Huonekasvien mullanvaihto

Olen jo aiemmin tainnut mainita, että olen aika surkea huonekasvien kanssa. Ne saavat olla oman onnensa nojassa miltei ympäri vuoden, sillä tämä emäntä kastelee kun muistaa ja sitä ei tapahdu kovinkaan usein. Osittain se johtuu siitä, että suurin osa meidän huushollin huonekasveista on sijoitettuna yläkertaan kun siellä on isot kattoikkunat. Yläkerta taas on nuorison valtakuntaa, eikä siellä tule alvariinsa käytyä kun siivouksetkin hoitavat itse. Huonekasvien kirjo ei olekaan mikään mittava ja olosuhteista johtuen meille on valikoitunut vain sinnikkäimmät lajit. 

Pari vuotta olen laiminlyönyt myös multien vaihdon, mutta nyt otin itseäni niskasta kiinni. Oikeastaan Keijunkukkaset -blogista se inspis lähti ja hyvä niin sillä aihettakin oli. Yläkerrassa talvehti pelargonia poikineen ja noin puolet sai heittää pois. Toinen puolikas pääsi uusiin multiin ja vähän parturoinkin niitä siistimmäksi. Tämä yksilö tykkäsi pelkkää hyvää ja alkoi puskea kukkanuppuja 👇


Olen onnistunut haalimaan itselleni myös useamman yksilön kliivioita. Vanhin niistä on mummuni peruja ja muistan sen meiltä kotoa kun olin pieni. Näiden kukittaminen ei vain tahdo minulta onnistua. En tiedä voiko siihen jollain vaikuttaa? Näillä on selkeästi oma tahto, eivätkä ne tahdo joka vuosi kukkia. Jos totta puhutaan niin eivät edes joka toinen...


Kliivioiden juuret oli täyttäneet ruukut jo ääriään myöten, joten sain jakaa näitä. Nyt niitä on taas muutama ruukku enemmän! 

Kiinanruusuja minulla on ollut kaikkiaan kolme, kaikki saman emokasvin pistokkaista kasvatettuja. Nyt niistäkin onnistuin tappamaan kaksi! Tätä isointa leikkasin reilulla kädellä ja sain siitä samalla uusia pistokkaita. Milloin sitten kannattaa vaihtaa mullat? 

Paras aika on helmi-maaliskuun vaihteessa, koska silloin valon määrä lisääntyy ja uusi kasvukausi alkaa. Jos kasvi on täyttänyt ruukun juurillaan niin silloin se on vaihdettava isompaan ruukkuun ja samalla on helppo vaihtaa myös mullat. Jos taas multatilaa on riittävästi voi pelkän pintamullan vaihtaa uuteen. Itse vaihdoin maaliskuun loppupuolella.
 
 Toimenpidettä helpottaa kasvien kastelu edellisenä päivänä. Tällöin multa on kosteaa ja kasvi irtoaa helpommin ruukustaan. Ennen istuttamista uuteen, puhtaaseen ruukkuun, juuria kannattaa vähän oikoa. Usein ne saattavat olla kovinkin solmussa ja väkisinkin niitä katkeilee, mutta se ei ole vaarallista. Kun kasvi pääsee uuteen multaan, alkaa se pian kasvattaa uusia juuria katkenneiden tilalle. Tässä vaiheessa kasvi on hyvä myös suihkuttaa puhtaaksi. 

Uuden ruukun on hyvä olla reilustikin isompi kuin edellinen, riippuen tietysti kasvin koosta ja siitä viihtyykö se pienemmässä ruukussa paremmin. Kun kasvi on vaihdettu uuteen ruukkuun ja multiin, se kastellaan hyvin. Seuraava kastelu sitten muutaman päivän päästä. Parin viikon kuluttua kasvia voi jo alkaa lannoittaa.  

Kiinanruusun juuret olivat täyttäneet ruukun aivan täysin, joten mullan ja ruukun vaihto oli enemmän kuin paikallaan!


