Iltojen hämärtyessä pohdintaa pihavalaistuksesta

Sana "jumissa" kai kuvailee parhaiten blogissa vallinnutta tilaa. Useamman kerran olen koneen ääreen istahtanut, mutta tekstiä en vaan ole saanut aikaiseksi. Jospa tämä jumi nyt hiljalleen hellittäisi, sillä jutun aiheitakin kyllä on. 
Kauniita ja aurinkoisia syyspäiviä on muutama mahtunut viime viikkoihin ja silloin tuli pyörähdeltyä pihalla kameran kanssa. Varsin kesäisen oloisia kuvat ovat kun aurinko paistaa. 

 Pikkuhiljaa pitäisi alkaa siivota kesäjuttuja pois, mutta miten se onkin aina niin vaikeaa ja työlästä päästä edes alkuun? Toisaalta kaikki kukkii vielä aika nätisti, mutta kelit tästä tuskin paranevat. Kurja niitä on sitten sateella ja kylmässä tuolta keräillä pois. Että toimeen olisi ryhdyttävä. 

Vaikka en syksystä kauheasti tykkääkään, niin onpa pimenevät illat tuoneet kivoja juttujakin tullessaan. Tuohon pergolan yhteyteen mies laittoi led-valot ja ne tuovat ihanaa tunnelmaa koko terassille. 
Näin 17 vuoden omakotitaloasumisen jälkeen huomasimme, että pihavalaistuksemme on olematon. Rakentamisvaiheessahan tällaiset olisi ollut viisain laittaa, mutta silloin ei ollut vielä mitään suunnitelmaa pihalle, joten jäi laittamatta. Vuosien varrella en ole edes osannut kaivata lisää valoja kun auto- ja pyöräkatoksessa sekä sisääntulossa ja terassilla on valot.

Vasta tuon pihasaunan valmistuttua ajatus muustakin pihan valaistuksesta on noussut ikäänkuin tapetille. Niinpä myös lammen yhteyteen on suunnitteilla valaistusta. Tähän voisi laittaa molemmille puolille lampea valot. Testailimme alkuun tuollaisella työmaavalaisimella ja totesimme, että aika tehokas se saakin olla. Miten teillä on pihavalaistus hoidettu?

16 kommenttia

 1. Miehen kanssa todettiin tänään voisi viedä pihakalusteet varastoon, niitä ei ole tarvittu moneen viikkoon ja tuskin tarvitaan ennen kevättä. Varma syksyn merkki kun kalusteet siirtyy sisätiloihin.

  Pihavalaistus on meillä onnetonta, muutama valaisin rakennusten seinillä, ei muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me päätettiin viedä pihakalusteet ens kuun alussa varastoon. Sitten saa talvi tulla...tai ei nyt ihan vielä kuitenkaan :)

   Poista
 2. Palio olis jo pois viätävää, muttei tuala märkyyres mitää huvita teherä.
  Huanosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole tarvinnu paljo nokkaa ulos pistää huonojen säiden takia. Tänään oli poutaisempi päivä, mutta olinpa järjestänyt itselleni työpäivän :(
   Luinkos oikein rivien välistä, että enemmänkin voisi pihavaloja olla? :)

   Poista
 3. Oi näyttää olevan samat aatokset muillakin; ei meinaa saada juttuja kirjoitettua, ei meinaa saada syyspuuhia aikaiseksi, siis tämä taitaakin olla taas yksi puutarhaihmisheimon ominaispiirre:) Pihavaloja saisi minullakin olla enemmän... kakkospihalla niitä onkin sitten runsaammin, mutta sitä pihaa hallinnoikin sellainen valaistunut mies:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa omistaa valaistunut mies! Ja joo, taitaa olla sama vaikeus aika monella harrastajalla.

   Poista
 4. Hienoja kuvia ja niin kaunista kukintaa vielä! Kivat nuo led-valot:) Meidän pihalla on pihavaloja pylväinä ja sitten aurinkokennovalaisimia.. tykkäisin että noita valoja saisi aina olla enemmän:) Mukavaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on sitten panostettu vähän enemmän tuohon valaistuspuoleen, hienoa!

   Poista
 5. Ihania kukkia! Kaunista tunnelmaa luo nuo valot. Jotkut tunnelmavalaisimet olisi kivoja meidänkin pihalle, mutta taidan ainakin toistaiseksi tyytyä lyhtyihin ja elävään tuleen. Aurinkokennovalaisimia voisi ehkä harkita. Mulla olisi intoa kirjoittaa blogia, mutta aika ei tahdo riittää. Tunnelmallista tiistaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhdyt tuovat mukavaa valoa ja elävää tultahan ei kyllä mikään keinovalo voita! Sellainen hämäränhyssy on meikäläisenkin mieleen :)

   Poista
 6. Molemmilla terasseilla on normivalot, että näkee ovesta mennä sisälle. Etupihalla kolmen pallon valaisintolppa, jota ei koskaan käytetä, koska tienvierivalot valaisevat tarpeeksi. Joulun tullen koristevaloja. Eräänä syksynä kokeilin auringonvalolla toimivia led-valoja, mutta ne olivat lähinnä tunnelmanluomiseen ja latauksissa oli toivomisen varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän minäkin tykkään sellaisesta tunnelmavalaistuksesta, mutta toki täytyy kulkureiteillä olla kunnon valo että näkee kulkea.

   Poista
 7. Oven pielissä pihavalot ja yksi kolmelyhtyinen pihavalotolppa. Ei näytä pimiässä paljo mittään. Onneksi on tutut polut kulkea. Syksyn lumettomilla pimeillä ei voi olla liikaa pihavaloja. Lumi tuo sitten valaistuksen itsessään, joka helpottaa näkemistä oleellisesti. Eli pimeys on olemassa vain ennen lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut! Kun on lunta niin eipä siinä muuta valaistusta paljon tarvitse.

   Poista
 8. Tunnelmallinen valaistus on pergolassanne.
  Täällä kynttilälyhdyt huolehtivat puutarhan valaistuksesta, talon ja piharakennuksen ulkovalojen ohella.
  Kasvihuoneessa parina vuonna pattereilla toimivat led- valot. Yllättävän hyvin ovat toimineet. Tosin talvipakkanen kuluttaa pattereita nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan olla samanlaisia, lempeästä hämärästä nautiskelijoita :)

   Poista