Kääk!

Lähtökohta oli tämä:Ohjeiden mukaan pasuunan voi leikata syksyllä kun se viedään varastoon/sisätiloihin. Tällöin kesän aikana kasvanut pasuuna on helpompi talvettaa kun se mahtuu pienempään tilaan. Oletus tietenkin se, että se on kasvanut huomattavasti. 
Pasuunan voi leikata myös keväällä. Tällöin kapulat voi juurruttaa joko vesilasissa tai sitten ne voi pistellä multaan juurtumaan. Kummin vain ja pian sinulla on uusia alkuja ruukutettavaksi tai lahjoitettavaksi. 
Itse ajattelin juurruttaa kapulat vesiastiassa, jotta konkreettisesti pääsen näkemään juurten kasvun. 

Tämän meidän pasuunan runko tai varsi on suunnilleen peukalon vahvuista. Aseena leikkaamiseen mulla oli hedelmäveitsi (haloo!!) ja sakset. No aikamoinen homma noilla välineillä. Leikkurit oli kasvihuoneessa, jonka ovi on näin talvisin jäässä. Mitään sahateräistä en tähän hätään löytänyt enkä talouskäytössä olevia veitsiä uskaltanut tähän ottaa kun tuo pasuuna on niin myrkyllinen. 
Enemmänkin voimalla kuin varsinaisesti leikkaamalla sain lopulta rungosta kaksi kapulaa. 
 


Jäljelle jäi noin kolmasosa lähtöpituudesta. Vähän kyllä nyt jännittää ja hirvittää, että mitenkähän tälle käy! Olisiko ollut parempi odottaa vielä vaikka kuukausi? No, tehty mikä tehty. Ja onhan tämä koko talvenkin tehnyt uutta lehteä, jotta ehkä se tästä sai uutta potkua. 

 

Näiden juurien kasvattelua tässä sitten seuraillaan seuraavat päivät, viikot, kuukaudet...:) 

Ja näistä olen luvannut Karolinalle sen yhden pistokkaan melkein kaksi vuotta sitten. Nyt ollaan jo lähellä:)

Ai niin. Tämä mun pasuuna on vaaleanpunakukkainen ja lajike Dalen´s Pink Amour. 

 

13 kommenttia

 1. Apua. Ihan jännittää miten käy... Eiköhän se pasuuna siitä vielä innostu.

  VastaaPoista
 2. Tämä olikin hyödyllinen postaus. Hankin nimittäin viime kesänä pasuunankukan. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan miten juurtuminen edistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pistokkaat onkin tässä tietokoneen vieressä pöydällä ja näiden kolmen päivän aikana on tullut tuijoteltua niitä melkoisen tiiviisti. Jos ajatuksen voimalla voisi kasvattaa ne juuret niin näillä olisi jo aikamoiset:)

   Poista
 3. Toivottavasti pasuunankukkasi jatkaa eloaan.

  VastaaPoista
 4. Minä pätkäisin viime keväänä kaksimetrisen pasuunan kapuloiksi ja hyvin juurtuivat paitsi latvapistokas. Katkaisin siitä lopulta sen latvan pois ja sitten rupesi tekemään juuria.Muut kapulat olivat jo silloin ruukutettuina. T. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että tässä voi oikeasti onnistua! Pitää seurata tuota latvapistokasta tämän tiedon valossa. Teen saman, jos ei ala juuria ilmestymään.
   Osaatko sanoa kuinka kauan kesti tuo juurtuminen ja laitoitko suoraan multaan vai juurrutitko vedessä?

   Poista
 5. Todella kaunis kukka tuolla lajikkeella, ei ihme että haluat sen säästää. Onnistuu kyllä helposti juurtuminen tuosta kapulasta, olen itsekin onnistunut. Lykkyä tykö sinnekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva nähdä tämän kukkivan edes kerran:) Eiköhän näillä neuvoilla onnistu.

   Poista
 6. Ei hyvin kauaa mennyt juurten esiintuloon;juurrutin ne lasimaljakossa,jotta näin milloin juuret pilkistää esiin. Annoin juurten tulla melko pitkiksi ennen multaan laittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri samasta syystä halusin itsekin vedessä juurruttaa, että oikeasti näkee sitten kun juuret alkavat ilmestyä!

   Poista
 7. Minulla jo monta vuotta ollut pasuunankukka eikä ole kukkinut kertaakaan vaikka lannoitan ainakin 2kertaa viikossa korkeutta ainakin metrin . Mitä teen väärin ?

  VastaaPoista