Pergolaa pukkaa...vihdoinkin!

Ollaan miehen kanssa tässä parisen vuotta suunniteltu pergolan rakentamista terassin yhteyteen. On pyöritelty vaikka minkälaista vaihtoehtoa ja piirretty paperille koevedoksia. Hiljalleen ajatus sitten alkoi muotoutua oikeaan suuntaan ja kesäkuun puolivälissä homma polkaistiin käyntiin. 
Lähtötilanne oli tämä: 


 Talon päädyssä on ollut tavallinen terassikaide, johon toissa kesänä mies nikkaroi tuollaiset kolmiokehikot köynnöksiä varten. Villiviinit kiipesivät viime kesänä reippaasti yli tuon reunan ja totesimme, että jotain tarttis tehdä. Alkuun mietimme tuohon nykyiseen kaiteeseen jonkinlaista korotusta. Mies piirsi monta eri vaihtoehtoa, mutta mikään niistä ei tuntunut kuitenkaan omalta. 
Lopulta, kuten aina meidän projekteissa, palaset loksahtivat kohdalleen ja tähänkin keksimme ratkaisun.  
Juhannusaatto ja -päivä menikin mukavasti tämän homman parissa ja juhannuspäivänä terassi näytti tältä: 


 Mies keskittyi enemmän tuohon raskaampaan rakentamis/purkamishommaan ja mun jobi oli käsitellä uuden rakennelman puutavara. Tolpat sahattiin oikeaan mittaansa, jonka jälkeen juhannusaattona käsittelin ne ensin kyllästysaineella ja juhannuspäivänä värillisellä puunsuojalla. Värisävyksi valikoitui sama tummanruskea kuin pihasaunassa on.


 Sitten päästiinkin jo kasaushommiin! Päätettiin tehdä koko seinä maassa valmiiksi asti ja sitten nostaa kokonaisena pystyyn ja paikalleen. Itseäni hieman mietitytti, että miten ihmeessä me saadaan se nostettua niin ettei mikään hajoa eikä kukaan jää alle. Ihan kevyt tuo ei ole kun puuosat on 100*100mm vahvaa ja väleissä 8mm vahvuinen teräsverkko. Onneksi miehellä oli selvät suunnitelmat ja naapurikin sattui sopivasti paikalle :)Laitettiin kunnon tuet siksi aikaa, että seinämä saatiin pultattua tuohon terassin päätyrunkoon kiinni. Tarkistettiin vielä linjat suoraksi, ettei tulisi mitään ylimääräisiä ylläreitä. 
 

Tuohon tulee vielä poikkiparrut ikäänkuin katoksi kuten pergoloissa kuuluu olla. Sitten saavat villiviini ja muut köynnökset kiivetä rauhassa ylöspäin. 
Tästä alkaakin sitten mun osuus, nimittäin tämän Ruusupenkin laajentaminen. Teen siihen vähän kurvia ja kohotan kunnolla. Sitten pääsen istuttamaan odottamassa olevat uudet ruusut oikealle paikalleen. Tuskin maltan odottaa!

20 kommenttia

 1. Vau, pergolasta tuli hieno. Teräsverkosta on moneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pisti miettimään aluksi, että miltäköhän se valmiiksi ruosteessa oleva teräsverkko näyttää, mutta tyytyväinen olen :)

   Poista
 2. Ai että! Mahtuisiko villiviinien sekaan viinikärhöjäkin? Projekti on huolella suunniteltu ja potkaistu vauhdilla liikkeelle. Hyvä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, viinikärhö kuulostaa hyvältä! Ja näyttää kans! Kyllä taidetaan mahduttaa sekaan, kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Wau, mikä perkoola! Just munki tyyline. Ja viimmeesenpäälle toteutettuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tuollainen rouheampi tyyliltään, mut kyllä minäkin tykkään!

   Poista
 4. Hyvältä näyttää. Varmasti tulee hieno, kunhan saatte kattoparrut paikoilleen ja köynnökset valtaavat seinämän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että köynnökset innostuvat sitten kans kasvamaan ettei tartte pelkkää verkkoa tuijotella :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. On sitä kuule hartaasti suunniteltu :) Mutta yllättävän kätevästi se lopulta nousi vaikka sitä vähän ehdin epäillä.

   Poista
 6. Hienoa tulee! Nätti pergola vallankin sitten, kun köynnökset kiipeilevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä näkyä minäkin odotan :) Tytär ilmaisikin mielipiteensä, että aika kamalan näköinen jos siinä ei sitten mikään kasvakaan :) No sitten ripustellaan amppeleita ym. ja täytetään säleikkö niillä!

   Poista
 7. Vau, tulipa hieno ja niin nopeasti valmista. Raudoitusverkko on kyllä monipuolista ja ruosteisuus on hauskaa. Talvella voi tuohon lattaa vaikka lyhtyjä roikkumaan.
  Kyllä sulla on nyt mahtava tilaisuus suunnitella ja toteuttaa ruusupenkin laajennusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin suunnittelin jo kaikenlaista tuohon verkkoon killumaan :) Ei vaan oli mieskin ehtinyt jo jonkinlaisia valoja tuumailla. Ja ruusupenkkikin alkaa näyttää jo joltakin;)

   Poista
 8. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee. Tätä ei ainakaan voi sanoa hetken mielijohteeksi :D

   Poista
 9. Ohoh, siitä tulee kyllä hieno! :) Täytys joku päivä tulla käväseen paikan päällä, ois kiva nähä ihan livenä mitä kaikkea uutta ootte siellä tehny. Jos vaan passaa tulla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No ilman muuta passaa tulla. Eka lomaviikkokin tässä menossa, joten kotisalla ollaan. Ilmoitteleppa niin sovitaan treffit :)

   Poista