Ruusupenkin suunnittelua

Yksi tulevan kevään tehtävälistan hommista on tuon Ruusupenkin muokkaaminen, vielä kerran. Tällä kertaa syyt ovat esteettiset. Tai jos talvi uusii viime vuotisen temppunsa niin sitten se syy on ihan tarve. Lähdetään kuitenkin liikkeelle esteettisyyden näkökulmasta. 
Pihan kaikki muut istutusalueet on muodoiltansa kurvikkaita. Missälie mielenhäiriössä vetelin tuohon Ruusupenkkiin suorat kulmat! Enkä edes sitä itse tajunnut, mutta miehen silmään se oli pistänyt. Hyvä esimerkki siitä kuinka välillä sokaistuu tuttuun ympäristöönsä! 


Tätä olisi siis tarkoitus muokata niin, että vähän tulisi kurveja ja linjat pehmenisivät. Saattaapa kokokin vähän muuttua. 
 Kävin tuolla hangessa tallailemassa uusia linjoja. Mahtoi naapurit taas katsella, että mitähän se nyt hommaa...:)


Jos tuo koko muuttuu (ja miksei muuttuisi) niin kasvien määrää joutuu kyllä lisäämään.. 😄😄
Mielelläni istuttelisin joukkoon perennoja, mutta mitä? Penkissähän kasvaa entuudestaan säleikkövilliviinit ja kanadalaiset William Baffin -ruusut. 
Etsin inspiraatiota netistä ja tällaisia yhdistelmiä sieltä löytyi: 

https://www.gardenia.net/garden/Peonies-and-Companion-Plants-Pink-Blue-Theme
Kuva Gardenia.net

Tässä olisi ihan valmis istutussuunnitelma kasveineen! Ihan huippua tässä olisi se, että mukana on myös pioneja ♥ 

Tämäkin yhdistelmä olisi aika herkku: 

Ruusu Gertrude Jekyll ja kurjenpolvi Brookside
Laitanpa vielä muutaman kuvan kun nämä on niin ihania!

Kuva Gardenia.net

Näissä sointuu värit kauniisti yhteen ja kuitenkin on käytetty hyvinkin erilaisia kukkia. 

Kuva Gardenia.net

 Iiriksetkin on todella hurmaavia kun niitä tarkemmin katsoo. Siinäpä olisi yksi keräilykasviksi sopiva! 
Nämä kuvat ja paljon lisää löytyvät täältä. Täällä jaksan surffailla vaikka kuinka kauan. Juuri oikeaa lääkettä kevään kaipuuseen :)

Muita ruusujen kanssa yhdistettyjä perennoja ovat mm. päivänliljat ja poimulehti. Myös laventeli sopii kauniisti, mutta en ole saanut menestymään talven yli. Mietin jopa harjaneilikkaa yhdeksi vaihtoehdoksi. Sitä sain viime syksynä aika monta tainta. Saattaisi olla kuitenkin liian hallitseva.

En osaa ajatella penkkiä kuitenkaan pelkillä ruusuilla, vaikka kyllä yritin. Haluan istutusalueiden olevan runsaat ja siksi tähänkin yhdistäisin mielelläni perennoja. Oman pihan olemassaolevilla kasveilla voisi tehdä tällaisen istutuksen: 

  Ruusuni on kanadalainen William Baffin. Toivon hartaasti, että se olisi selvinnyt talvesta! Se jaksoi kukkia myöhään syksyyn kauniin tummanroosan värisin kukin. 
Penkin takareunalla terassia vasten kasvaa kolme säleikkövilliviiniä. Suunnitelmissa on ollut rakentaa tuohon terassin ylle pergola, jotta villiviini saisi levittäytyä oikein kunnolla. Samalla saisimme hieman näkösuojaa terassille sillä tykkäämme vilvoitella siinä saunomisen välissä. Tämä projekti on siis hieman isompi kokonaisuus kuin pelkkä penkin muodon muokkaaminen, yllätysyllätys😊 

Leppoisaa sunnuntaita Sinulle

 

