Juhannusherkku!

Tänä juhannuksena päästiin herkuttelemaan itse keitetyllä punaisella heralla. Herkku tunnetaan myös juustokeiton nimellä, mutta meille se on punaista heraa. 
En tiedä miten laajalti tämä herkku tunnetaan, mutta meilläpäin se on kuulunut juhannukseen aina. Viime vuonna opettelin sitten minäkin sitä äitini avustuksella keittämään ja viikko sitten keittelin ihan omin neuvoin. 
Lyhykäisyydessään herkku valmistuu seuraavasti: 

Varaa puolet enemmän maitoa kuin haluat valmista heraa. Maidoksi käy ruokakaupoissa myytävä vanhanajan maito tai suoraan lypsytilalta ostettu käsittelemätön maito. Itse ostin jälkimmäistä 16 litraa. 
Reilu puolet maitomäärästä varataan juustoja varten. Tuo määrä lämmitetään kädenlämpöiseksi ja siihen lisätään juustonjuoksutinta ohjeen mukainen määrä.

N. 10 litraa maitoa lämpenemässä juustojen juoksutusta varten.
 Maidon juoksettuessa loput maidot laitetaan kiehumaan. Kun juusto on juoksettunut ja maidot kiehuvat, pudotellaan juustot kiehuvan maidon joukkoon. Kun kaikki juustot ovat maidon joukossa, pienennetään levyn lämpötilaa ja heran annetaan kiehua hiljaisella niin kauan kunnes se punertaa ja maistuu makealle. 

Kaikenkaikkiaan keittämisessä kesti reipas 5 tuntia. 


Tämä se on herkkujen herkku! 
Oletkos maistanut?

3 kommenttia

  1. Joskus lapsena olen tuota heraa maistanut ja tieten kerran aikuisena, ei ole minun ystävä, mutta kuuluu ehdottomasti alueella perinneherkkuihin.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen joskus lapsena tuota maistellut:)

    VastaaPoista
  3. Olen minäkin tuota maistellut mummolassa. Itse en ole koskaan keitellyt. :)

    VastaaPoista