Millaiseen multaan istutan?

Ennen oli vain kukkamultaa, mutta tässäkin ollaan kehityksessä menty eteenpäin. Mitään hifistelyä tämä multien vaihto ei silti ole, vaikka tarjolla olisikin kaikenlaista erikoismultaa. 
Itse tykkään käyttää Kekkilän tuotteita ja siksi esimerkit ovat myös tältä valmistajalta. 
Kekkilän Kukkamulta sopii kaikille kukkiville ja viherkasveille. Se on ravinteikas yleismulta johon kasteluvesi imeytyy helposti. 
 
 Kekkilän Kestomulta on erikoismulta isoille viherkasveille sekä altakasteluruukkuihin. Sen rakenne on ilmava ja myös siihen kasteluvesi imeytyy helposti. 

 
Kekkilän Kaktus- ja mehikasvimulta puolestaan sopii kuivassa viihtyville kasveille. Se on koostumukseltaan hiekkapitoinen, hyvin vettä läpäisevä ja miedosti lannoitettu. Kuten nimikin kertoo, tämä multa sopii kaktuksille ja mehikasveille :)

 
Samalla kun vaihdan mullat, pesen kukkaruukut kuumalla vedellä hankaussienen kanssa. Näin ehkäistään tautien leviäminen ja kasvilla on hyvät lähtökohdat uuteen kasvukauteen puhtaassa ruukussa ja uudessa mullassa. 

Joko olet vaihtanut mullat?

22 kommenttia

 1. Tuossa multien vaihtamisessa on kyllä aina kova homma, vaan onpa sitten taas kukat mielissään kun saavat uudessa mullassa muhistella:) Kiinanruusut on niin kauniita♥ Minä en ole vaihtanut multia mihinkään..kun olen niin onneton kasvattelija(kastelija!:), että minun vihreät kerkiää aina kuolla ennen mullan vaihtoja:)) Ihanaa pääsiäisen jatkoa ja hyvää alkanutta huhtikuuta sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä hommaa, mutta onneksi meidän huonekasvien lukumäärä ei päätä huimaa. Kukista kyllä huomaa selvästi, että saavat uutta virtaa mullanvaihdosta!
   Onneksi kupsahdelleiden kukkien tilalle voi hankkia uudet:) Mukavaa huhtikuun alkua sinullekin ♥

   Poista
 2. Tämä olikin hyvä muistutuspostaus.😊 Helmikuussa ajattelin, että kyllä minä maaliskuussa ehdin sitten mullat vaihtaa. Toisin kävi. Toisaalta taidan tänä vuonna osalle kasveista laittaa vain uutta multaa ruukun pintaan, mutta muutamalle on pakko vaihtaa isompi ruukku. Jospa ensi viikonloppuna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät rientää kyllä nopeaa ja huomaakin, että taas kuukausi vaihtuu :) Kevättä kohti mennään ja se on mukavaa!

   Poista
 3. Ei ole mullanvaihto minunkaan mielihommiani ole, mutta kun varasin siihen hommaan ihan oman vapaapäivän niin olihan se tehtävä. Kukkia on sen verran ettei ilta olisi siihen hommaan riittänyt. Minäkin vaihdan mullat aina kylppärissä, sen verran sottaista hommaa on. Kyllä on tosiaan huojentunut olo, kun sen viimein saa tehtyä ja voi vuoden olla taas rauhassa :)
  Kiinanruususi kiittää leikkauksesta ja mullanvaihdosta ihanilla kukkasilla kesän
  korvalla. Minä käytän mustaamultaa ja sekoitan siihen joko perliittiä tai kissanhiekkaa tarpeen mukaan. Kyllä tosiaan on paljon valinnanvaraa mullissa nykyään.
  Oikein mukavaa pääsiäisen jatkoa ja huhtikuun alkua sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinanruusu on kyllä ollut aika kiitollinen kukkija ja toivon, että jatkaa samalla linjalla :) Pitääkin kokeilla tuota kissanhiekkaa mustanmullan seassa, kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Parisen viikkoa sitten oli multapäivä. Minullakin on kliivia, kun vaihdoin mullan ei pariin vuoteen kukkinut, ruukku oli kait liian iso alkuun, muistan lukeneeni että ahdas ruukku auttaa kukkimaan. Kiinanruusua en ole saanut vuosiin kukkimaan vaikka iso onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tieto minullakin kliivian suhteen, että ahtaasta tykkää. Samaan ruukkuun istutin nytkin, vaihdoin vain mullan. Jospa ne innostuisi kukkimaan, sillä kukka on niin kauniin värinen ♥

