Tilinpäätös 2016


Tiiu haastoi minutkin tekemään tilinpäätöksen vuodelle 2016. Onkin ihan paikallaan summata viime vuosi tässä uuden kasvukauden kynnyksellä. 

Mitä unelmia toteutit 2016?

Kyllä osallistuminen Avoimet Puutarhat - teemapäivään oli ehdottomasti yksi toteutuneista unelmista. Olin siitä haaveillut jo useamman vuoden ja nyt katsoin olevani siihen valmis. Omalla kohdallani tämä kysyi ehkä eniten sitä henkistä kanttia ja uskallusta ottaa vastaan mitä tuleman pitää. Että kiinnostaako ketään tulla katsomaan ja onko meille niin tutussa pihassa jollekin oikeasti jotain katsottavaa. Kannatti uskaltaa! Oli ihan huikea päivä ja saatu palaute erittäin kannustavaa:)

 
Mitä opit?

Opin kasvattamaan perunaa 😁
Puutarhanhoito jos mikä on opettanut minulle hätähousulle kärsivällisyyttä! 
Opin myös välillä vaan rentoutumaan ja olemaan tekemättä mitään. Se ei ole helppoa, mutta kehitystä on tapahtunut!

 

Mitä murehdit?

Suurin murheen aihe oli kyllä edellisen talven kasvituhot. Penkkeihin jäi isoja aukkoja ja moni ns. varma kasvi meni talven mukana. Eniten harmitti muutaman pionin menetys ja edellisenä kesänä tehdyn Ruusupenkin joukkokuolema. 


Mistä nautit?

 Nautin kyllä koko kasvukaudesta! Talven jälkeen oli ihana päästä taas kuopsuttelemaan ja miettimään mitä kaikkea kuluvana kesänä pihalla tehdään. Tuolla penkeissä kyykkiminen on mulle sitä parasta terapiaa ja työn vastapainoa. Siellä oikeasti näkee kättensä jäljen ja aika kuluu nopeasti. Ja kasvun ihme jaksaa vaan vuodesta toiseen ihastuttaa! 

Nautin myös uuden pihasaunan lempeistä löylyistä! En ollut osannut pihasaunaa koskaan kaivata, mutta kun mieheni toteutti oman pitkäaikaisen haaveensa, en sitä poiskaan antaisi! 


Mitä haaveita on mielessäsi vuodelle 2017?

Tänä vuonna aion panostaa hyötyviljelyyn. En suuressa mittakaavassa, mutta kahdessa kasvulaatikossa ja uudessa kasvihuoneen kasvialtaassa. Perunaa, tomaattia ehkä kurkkua. Nyt olisi ainakin kunnon puitteet niiden kokeiluun.
 
Tammen taimelle pitäisi löytää pihasta hyvä paikka. Se on kasvanut nyt purkissa useamman vuoden ja olisi korkea aika saada se lopulliselle paikalleen. 
 
Pergolan runkoa olisi tarkoitus myös tehdä ensi kesänä, mutta se on miehen projekti :)
 
Ruusupenkille täytyy tehdä "muodonmuutos". Se on ainut penkeistä, jossa on suorat kulmat (kts. kuva ylempänä). En tiedä mikä mielenhäiriö mulla oli kun siitä tein noin virtaviivaisen? 
 
Tällainen oli meidän vuosi 2016. Tämä haaste on kiertänyt jo todella monessa blogissa, joten en haasta erityisesti ketään. Jos et ole haastetta vielä saanut niin ota ihmeessä! Olisi kiva jos laittaisit vielä  kommentin niin tietäisin käydä lukemassa sinun Tilinpäätöksesi :)
 
 Leppoisaa Sunnuntaita!

15 kommenttia

 1. Kiva postaus. Positiivinen tilinpäätös! Minäkin olen tehnyt tilinpäätöspostauksen viime viikolla. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä vuosi jäi kuitenkin enemmän plussalle kuin miinukselle :)

   Poista
 2. Muaki pikkuusen kutkuttaas aukaasta puutarha. Oon tykänny käyrä toisten puutarhoos. Niis näköö puutarhojen erilaasuuren ja saa aina jotaki uusia ajatuksia. Oon vaa nii peräkyläs, arveluttaa, että jaksaako kukaa lähtiä.
  Jos talavi ei tämän kummempi oo, nii varmasti kasvit päriää ny paremmi. Kivoja suunnitelmia ens kesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä aukaista! Teillä on niin upea piha ja katsomista riittää :) Ja kyllä tälle touhulle hurahtaneet saa liikkeelle vaikka asuisikin vähän sivummalla :)

   Poista
  2. Tuo on ihan totta! Jos sattuu olemaan joku kiinnostava kohde ja sopvasti vapaata kun puutarhat aukeaa, niin saatan ajella kauaskin. :)

   Poista
 3. Mulla oli silloin ekalla kertaa puutarha auki. Väkeä oli niin tolkuttomasti, etten ehtinyt syödä/juoda/käydä vessassa koko aikana. Koko päivä meni mahdottomassa härdellissä. Ihan kiva ideahan se on, mutta työläs.

  Mukava tilinpäätös - kiva lukea muiden puutarhavuoden saldoja. Isoja aukkoja oli meilläkin perennamissa, mutta vähin erin niitä uusiksi istuttelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se aikamoista pyöritystä, mutta nautin kyllä joka hetkestä!
   Saas nähdä joutuuko tänä keväänä tekemään paikkausistutuksia ja missä määrin?

   Poista
 4. Kiva tilinpäätös. Näitä on mukava lukea.
  Itsekin olen miettinyt tuota osallistumista Avoimet Ovet päivään aina, kun puutarhaliitosta ovat asian tiimoilta ottaneet yhteyttä. No vielä toistaiseksi on osallistuminen pelkän ajatuksen tasolla.

  VastaaPoista
 5. Kiva, että otit haasteen vastaan! Hienolta kuulostaa viime puutarhavuotesi kasvimenetyksiä lukuun ottamatta. Kauniita kuvia olet ottanut. Ihana tuo pihasauna! Toivottavasti haaveesi kuluvalle vuodelle toteutuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteet on aina mukavia, kiitos kun haastoit! Mulla saattaa haaveet ja suunnitelmat vaihtua vielä viime metreillä, mutta se kai tässä onkin niin mukavaa ;) Ei voi tietää mitä tuleman pitää!

   Poista
 6. Kiva lukea näitä tilimpäätöspostauksia. Ihania toteutuneita unelmia ja oppimisen kokemuksia. Parasta itselleni oli, että sain vierailla puutarhassasi Avoimien puutarhojen yhteydessä. Oli ihana tavata ja tutustua, vaikkakin pikaisesti. Pihasauna oli tosi hieno, mutta kyllä puutarhasi on loistava. Mieleeni parhaiten jäi pihaa reunustavat istutusalueet ja kukkapenkit. Toivottavasti alkava puutarhavuosi sujuu puutarhassasi mallikkaasti ja saat toteutettua haaveitasi.

  VastaaPoista
 7. Voi kiitos Leena, ihan punastun! Tapaamisemme jäi kyllä minullekin erityisesti mieleen sillä ihan huippua tavata ihminen blogin takana! Toivottavasti tapaillaan useamminkin :)
  Pihan reunat alkaakin meillä olla jo täytetty, joten hiljalleen voisi siirtyä keskemmäs....niin ja talo edustalla, terassin edessä on paraatipenkin paikka vielä ihan nurmikolla ;)

  VastaaPoista