Japaninvaahterarakkautta

 Sieltä puutarhan kasvihuoneen peränurkasta se minulle kuiskutteli ja houkutteli lähemmäs. Pakkohan se oli mennä katsomaan, että mikä oli tuo hentorakenteinen, mutta niin voimakasvärinen kasvi. Lähemmäs päästyäni huomasin niitä olevankin monta ja kaikki erilaisia. Oli tummanpunaisia, kellertävänvihreitä, vihreävalkoisia ja vihreänpunaisia. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Japaninvaahterarakkautta ♥

Tämä "Atropurpureumin" väri oli kertakaikkiaan upean tumman, melkein mustanpunainen. Se onkin verijapaninvaahtera nimeltään ja sen koristearvo perustuu kauniin punaisiin lehtiin ja hentoon kasvutapaan. Viehkeä olisi ehkä sopivin sana kuvaamaan sitä. 


Japaninvaahtera "Ukigumo"  hurmasi lehtiensä värillä sekä kasvutavalla. Sillä on kaunis toinen nimi : "Floating Clouds".  Täällä on kuva lajikkeesta vähän isompana: klik!  Lehdet ovat kuin kelluvia pilvilauttoja ♥ Alkukeväästä lehtien reunoissa on häivähdys pinkkiä, joka kuitenkin kesän edetessä hiljalleen häviää.


Tällä japaninvaahteralla oli aika neulasmaiset lehdet. Ensimmäisenä tulikin mieleen tuija. Sen lajike jäi minulta tarkemmin tutkimatta.


Tämä "Little Princess" hurmasi lehtien värillä ja koko puun muoto oli niin kaunis ♥. Lehtien reunaväri on hentoisen punainen ja syksymmällä se muuttuu keltaoranssiksi.


Tämä "Orange Dream" ei olekaan mikään turha pikkupuu, sillä se on voittanut RHS (Royal Horticultural Society) Award of Garden Merit -palkinnon  erinomaisista ominaisuuksistaan. Lehdet ovat kullankeltaiset ja niissä on pinkki reuna. Syksyllä väri muuttuu upeaksi keltaoranssiksi. Täällä lisää hengästyttäviä kuvia: klik!.


Kaikkihan näistä olisin halunnut kotiin tuoda, sillä niin kauniita ja persoonallisia ovat jokainen omalla laillaan. Lopulta valittavaksi jäi kaksi ja kun en osannut niidenkään välillä päättää niin otin molemmat. Oman haasteensa näiden kanssa tuo talvisäilytys, sillä nämä ei meidän lakeuksilla talvehdi ulkona. Sain ohjeeksi siirtää ne varastoon, jossa lämpötila ei laske pakkaselle. Muutaman kerran talven aikana saa käydä vähän vettä lorauttamassa ja lehdet ne kuulemma pudottaa. Kun kelit keväällä lämpenee niin ne voi taas tuoda ulos. Nopeasti lähtevät uuteen kasvuun kun pääsevät lämpöön.

Istutin nämä siis ulos isoihin ruukkuihin ja siirsin ruukut terassille. Siinä niitä olen nyt iltaisin ihastellut.
Ilta-aurinko saa "Atropurpureumin" suorastaan hehkumaan!


Eikä "Little Princess" jää yhtään huonommaksi.


Samalla reissulla tuli myös kesäkukat hankittua ja tein istutukset kahteen talouteen.  Siitä lisää seuraavassa postauksessa. Nyt oikein leppoisaa kesäkuun ensimmäistä viikkoa Sinulle! Kuukausi on ainakin alkanut hyvissä merkeissä ja kesäsäässä. Toivottavasti jatkuu samanlaisena läpi kesän!