   Poista
 5. Minulla taas kliivia kukki pitkästä aikaa kun vaihdoin sen isompaan ruukkuun ja uuteen multaan. Aika oikukas kasvi tuo kliivia, ei siitä koskaan tiedä mitä se aikoo😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma tahto näköjään pitää näillä kasveillakin olla ;)

   Poista
 6. En oo vaihtanu multia... mullat on kyllä ollu ostettuna jo toista kuukautta mut en tiiä mihin tää aika menee... kaikkeen muuhun. 😶 pitäs kyllä reipastua! Ei siinä lopulta kauaa mene kun vaan saa aikaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se aloittaminen kai se tässäkin hommassa on se mikä tökkii. Kivaa puuhaa silti kun vauhtiin pääsee :) Ei muuta kuin niskasta kiinni ja hommiin vaan!

   Poista
 7. Kiva, että innostin mullanvaihtohommiin. :) Ihanat pelargonin nuput! Mun taitaa olla aivan pakko ostaa pelargonin tai pari. Viime vuonna talvetus epäonnistui, niin sen jälkeen en ole uusia hommannutkaan. Vaan on ne niin ihania, että täytyy kokeilla uudelleen. Mukavaa kevättä sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan herättelystä😊 pelargoniat on kyllä niin ihania että joka vuosi niitä on pakko muutama uusi hankkia ❤️

   Poista
 8. Minä vaihtelen mullat tarpeen ja innostuksen mukaan. Ei siis tule aina keväisin vaihdettua ainakaan kaikille. Ihan mukavaa puuhaahan tuo on, mutta keväisin tuntuu olevan taimikasvatuksen kanssakin niin paljon tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma täällä. Usein tahtoo jäädä taimikasvatuksen jalkoihin nämä mullanvaihdot.

   Poista
 9. Heh, mikä on ratkaissut mullanvaihdot jo parina keväänä niin, että läjäytän uutta multaa entisen päälle. No, voitarvata, missä kunnossa huonekasvini ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyhän se niinkin:) Ja huomattavasti nopeampi tapa noin 😂

   Poista
 10. En ole pitänyt kiirettä kukkien mullanvaihdon kanssa. Osaan vaihdan kun voi sen ulkona tehdä. Minulla on ollut muutaman vuoden kliivia ja se ei ole kertaakaan kukkinut. Se kuulemma tykkää ahtaasta ruukusta eikä pidä jakamisesta. Myös talvella ei saisi kastella juuri ollenkaan .Kokeilin nyt tätä kastelemattomuutta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vähän tulee itsekin talvella kasteltua. Nyt jännällä odotan oliko mullanvaihdolla mitään vaikutusta kukkimiseen :)

   Poista
 11. Täälläkin on ahdisteltu kliiviaa ja muita huonekasveja, vielä pitäisi yksi peikonlehti freesata ja 'käpypalmu' sijoittaa pikkuisen isompaan pyttyyn. Kliivia palkitsee -silloin kun tahtoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä mallilla siis keväthuolto siellä! Hyvä vaan että huonekasveillakin on oma identiteetti :)

   Poista