Lähtihän se vähän lapasesta...

 Viime syksyn viimeisimpiä töitä oli koko kesän siirteessä olleen omenapuun istutus lopulliselle kasvupaikalleen. Sitä varten piti vähän tehdä penkin tynkää sillä ajatuksella, että sitä voisi keväällä sitten vähän laajentaa. Niinpä muotoilin pikaisesti vähän paikkaa kasvihuoneen edustalle, josta olisi helppo jatkaa. Omenapuu pääsi omalle paikalleen ja siitä penkin suunnittelu saisi lähtökohdat. 




Tänä keväänä kun kasvihuoneen ympäristö muuten oli saatu valmiiksi, oli aika siirtyä istutusalueen kimppuun. Mitään suunnitelmaahan en talven aikana ollut saanut tehtyä. Ainoat asiat jotka ohjasi tekemistä olivat musta- ja valkoherukkapensaat, jotka piti tuolle alueelle saada mahtumaan. Kaikki muu olisi plussaa. 
Varoitan jo etukäteen, tulevat kuvat eivät ole kaunista katseltavaa! 






Olin ajatellut penkistä jollain tapaa L-muotoisen kun siinä valmiiksikin jo vähän suuntia sellaiseen näkyi. Suunnitelmat kuitenkin muuttui. Halusimme hyödyntää aikaisemmista penkeistä jääneet muurikivet tähän projektiin ja tehdä niillä pengerrystä penkin takaosaan. Luonnostaan muoto takaosalla hakeutui kaarevaksi, joten L-muoto ei yhtälöön enää sopinutkaan. 





Kuvan rikkaa kasvava multakasa käytettiin nurmikon paikkaukseen sekä uuden penkin pohjimmaiseksi kerrokseksi. Sen päälle levitettiin meidän vanha kompostimulta sekä uutta multaa. 




Penkistä tuli lopulta paljonkin isompi kuin olin alunperin ajatellut. Nyt siihen mahtui marjapensaat toiseen päähän ja lisäksi esikasvatetut daaliatkin paremmin kuin hyvin! Tsinniat, asterit ja samettiruusut löysivät myös tästä penkistä paikkansa. Niiden lomaan istuttelin vielä monivuotisia kuten esim. tähtiputkea ja syntymäpäivälahjaksi saamani vuorijumaltenkukat. Tarkoitus oli vielä suorakylvää kesäkukkaakin, mutta se juna taisi mennä jo. 







Vieläkin siihen mahtuu lisää istutettavaa ja joitain perennoja minulla onkin jemmassa. Täytyy nyt vaan vähän suunnitella välillä, ettei tule roiskittua mitä sattuun :) 

Että lähtihän se vähän lapasesta, mutta hyvä siitä silti tuli! 

12 kommenttia

  1. Hyvä tuli kuten sanoit ja usein nämä projektit lähtee lapasesta. Ihanat jumaltenkukat niitä minulla ei ole yhtään kappaletta eikö nämä ole aika vaikeita kasvatettavia. Tähän mahtuu vielä vaikka mitä kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman olen itsekin kuullut noista jumaltenkukista, joten jää nähtäväksi kuinka käy. Olisihan se upea kumota myytti =D Tähän todellakin mahtuu vaikka mitä. Nyt pitää vaan päättää, että jatkaako penkki leikkokukille tulevinakin vuosina vai täytetäänkö monivuotisilla.

      Poista
  2. Niihän niillä rojektiilla on tapana :) Ei ollenkaa hassumpi lapaasista lähtö. Hyvä, että oli jo valamihina nuan palio tavaraa laittaa. En tiärä menikö juna jo, mutta eileen viskelin kehäkukkien siämeniä multihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voishan sitä yrittää vielä kylvää jotain jos vaikka sitten avoimien aikaan olisi kukassa...

      Poista
  3. Kannatti toteuttaa suurempi projeksti, sillä tuloshan on vallan upea! Hienosti sait mahtumaan muitakin kasveja - voi, miten tulee näyttämään hienolta, kun kasvit pääsevät kukkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopputulos kyllä yllätti itsemmekin, onneksi positiivisesti! Vähän tiheämpään olisi kyllä voinut istuttaa nuo itse kasvatetut tsinniat ja asterit, mutta ens kerralla sitten.

      Poista
  4. Haitanneeko tuo mitään vaikka lähtikin laukalle? Komee tuli, sehän se on pääasia 😊

    VastaaPoista
  5. Helpompi se on kerralla antaa lähteä lapasesta kuin jälkeenpäin suurentaa ja siirtää kasveja harvempaan. Oikein hyvähän tuosta tuli :) Juuri eilen mietin, että pitäisi tehdä täydennyskylvöjä kun toukokuun kesäkukkakylvöksistä osa ei ollut itänyt lainkaan. Ainakin hunajakukka, kehäkukka ja ruiskaunokki alkavat minusta kukkia nopeasti verrattuna moneen muuhun suorakylvettävään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehäkukkaa ja ruiskaunokkia taitaa pussit löytyä itseltäkin, joten kokeillaanpa niitä. Sillähän se selviää!

      Poista
  6. Tulipa oikein kiva! Tuohan oli mukava lapasesta lähtö, kun saitkin paljon aiottua isomman penkin. :) Kyllä kesäkukkia ehtii vielä kylvää. Minulla on vielä ruiskaunokkiniittykin kylvämättä. Äitini onneksi niitti jo viikonvaihteessa alueen, jolle olen niittyä kaavaillut, joten homma on sentään vähän edennyt. Kaunista juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin moni on nyt sitä mieltä, että hyvin vielä ehtii joten taidan sittenkin vielä kokeilla :)

      Poista