Kesäprojekteja osa 3: Istutusalueen laajennus

Tämä viimeisin projekti oli varsin pieni, mutta hikinen. Uuden portin molemmin puolin oli ajatus istuttaa säleikkövilliviinit ja tulevalla istutuspaikalla oli pelkkä nurmikko. Niinpä molemmin puolin jo olemassaolevia kukkapenkkejä piti hieman laajentaa. Toinen puoli tarvitsi vain hieman uutta multa-aluetta, mutta toiselle pitikin sitten jo kaivaa enemmästi. 


Kuorin alueelta nurmikon pois n. 10 cm syvyydeltä. Villiviinille kaivoin n. 40 cm syvän istutuskuopan ja istutin sen uuteen multaan. Vaikkei alue ole tämän isompi, tuntui kaivaminen aika työläältä. Lähes jokaisella polkaisulla lapio karahti kiveen ja niitä nousikin ihan mukava määrä tuolta. Sinänsä mulla ei  ole mitään kiviä vastaan, päinvastoin! Saanpa näitäkin sijoitella nyt mieleisilleni paikoille vähän elävöittämään pihaa. 
 

Uuden alueen nurmikosta erottaa punatiilireuna. Samaa tiiltä olen käyttänyt muissakin alueissa rajaamiseen ja onneksi sitä oli vielä omissa varastoissa jäljellä sopiva määrä. Pohjalle laitoin reilun kerroksen sanomalehtiä. Senkin olen hyväksi havainnut aiemmista projekteista. Nuo sivun isot istutusalueet on molemmat tehty tällätavalla. 
 

Sitten vain uutta multaa reilusti, tässä tapauksessa n. 30 cm vahvasti. Tähän ei ollut tarjolla kuin seulottua peltomultaa ja vähän nyt jännään kuinka sen kanssa käy. Hyvänoloista se oli, ei siinä mitään, mutta tykkään enemmän metsänpohja mullasta. Se on todella muhevaa ja multavaa ja siitä on helppo muokata sopiva kasvualusta mille tahansa. 

Tämä uusi pätkä on vielä varsin paljas. Jotain siihen kuitenkin jo tänä syksynä istuttelen. Kasvivalintoja hieman rajoittaa tuo takana kasvava koristearonia aita. Kovin korkeaa kasvia tähän ei voi laittaa. Tuossa kuvan vasemmassa laidassa näkyykin jo olemassaolevaa: pikkusydäntä ja jalopähkämöä. Olisiko ideoita??
 

4 kommenttia

 1. Kukkapenkkien laajennus on kovaa työtä! Lapiolla kaivaminen käy jumpasta:) Muista venytellä illalla, etteivät lihaksesi ole kipeinä. Akileijaa täytteeksi? Minäkin käytän peltomultaa, mutta oksakate pitää rikat poissa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pitäisi muistaa venytellä. Olen siinä todella huono! Akileijaa itsekin mietin. Sitä olisikin valmiina, niitä keväällä kylvettyjä. Hyvin itivät ja istuttaa jo pitäisi.

   Poista
 2. Onko paikka kuinka aurinkoinen? Laittaisin kultatyräkkiä tuohon seuraksi, jos maa on hiekansekaista ja läpäisevää ja paikka aurinkoinen. Jaloangervot sopisivat myös upeasti lehtimuotonsa ja kukkien puolesta aronioiden eteen. Kiinanjaloangervot sietävät paremmin kuivuutta, kuin muut angervolajikkeet ja menestyvät myös mullalla parannetussa kivikossa.

  VastaaPoista
 3. Oikeastaan siihen paistaa koko iltapäivän aurinko. Kultatyräkki on kyllä kaunis ja varmasti sopisikin tuohon. Jaloangervoja mulla onkin ennestään ja kaksi tälläkin hetkellä odottaa sijoitusta uudelle paikalle. Hyviä ehdotuksia molemmat, kiitos.

  VastaaPoista