Ihanat kellukat!

Tulikellukka (Geum coccineum) lienee useimmille tuttu kellukkalaji. Pitkään ajattelin sen olevan ainoa olemassa oleva kellukka. Siksipä yllätyinkin melkoisesti kun minulle selvisi, että kellukoiden kasvisuku kuuluu ruusukasvien heimoon ja siihen kuuluu 93 lajia!Aikaisempina vuosina täälläpäin ei taimitarhoilla ole kellukoihin juurikaan törmäillyt, lukuunottamatta tuota tulikellukkaa. Satuin kuitenkin Prisman puutarhamyymälästä muutama vuosi sitten löytämään tarhakellukka `Bell Bankin`. Sen kukat nuokkuvat alaspäin ja kukinto on kauniin ruusunpunainen.


Kellukoissa viehättää niiden helppohoitoisuus.  Ne viihtyvät auringossa tai puolivarjossa ja kasvualustaksi käy kalkittu, keskiravinteinen, jopa kuivahko maa. Omani kasvavat istutusalueiden reunoilla, auringossa. Niistä on nopeasti kasvanut lehdistöltään reheviä ja näin ollen pitävät rikkaruohot hyvin loitolla. Kukinto on pieni, mutta usein hehkuvan värinen.

Tänä kesänä hankin muutaman kellukan lisää "kokoelmaani". Ojakellukka`Mai Tai` oli ehdottomasti saatava. Onneksi Prisman puutarhamyymälään oli tullut aikaisempiin vuosiin verrattuna hieman erilaisia perennoja ja sieltä bongasin tämän kellukan, josta olin jo edellisenä kesänä haaveillut.


Kuvauksessa sen luvataan kukkivan runsaasti ja pitkään. Kukinto on kerrattu ja se voi olla jopa 3 cm halkaisijaltaan. Monesta muusta kellukkalajikkeesta poiketen `Mai Tain` kukinto avautuu ylöspäin.

Samalla ostosreissulla taimikassiin päätyi tarhakellukka `Flames of Passion`. Sen erikoisuus on punaruskeat kukkavarret. Pienet, helakanpunaiset puolikerrannaiset kukat ovat kuin piste iin päälle.


Kellukka -kokoelmani karttui vielä kolmannellakin lajikkeella, nimittäin tarhakellukka ´Nonna` myös muutti meille. Sen kukinto on oranssin sävyinen ja puolikerrannainen.


Lajikkeesta riippuen kellukat kasvavat 20-70 cm korkeiksi ja kukkivat touko- heinäkuussa. Niiden talvenkestävyys on luokiteltu melko kestävästä erittäin kestävään, taaskin lajikkeen mukaan. Kukinnan jälkeen kukkavarret kannattaa alasleikata sillä se edistää uutta kukintaa. Kellukoita voi helposti lisätä jakamalla keväällä tai loppukesällä.

Haaveisiin jäi vielä monta muuta kellukkalajiketta, kuten nämä Gardenia.net sivun kaunottaret:

´Alabama Slammer´
´Alabama Slammer´


´Totally Tangerine´
´Totally Tangerine´


´Wet Kiss´
´Wet Kiss´


`Gimlet
`Gimlet´


`Mrs J. Bradshaw´
`Mrs J. Bradshaw´


`Double Bloody Mary`
`Double Bloody Mary´


`Leonard´s Variety`
`Leonard´s Variety´


`Lady Stratheden`
`Lady Stratheden´


Kaikkihan nämä olisi ihania, mutta erityisesti tämä viimeinen keltainen sykähdyttää!  Ehkä siksikin, että meidän puutarhassa on aika vähän mitään keltaista kukkaa. `Lady Stratheden` on hehkuvan kaunis keltainen kellukka!

Viikonloppu on ollut varsin helteinen. Siitä huolimatta olen saanut isoimmat istutusalueet käytyä läpi eli alkukesän rikkaruohosavotta on hyvällä mallilla!  Uusi istutusaluekin on vihdoin saanut muutaman kasvin, joten siitäkin juttua tulossa. Nyt lähden illan kastelukierrokselle ja hetkeksi vielä nautiskelemaan lämmöstä.

Ihanaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa aurinkoista viikkoa Sinulle!
14 kommenttia

 1. Ihania ovat! Eikö oo jännää, ku löytää 'uuren' kasvin, sen keräälyhyn pakkaa hurahtaa. Mulla VASTA kaks kellukkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Mulle käy aina näin kun jonku uuden kasvin löytää 😁 tää olis kyllä oiva keräilykohde!

   Poista
 2. Onpas noita kellukoita monen eri sävyisenä! Kirjoittelin ylös muutaman kaunottaren nimen, olisivat kiva lisä vaalean `Mai Tai`:n rinnalla. Ovat tosiaan helppoja ja rehevästi kukkivia perennoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin kuinka monen sävyisiä näitä oikein onkaan. Tuo keltainen olisi kyllä upea!

   Poista
 3. No en minäkään tiennyt että kellukoita on noin monenmoisia, tosi kauniita.
  Minulla on vain tuota perinteistä oranssia. Se on minusta nätti (kun tykkään oranssista), noin oranssinväristä ei ole montaa kukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikellukan oranssi väri on kyllä kaunis! Niin sitä oppii aina uutta kun vähän alkaa tutkia asioita 😊

   Poista
 4. Kukkiiko kellukat samaan aikaan eli alkukesästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bell Bank on parasta aikaa kukassa samoin Nonna. Eli vähän myöhemmin kukkivat kuin perinteinen tulikellukka.

   Poista
 5. Hyvä tietopaketti kellukoista, en tiennytkään, että näin montaa eri lajiketta on tarjolla. Tosiaan ei niitä taimistoilla kauheasti valikoimissa näy. Minulla on myös 'Flames of Passion' kellukkaa ja nyt kun mainitsit sen helposta jakamisesta, niin taidan pistää jossain vaiheessa töpinäksi, sitä haluaisin nimittäin mielelläni siirtää laajemmalle alueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelin jakaa tuota Bell Bank -kellukkaa kun se on jo aika komean kokoiseksi kasvanut ja niitä minulla on kaksi puskaa.

   Poista
 6. Olen kans hurahtanut kellukoihin. Eilen tilasin Paratiisin taimitarhalta tuota keltaista kellukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi! Täytyypä käydä katsomassa vieläkö sitä olisi jäljellä :)

   Poista
 7. Tänne päädyin hakiessani tietoa kellukoista. Olen kanssa vasta oppinut, että muutakin väriä löytyy kuin perinteistä oranssia. Ällistyin suorastaan miten upeitä värejä löytyykään, eihän noista voi edes valita.
  Läksin itseasiassa etsimään tietoa voisko näitä kasvattaa siemenistä ja tänne päädyin :) Ja voi niitä kasvattaa siemenistä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin samaa värien kirjoa hämmästelin kun tarkemmin aloin tutkimaan kellukoita. Vielä uupuu tuo ihana keltainen :) Siemeniä olisi pitänyt älytä kerätä talteen, kun juuri kukkineet kukkavarret katkoin pois....

   Poista