9 kommenttia

 1. Onneksi villiviini on aika nopeakasvuinen, kunhan se vauhtiin pääsee. Minä luulin että se kuoli toissa talven pakkasissa, mutta hyvin ponnisti viime kesänä ja saa jo alkaa karsimaan.
  Minulla kasvaa terassin edessä ihanat pionit, jotka ovat jo niin isoja, ettei siinä paljoa muuta sipulikukkien lisäksi sovikaan kasvamaan. Reunoilla kasvaa alppikärhöjä. Kurjenpolvet sopii melkein minkä kanssa tahansa ja ne ovat kiitollisia kukkijoita. Mun harjaneilikat on takapihan penkissä, siellä saavat levitä ihan haluamallaan tavalla. Pihasuunnitelmat ovat koukuttavia ja kukkakuvat inspiroivia!

  VastaaPoista
 2. Anna naapurien vaan ihmetellä, niin ne ihmettelevät täälläkin... Voi, tuo suunnittelu on niin ihanaa. Kauniita yhdistelmiä olet löytänyt :)

  VastaaPoista
 3. Ihania suunnitelmia ja yhdistelmiä! Minullakin on ruusupenkki muuttanut muotoaan viime kesänä ja nyt talven aikana olen miettinyt eri perennavaihtoehtoja ruusujen kaveriksi. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 4. Jos kerran suurentaa meinaat, nii aloota heti tuasta alakuvas näkyvästä kulumasta asti. Helapompi leikata nurmikko, ku ei jää mitää pykäliä.
  Kaikki kasvikollaasit on tooosi hyviä. Yllättävän raikas ja ja hyvän näkööne, jopa tua valakoosen ja keltaasen yhyristelmä.
  Se mitä ny o keriinny lumen alta paliastua, lupaa palio parempaa ku viimme keväänä.

  VastaaPoista
 5. Ihania yhdistelmiä! :) Kannatan myöskin tuota Navettapiian ideaa, että aloittaisit kukkapenkin kulmalta asti. Muuten tosi kauniin muotoinen suunnitelma. :)

  VastaaPoista
 6. Kurjenpolvet on ihania kumppanuuskasveja ruusuille, samoin koristesalviat. Vaaleanpunainen ja sininen rimmaa hyvin keskenään. Puolto myös Navettapiian ehdotukselle. Kun kerran alkaa... ja silleen.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille kommenteista ja hyvistä vinkeistä! Tuo Navettapiian ehdotus oli kyllä järkevä. Tässäkin huomaa sen kuinka toinen näkee monesti asiat selvemmin:) Ruohonleikkaajakin todennäköisesti kiittää kun ei jää hankalia kulmia. Ruusupenkki ehti jo sulaa ihan paljaaksi parin edellisen päivän aikana, mutten ehtinyt tutkailla tarkemmin. Aamulla sitten olikin reipas 5 senttiä lunta kauttaaltaan. Vähän tuo lämpötilojen sahaaminen hirvittää...
  Titalle kiitos myös kasvivaihtoehdoista. Kurjenpolvia lisäsin viime kesänä tuonne muualle penkkiin. Vielä niistä ei ole jakaa asti, mutta puutarhaltahan saa kyllä uusia:) Koristesalviatkin on kyllä kauniita.

  VastaaPoista
 8. Hei Satu!
  Löysinpä tänne googlen avulla kun hain runoja keväästä. Minä, aika lapsellinen vanhus, pidän blogisi nimestä. Olet kivasti käyttänyt hyväksi nimeäsi - vähän niinkuin minäkin ;-)
  Postasin runosi Kevätkukkien kilpailu. Jos ett tykkää että ilman lupaa olen sen julkaissut otan sen tietysti pois.

  Hyvää kevättä ja toivottavasti tavataan toistekin :-)
  Anja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukava, että löysit tänne! Kävinkin vierailulla sinun blogiasi katsomassa. Ei haittaa runon lainaaminen ollenkaan :) Mukavaa kevättä sinnekin ja ehkä me täällä vielä tavataan!

   Poista