Kasvihuoneen ensimmäinen kesä

 Uuden kasvihuoneen ensimmäinen kesä alkaa olla takanapäin. Se oli aikamoinen! 

Keväällä en millään malttanut odottaa taimikasvatusten kanssa vaan heti kun ilkesi niin laitoin jo tomaatit ja kurkutkin kasvamaan. Ja nehän kasvoi. 
Toukokuun alussa olin no niin rohkealla päällä, että siirsin tomaatit kasvihuoneeseen. Luotto oli kova siihen, että pärjäisivät ja olin valmis kyllä harsottamaan tarpeen tullen. 
Varastosta oli jo aiemmin sinne siirretty talvehtineet japaninvaahterat, koska alkoivat kasvattaa lehtiä siihen malliin että lisää valoa tarvittiin. 


Toukokuun 20. päivänä kurkuista ensimmäinen teki jo satoa. Tomaatit oli lähteneet myös hyvään kasvuun. 


Kesäkuun helteillä meillä oli "avoimet ovet" useana päivänä, jotta tuuletus pelasi. Pihan puoleisissa ikkunoissa olleet verhot tosin varjostivat todella hyvin, eikä kasvarissa ollut tukalan kuuma oikeastaan missään vaiheessa. 
Monta monituista kertaa havahduin tuolla istuskellessani siihen, että tämä kaikki on oikeasti totta eikä enää kaukainen haave. Kesälomalla meille tuli miehen kanssa tavaksi lähteä toisen aamukahvimukillisen kanssa tuonne istumaan ja vain nautiskelemaan tunnelmasta ja siitä toisesta mukillisesta kahvia ♥ 

Kurkuista kasvoi komean kokoisia, vaikka olikin tuo Piccolino -lajike. Tomaattia on myös riittänyt ihan tähän päivään saakka. 


Ensimmäistä kertaa kasvatin ananaskirsikkaa ja se kyllä yllätti kaikinpuolin. Kasvuvauhti oli ihan hirmuinen aluksi ja nopeasti se täyttikin melkoisen osan tuosta altaasta.
 Hedelmien kypsymistä onkin sitten saanut odotella, mutta nyt ollaan jo lähellä. Tuossa kulmassa kurkun molemmin puolin istutin kurpitsat ja se oli kyllä ehkä virhe. Ovat ihan liian tiheään ja loppukesästä lehtiin iski härmä. Kovasti kurpitsa tekee kukkia, mutta hedelmiä ei juurikaan ole näkynyt. 
 
Tässä pöydällä kesäänsä ovat saaneet viettää siemenistä kasvatetut kahvipensas, avokado, chili, granaattiomena, kiivi sekä klementiinit. Etenkin tuo kahvipensas innostui silminnähden kun siirsin sen kasvariin kasvamaan. Liki puolet tuli kokoa lisää! 

Toisen kaapin päällä on saaneet kesän viettää vaahtera-aulio, pelargonit, siemenestä kasvatettu kliivia sekä kirjolehdet. Oli täällä yrttejäkin, erilaisia basilikoita, timjamia ja ruohosipulia, mutta niistä ei edustavia kuvia ollut. Olen huono hyödyntämään yrttejä ja nämäkin oli puhtaasti täytteenä ikkunalaudoilla. Siinä olisikin opettelun asia tuleville kasvukausille. 

Tulihan meidän laitettua ruokaakin tuolla kasvarin hellalla. Grillailtiin avotulella kasvarin ulkopuolella ja paistettiin lättyjä hellalla. Viikonloppuisin ollaan nytkin laitettu siellä ruokaa ja samalla on lämmitetty kasvihuonetta kun on ollut viileämpää säätä. 
Testattiin myös uunin puoli ja paistoin siinä pullia, omenapiirakkaa ja pannaria. Lämpö nousi aika nopeasti sinne 200 asteen tuntumaan ja ylikin, joten hyvin paistui! 
Ensimmäinen kesä oli ihana ja opettavainen. Nyt lähtee toivottavasti vähän viisaampana seuraavaan kasvukauteen. Ainakin tietää mitä kannattaa kasvattaa ja kuinka paljon. Myös tiilialtaan vetoisuus on nyt tiedossa ja vähän harvempaan täytyy ensi keväänä taimet istuttaa. 


10 kommenttia

 1. Onneksi olkoon ensimmäisestä kesästä. Ihana on tuo teidän kasvihuone. Meillä alkaa todennäköisesti myös sen rakentaminen keväällä. Ainakin valuu yritetään saada valmiiksi ja siitä se sitten lähtee. Katselin aiemmat postaukset kasvihuoneen osalta ja kiinnostavaa luettavaa löytyi. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ollaan kyllä nautittu uudesta kasvarista.
   Kiva, jos löytyi vinkkejä tulevaan projektiin :)

   Poista
 2. Kasvihuoneesi on ihana! Kyllä tuolla kelpaa kasvattaa ja ihan vain nauttia olemisesta. Omaan kasvihuoneeseen kannattaakin totutella ja tutustua ihan rauhassa, ensi kaudella tiedät jo paljon enemmän ja saat kaiken hyödyn irti paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvin on palvellut molemmissa tarkoituksissa :)

   Poista
 3. Tuo teidän kasvihuone on kyllä ihana! Tilaa riittää niin kasvatuksille kuin oleskeluunkin. Vähän niin kuin kesämökki omalla pihalla. Uuni on hyvä lisä, niin saa helposti lämmintä kevään ja syksyn kylmille keleille ja kasvarin käyttöaikaa pidennettyä kummastakin päästä. Ja saahan sillä varmaan lämmintä myös talvella. Ensi keväänä pääset sitten entistä suuremmalla innolla kasvarin mahdollisuuksia hyödyntämään :) Iloista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen ihan samaa sanonut, että se on meidän kesämökki omalla pihalla :) Uuni on osoittautunut kyllä hyväksi lisäksi ja nykytilanteessa sillä saa ihan konkreettisia säästöjäkin kun on viikonloppuisin laitettu siellä ruokaa. Mukavaa syksyä sinullekin!

   Poista
 4. Voi että, on se vaan niin ihana tuo teidän kesähuone😍 Täällä vielä haaveillaan ja en tiedä toteutuuko lopulta koskaan. Hankittuja tarvikkeita en kuitenkaan koskaan tule pois myymään, niiden katselu jo tuottaa iloa. Tosin emaloitu puuhella ja ikkunat ovat isälläni varastoituina. Pariovia ihailen täällä kotona, ovat kasvihuoneen peräseinällä. Ja kaari-ikkuna sänkyni alla😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että teidän projekti toteutuisi ♥ Olisihan se ihana katsella niitä etukäteen hankittuja tarvikkeita sitten ihan paikallaankin :)

   Poista
 5. Kuulostaa ja näyttää loistavalta kesältä!
  Ja talvellakin siellä varmaan tulee vietettyä aikaa hellan ja uunin ansiosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se oli :) Tuo hella oli kyllä hyvä hankinta ja lisää kasvarin käyttöastetta huomattavasti.

   Poista