Nopea kesäkukkaistutus + biohiiliasiaa

 Reilu viikko sitten tein ensimmäisen kesäkukkaistutuksen auringonlämmöstä hurahtaneena. Puutarhamyymälässä on ollut sellainen kuhina viime viikkoina, että väkisinkin tarttui pieni pelko siitä, että jääkö itselle mitään! 

Kauppareissulla sitten nappasin mukaan yhden istutuksen verran kukkasia sekä multasäkin. Useamman vuoden ajan kukkaroni on suosinut näitä Biolanin valmistamia Rainbow -multia. Nyt huomioni kiinnittyi erityisesti  tähän kesäkukkamullan joukossa olevaan biohiileen. Se sitoo itseensä vettä ja luovuttaa sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin kastelun tarve vähenee ja kasteluväli pitenee. Biohiilen ansiosta multa ei myöskään pääse kovettumaan eikä liettymään.

 Tähän istutukseen valitsin pari persikkaisen väristä tähtisilmää sekä hopeaputouksen. Molemmat ovat olleet viime kesien kestosuosikit, joten mitäpä sitä hyväksi havaittuja vaihtamaan! 

Tähtisilmät olivat kasvattaneet komeat juuristot. Tähän muuten kannattaa jo ostovaiheessa kiinnittää huomiota. Ruukun voi ihan irrottaa ja kurkata miltä ne juuret näyttävät. Mitä valkoisemmat ja tuuheammat niin sitä terveemmät ne ovat. Tarkista myös ettei taimessa ole tuhoeläimiä. Käpristyneet, keltalaikkuiset lehdet ja epämuotoiset kukat ovat selkeitä merkkejä kasvintuholaisista.

 Istutusastian pohjalle laitoin ruukkusoraa reilun kerroksen ja sen päälle palasen suodatinkangasta. Näin multa ja sora eivät sekoitu. Multatilaa ruukkuun jää silti reilusti ja se onkin edellytys hyvälle kasvulle.

 


 

Kastellut olen tätä pari kertaa tässä reilun viikon aikana, eikä se ole päässyt välillä kuivumaan. Biohiili näyttää siis toimivan! 

Tässä vielä muistilista kesäkukkaostoksille: 

 1. Mieti millaiselle kasvupaikalle kasvin hankit ja tee valinta sen mukaan. Varjon kasvi ei menesty paahteessa ja päinvastoin. 
 2. Valitse pirteä ja tuuhealehtinen kasvi. Jos kasvi näyttää valmiiksi apealta ja lehdet/versot roikkuvat se kärsii joko liikakastelusta tai kasteluntarpeesta. Kummassakin tapauksessa laatu on jo kärsinyt.
 3. Tarkista juuret! 
 4. Katso, ettei kasvissa ole tuhoeläimiä. Käpristyneet lehdet tai epämuodostuneet kukat ovat selviä merkkejä tuholaisista. 
 5. Valitse mieluummin tuuhea ja monihaarainen kuin harva ja hontelo kasvi. Hyvin haaroittunut kasvaa nopeammin tuuheaksi.

 

Aurinkoa viikonloppuusi!

2 kommenttia

 1. Laitoon viimme kesänä biohiiltä looriihin ja kesäkukkaistutuksihin. Tykkäsin! Aivan ku olisivat kasvanehekki paremmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemani perusteella vaikuttais kyllä hyvältä tuotteelta!

   Poista