18 kommenttia

 1. Voi miten ihania kaikki, niin kauniita ja herkän suloisia nuo lehdet! Meidän pihalle istutettiin Mongolian vaahtera toissa kesänä ja sen lehdet on myös aivan ihanat, syksyllä sellaiset tulenpunaiset. Tuolla Atropurpureumilla on varmasti upea syysväri!! Kaunista kesäpäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mongolianvaahtera on kyllä kaunis myös ♥ en oikein ole ollut syksyihminen, mutta syksyn väriloisto tekee siitäkin siedettävän vuodenajan :) Leppoisaa loppuviikkoa!

   Poista
 2. Onpa kauniita kaikki! En ihmettele, että mukaan lähti kaksi. Minä istutin viime kesänä yhden pihalle ja se selvisi tästä talvesta hyvin. Tosin talvi nyt oli mitä oli täällä Turussa. Jännityksellä seuraan, jääkö se pitkäikäiseksi vieraaksi vai koituuko jokin kovempi talvi kohtaloksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hienoa, jos se selviytyisi yhtä hyvin tulevistakin talvista! Täällä en uskalla edes kokeilla, vaikka vähän jo nousee hikikarpaloita otsalle ajatus näiden roudailusta vuodesta toiseen varastoon ja ulos. Kasvavat nimittäin ihan kiitettävän kokoisiksi vanhemmiten =D

   Poista
 3. Japaninvaahterat todellakin sykähdyttävät sydäntä! <3
  Kauniit vaahterat valitsitkin.
  Minulla on ihanat muistot japanilaisesta puutarhasta, jossa sain työskennellä ja ihastella niin japaninvaahteroita kuin lakaista kukkivien kirsikkapuiden terälehtiä poluilta.
  Siitä on jo yli 25 vuotta, mutta elän ne ajat monesti uudelleen mielessäni. <3

  Ihanaa kesäkuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ollut upea työpaikka sinulla! Ihanaa alkukesää sinullekin ♥

   Poista
 4. Ihanat:) Tuota punalehtistä olen itsekin haaveillut pihaan. Punalehtiset on alkaneet kiinnostaa, samoin kirjavat. Niillä saa vaihtelua pihaan nopeasti. Hyvät ostokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyytyväinen kyllä olen ostoksiin vaikka vähän piti kipuillakin kahden hankkimista kerralla :) Punalehtisillä saa kyllä kivasti ilmettä ja kiintopisteitä puutarhaan.

   Poista
 5. Hyvät hankinnat, nuo on todella kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän houkuttelisi ostaa lisääkin, mutta talvettamisesta voi jo nyt tulla pienoinen probleema...

   Poista
 6. 'Atropurpureum' on salainen haaveeni <3 Meillä olisi kellari, mutta sillä kun on korkeutta enintään 150cm, niin kovin montaa vuotta ei voi mitään puumaisia kasveja siellä talvettaa. Ihastelen siis japaninvaahteroita blogeissa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kellaria ollenkaan, joten joudun varmaan vuokraamaan näille oman kämpän talveksi 😂

   Poista
 7. Ihania! Teit hyvät valinnat! Kannattaa nyt nauttia niiden kauneudesta, omani ei selvinnyt varastotalvetuksesta, tekis kyllä mieli hankkia uusi puu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Nyt tuli kyllä vähän paineita... No ainahan se on sellaista arpapeliä näiden arempien kasvien talvetuksen kanssa. Kokeilematta ei voi tietää 😊

   Poista
 8. Ihania molemmat! Minäkin olen pitkään haaveillut japaninvaahterasta, mutta juuri tuo talvenkestävyys mietityttää. Kellari kyllä olisi, mutta se on jo kovin varattu...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tahtoo tunteet mennä järjen edelle ja tässäkin kävi niin. Katsotaan löytyykö näille talvetuspaikkaa...

   Poista
 9. Mullon ollu pari kertaa tua punalehtine ja molemmilla kerroolla o näyttäny seleviävän talavetuksesta, mutta kellarista ylähän tuannin jäläkihin o pia mystisesti kualeentunu. Nii kävi taas tänäki keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopa sattui ikävästi :( Vähän kyllä itseäkin hirvittää tuo talvettaminen, mutta täytyy kokeilla.

   Poista