Paras ruusuni ikinä -haaste

Ihan hävettää miten kauan on kestänyt vastata tähän Paras ruusuni ikinä -haasteeseen! Navettapiian Puuhamaa -blogista sen sain marraskuun lopulla ja sen oli laittanut alkuun ymmärtääkseni Kukka&Kaali -blogin Pauliina. Tässä tulee nyt viimein mun vastine. 

Aiemmin mun ruusukokeilut rajoittui lähinnä äitienpäivä- ja patioruusuihin, jotka kesällä tökkäsin aina jonnekin penkkiin kasvamaan. Kyllähän ne sieltä useimmiten nousi seuraavana vuonna, mutta hyvin pienimuotoistahan se oli. 

Pergolan rakentamisen yhteydessä tuli ajatus penkistä, johon tulisi villiviiniä sekä ihan oikeita ruusuja. Ensimmäisen kokeilun kasvit vei se surullisen kuuluisa huono talvi 2015-2016. Seuraavana vuonna otin homman uusiksi, muutin penkin muotoa ja istuttelin vähän enemmän kasveja. 


 

Ruusupenkissä kasvava kanadanruusu William Baffin on tällä hetkellä paras ruusuni ikinä. Se jaksaa kukkia ihan koko kesän aina pakkasiin asti. Ostohetkellä luulin ostavani pensasruusun, mutta myöhemmin lajiketietoja tutkiessani törmäsin siihen, että sitä voidaan kasvattaa myös köynnösruusuna. Meillä se onkin saanut köynnöstää tuota pergolan verkkoa vasten ja muutamasta kohti olen sitä sitonut verkkoon kiinni. Hyvin se tuntuu viihtyvän ja palkitsee kyllä upealla kukinnalla.  Tämän sarjan lajikkeita pidetään talvenkestävimpinä, jatkuvakukintaisina ruusuina. Ne talvehtivat Kanadan ankarissakin talvissa hyvin runsaan lumipeitteen ansiosta ja hyvin ovat menneet täällä meilläkin. Olen talvisin lapioinut lunta muualta pihalta näiden penkin päälle, jotta ovat saaneet kunnon lumipeitteen. Yhtenä talvena olen laittanut havut, mutta parina viime talvena olen tehnyt runsaan tyvimultauksen sekä haravoinut ilmavan lehtikatteen päälle.  

 Tämän kanssa samassa penkissä kasvaa myös maanpeiteruusut Fairy, Sommerwind ja Swany. Kaikki nekin ovat kauniita ja ottaneet oman paikkansa. 

 

Maanpeiteruusu Sommerwind
 

 Luulen, että ensi kesänä William saa varteenotettavan kilpailijan Flammentanz -köynnösruususta. Niitä minulla on muutama ollut jo pari vuotta ilman lopullista kasvupaikkaa. Nyt kun uusi kasvihuone saadaan ensi kesänä valmiiksi niin niillekin löytyy viimein sopiva paikka siitä kasvarin kupeesta. Viime kesänä kaikki Flammentanzit kukkivat jo upeasti, joten Williamin ykköspaikka saattaa hyvinkin olla uhattuna! 

 

 

Tämä haaste on varmaan kiertänyt jo monessa blogissa, joten en erikseen haasta nyt ketään. Jos et ole haastetta saanut niin nappaahan toki mukaasi! Tässä vielä haasteen säännöt: 


Kirjoita juttu luottoruusustasi. Jutun tyyli on vapaa. Se voi olla ylistyslaulu suosikkiruusullesi tai tiukkaa asiaa. Juttu voi olla yhden kuvan ja muutaman rivin mittainen tai pitkä esitys kaikista puutarhan parhaista ruusuista. Jutun loppuun voit mainita myös, mitä ruusua et enää omaan pihaan hankkisi. Ilmoita jutusta Kukka & Kaali -blogiin, jotta Pauliina voi linkittää jutun yhdeksi kokonaisuudeksi muiden kanssa. Haasta mukaan 3–5 blogiystääväsi. Voit ottaa kopin haasteesta, vaikka kukaan ei olisi haastanut sinua.


Niin sitä ollaan jo maaliskuussa ja ensi kuun jälkeen on jo toukokuu! Niin ne kuukaudet rientää, onneksi :D Aurinkoja viikkoosi!

 

7 kommenttia

 1. Eihän nämä tiätenkää mitää pakollisia oo. Mutta hiano ku vastasit. Komiasti kukkiva Baffiin. Mullaki tua on, muttei tiätenkää nua upiana. On tuulisemmas paikas, eikä lannootuskaa mikää erikoone. Tukiaki on viälä vailla. Jos sais siihe tänä kesänä tehtyä tuen. On siitä jo eres jonkullaane visio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos haasteen saa niin onhan siihen vastattava =D Baffin kyllä on yllättänyt tuolla ylitsevuotavalla kukinnallaan jo muutamana kesänä. Jaloruusujen lisäämisestäkin haaveilen, mutta tarvitsisivat taas ihan oman paikan. Ehkäpä tulevaisuudessa sitten.
   Täytyy sanoa tuosta lannoituksesta, etten ole ollut siinä aikaisemmin mitenkään tunnollinen. Tuohon ruusupenkkiin olen kuitenkin laittanut ihan ruusuille tarkoitetun erikoismullan sekä keväisin pinnalle hevosenkakkakompostia. Siinä ehkä kukinnan salat :)

   Poista
 2. Hyvä paikka ruusuille ja varmasti lämmin. Flammentanzista on vuoden kokemus, ihan piskuinen on vielä mutta kukki silti jo todella runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on kyllä ihanteellinen ruusuille ja siitä ensimmäisenä lumet sulaakin keväällä. Flammentanzin muutama kukkakin jo sykähdytti niin, että varmaan pakahdun jos saan runsaammin kukkimaan =D

   Poista
 3. Ihanaa, kun osallistuit haasteeseen. ♥ Kiitos! Linkitin juttusi Paras ruusuni ikinä -jutun loppuun. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä kiva haaste tähän talven keskelle :) Kiitos linkityksestä ♥

   Poista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista