Soil Blocker ja eukalyptuksen kylvö

 Viime vuoden lopulla törmäsin Kukkatarhureiden sivuilla laitteeseen nimeltä Soil Blocker. Se oli niin mielenkiintoisen näköinen laite, että asiaa oli tutkittava tarkemmin. 

Esittelyssä sen kerrottiin mullistavan taimikasvatuksen. Hmm, ja kuinkahan se sen tekisi, mietin ja luin lisää. Soil Blocker prässää kasvualustan käyttövalmiiksi kuutioiksi. Näin ollen purkkien ja purnukoiden kanssa härvääminen jää pois ja tarvitset vain alustan, jolle nuo kuutiot asetat. Tällöin taimet saa mahtumaan paljon pienemmälle alalle ja sehän puolestaan mahdollistaa tehokkaamman kasvatuksen myös määrällisesti! 
Lukemani jälkeen oli vakuuttunut siitä, että tällainen laite oli hankittava. Niinpä mieheni kysellessä joululahjatoivetta ei minun tarvinnut kauan miettiä. Sattui vieläpä niin hyvin, että loppuvuoden aikana kun tilasi laitteen, sen sai vielä vanhaan, edullisempaan hintaan. 

Settiin kuuluu kaksi Soil Blockeria: Micro 20 ja Mini 4. Soil Blocker Micro 20 tekee nimensä mukaisesti 20 pientä kuutioita joihin on helppo kylvää yksi siemen jokaiseen kuutioon. 
Kun tulee koulimisen aika on vuoro ottaa Soil Blocker Mini 4 käyttöön. 
Minillä teet 4 isompaa kuutiota joiden keskelle voi prässätä valmiin paikan micro kokoiselle kuutiolle. Sitten vain taimi kuutioineen isomman kuution keskelle ja näin multatila lisääntyy. Eikä tarvitse pelätä, että juuret katkeilee. 
Viime sunnuntaina vihdoinkin pääsin kokeilemaan omaa Soil Blockeriani. Olin tilannut esikasvatettavia siemeniä Siemenvesalta jo joulukuussa ja niiden joukossa oli eukalyptus `Baby Blue Bouquet`. Sen esikasvatusaika on pitkä, joten se on kylvettävä jo tammikuussa. Muutoin en olisi vielä päässytkään kylvöhommiin :) 
Käytin kylvöihin Biolanin Kylvö- ja taimimultaa, jonka kostutin niin, että sen sai puristettua palloksi. Sitten painelin Soil Blockerilla mullan päällä niin, että joka kolo täyttyi mullasta. 
Olisi saanut olla vieläkin vähän kosteampaa kun kuutio lähti yhdestä reunasta murenemaan. En malttanut kuitenkaan tehdä uusiksi vaan sumuttelin multakuutioita vähän kosteammaksi. 
Eukalyptuksen siemenet ovat todella pikkiriikkisiä, vähän pienempiä kuin unikon siemenet ja tarvitsin pinsetit avuksi kylvämiseen. Siltikin tuntui, ettei näe minne laittaa ja menikö niitä nyt ollenkaan sinne minne piti! 

Kylvöksen peittelin muovipussilla ja nostin takan päälle lämpimään. Se on osoittautunut hyväksi paikaksi esikasvatettaville kun sitä meillä talviaikaan lämmitetään joka päivä. 
Niinpä vaan viikossa oli siemenet itäneet! Voi tätä kasvun ihmettä jälleen, on sitä odotettu! Ja melkein jokaisessa kuutiossa on taimenalku.Tästä rohkaistuneena kylvin tänään lisää eukalyptuksia. Tilasin Kukkatarhureilta Tiskin alta-siemeniä ja tuon `Baby Blue`-lajikkeen lisäksi `Polyanthemos`-lajiketta. Jos nämä onnistuu ja saan ne siirrettyä ulos kesällä niin näistä tulee ihana lisä leikkokimppuihin ♥ 


Aika huonosti googlaamalla löytyy tietoa eukalyptuksen kasvatuksesta ja olenkin kysellyt neuvoja suoraan leikkokukkien kasvattajilta. Kovasti kannustivat kokeilemaan. Vaikka eukalyptus on vielä aika harvinainen Suomessa kasvatettavana niin mahdollisuudet onnistua on kuitenkin hyvät. Ja pitäähän sitä jotain haasteita olla, ettei ihan pääse rutinoitumaan! 

Millaisia haasteita sinä olet itsellesi tälle kasvukaudelle hankkinut/suunnitellut? 4 kommenttia

 1. Jännittävä kokeilu. Varmaan riippuu käytettävästä mullasta, miten laite toimii ja pysyvätkö kuutiot kasassa. Raportoit varmaan kevään edistyessä, kuinka homma on toiminut ja viihtyvätkö kasvit palikoissaan. Eukalyptuksen kasvattamisesta ei ole minulla mitään tietoa. En edes tiennyt, että niitä voi kasvattaa Suomessa avomaalla :D Onnea kumpaankin kokeiluun siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti raportoin, miten tällä systeemillä homma toimii :) Minäkään en tiennyt, että eukalyptusta on mahdollista täällä kasvattaa, mutta rohkaistuin kokeilemaan kun muiden kokemukset olivat niin positiiviset. Eustoma olisi toinen, josta haaveilen, mutta sen siemeniin en ole törmännyt missään...

   Poista
 2. Itsekin juuri tänään kylvin elämäni ensimmäiset Eukalyptukset ja saman huomasin minäkin että yllättävän vähän löytyy netistä tietoa siemenestä kasvatuksesta! Mutta eiköhän kaikki kokeilemalla selviä. Jään odottelemaan raportointeja 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävää kokeilla jotain ihan uutta! Toivotaanpa, että molemmilla kasvatukset onnistuu. Raporttia laitan kyllä =D

   Poista