Mökkeilyä ja puutarhailua samassa paketissa


 Ensimmäinen lomaviikko vietettiin mökillä Kalajoella. Mukaan saatiin enää meidän nuorimmainen ja tytär osoittautuikin joukon hurjapääksi; kävi uimassa meressä jokaisena päivänä ja välillä kahdestikin päivässä! Minä hytisin rannalla tuulitakki päällä ja kädet puuskassa ja tyttö sen kun polskutteli vaan. Kehui veden olevan lämmintä ja varmaan niin olikin kun ilma oli viileämpi. Itse on tullut jo niin vanhaksi, että veden täytyy olla todella lämmintä ennenkuin minut saa uimaan:)

Meillä oli pyörät mukana ja joka päivä tulikin tehtyä lenkkejä. Matkaa tuli ihan huomaamatta useampi kilometri aina reissulla. 
Vaikka oltiinkin lomalla niin sain ujutettua mukaan käynnin Siipon puutarhalla. Mökiltä sinne oli muutama kilometri ja se polkaistiin nopeasti porukalla pyörillä. Puutarhalla sattuikin sopivasti olemaan alennusviikko käynnissä :)


Valikoimaa oli tuossa vaiheessa vielä hyvin jäljellä. Kesäkukkahuoneista muutamat oli jo aika tyhjiä, mutta perennoja sitä vastoin oli runsaastikin. 


Ensimmäisessä kasvihuoneessa kasvoi viiniköynnös. Taisin kysyä sen ikääkin, mutta en nyt muista mitä mulle vastattiin siitä. Komea tuo köynnös jokatapauksessa oli! Lajike on `Frankenthaler`ja se tekee ihan kunnon kokoiset rypäleet ja kuulemma ihan makean makuisetkin. Nyt kyllä vähän harmittaa kun se oma viiniköynnös ei enää selvinnyt talven yli. Se oli juuri tuota samaa lajiketta.


Olin tehnyt etukäteen ihan suunnitelmankin, minkä tyyppistä ostan jos kohdalle sattuu. Ja täytyy nyt vähän taputtaa itseä olalle, että pysyin tuossa suunnitelmassa, melkein. 
Ajatus oli hankkia maanpeite perennoja. Niitä mulla on aika vähän ja kuitenkin tilausta tuolla penkeissä sellaisille olisi kovasti. Niinpä käytännössä ohittelin kesäkukat kokonaan ja suunnistin perennapuolelle. 
Sieltä löytyikin seuraavat kasvit:

*vuoriarho `Blizzard Compact`*
*grönlannin hanhikki `Nuuk`*
*kameleonttilehti `Chamaeleon`*
*sitruuna-ajuruoho ´Aureus`*
*tarhakeijunkukka `Marmalade`*

Näistä tuo kameleonttilehti oli ihan uusi tuttavuus. Puutarhan omassa hinnastossa sitä kuvaillaan näin:

"Kameleonttilehti Houttuynia cordata `Chamaeleon`20 cm.
Koristeellinen maanpeiteperenna jolla on vihreän/punaisen/valkoisen kirjavat lehdet. Lehtien väritys on voimakkain puolivarjossa. Kukkii valkoisin kukin elokuussa.
Talvehtii vaihtelevasti ja nousee maasta vasta melko myöhään keväällä. Menestyessään leviää  erittäin voimakkaasti."
Mielenkiintoista nähdä kuinka se menestyy täällä. 


tarhakeijunkukka `Marmalade`
 Yhdessä huoneessa oli sitten havuja puoleen hintaan. Tässä se poikkeus suunnitelmaan tuli. 
Täytyy sanoa, että rakastuin tähän japaninmarjakuuseen ihan satasella! 
Yritin itselleni perustella vaikka millä, ensin vastaan ja sitten puolesta. Ei siinä auttanut mikään, mukaan se lähti. 


Tämän kasvin lehdet/havut oli se tekijä miksi tähän ylipäätään rakastuin. Niitä piti sivellä ja hipelöidä ja vasta myöhemmin luin kasvin myrkyllisyydestä. No hengissä vielä ollaan, joten ehkä pelkällä hiplaamisella ei taida myrkytysvaaraa olla. 
Tarkemmin luettuani kasvupaikka vaatimuksista ym. tärkeistä istutukseen liittyvistä asioista, huomasin että oon vähän pihalla tän kasvin kanssa. Eihän mulla ole sille paikkaa kun se ei siedä suoraa auringonvaloa. Tai no on, mutta sitten se pitäisi sijoittaa joko takapihalle tai sivupihalle, jossa ei oleskella eikä häävin käydä muuta kuin nurmikkoa leikatessa. Kenelle se sieltä sitten näkyy??? 
Tätä asiaa täytyy nyt vähän vielä työstää ja miettiä sille hyvä paikka. Luopua en siitä kuitenkaan aio, on se niin kaunis. 

Ostosreissu oli kaikkineen antoisa ja hieman herätti hilpeyttä miten ostokset saadaan pyörillä mökille vietyä. Jokainen sai osansa ja hyvin matka lopulta sujui. 

8 kommenttia

 1. Kuulostaa mukavalta ja varmasti on ollutkin! Iiiikkkk, mä en päässy taimikauppaan kun ne olivat lauantaina kiini kaikki!! :( Toivottavasti vielä ehtisin loppukesällä käydä. Mulle elokuukin on kesäkuukausi. Eikö niitä taimia juuri syksyllä kannata istuttaa ja keväällä, no tiedän että kyllä niitä voi keskikesälläkin.. Mutta siis luulis että elokuussa taimimyymälät olis vielä hyvästi auki! Ainaki voin toivoa niin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyhän on ihan parasta istutusaikaa! Toivottavasti pääset taimikauppaan pian:)

   Poista
 2. Mites sattuikin, että puutarhalla oli juuri alennusviikko käynnissä:) Hyviä ostoksia olet tehnyt ja ensi viikolla jatketaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ollutkin kummallinen sattuma;) Ostokset osui kyllä ihan nappiin. En vieläkään ole uskaltanut tutustua Särkän taimikuvastoon...Pelkäänpä, että sieltäkin jotain tarttuu mukaan.

   Poista
 3. Mun yhtehe japaninmarjakuusehen paistaa aamuaurinko pualehenpäivähän asti. Se pitää vaa muistaa suajata kevätauringolta ja tuulilta heti helemikuulla. Kärähtää heti jos suajaamisen unohtaa. Istutusalustahan kannattaa sekoottaa hiataa tai jotaki soraa. Estää vähä routaantumista ja sulaa keväällä nopiempaa. Keväällä sitte luruutat juuristolle vettä, nii pitääs päriätä aurinkoosemmaski paikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos näistä neuvoista! Ehdin jo vähän huolestua, että tuliko tehtyä virhehankinta. No ei sentään!

   Poista
 4. Hienot hankinnat teit! Jäin miettimään tuota "voimakkaasti leviävää" kohtaa. Minulla on ollut vastaavanlaisesta huonoja kokemuksia. Eli leviää holtittomasti. Toki jos paikka on sellainen että voi levitä. Hyvää viikonloppua ja loman jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän sellainen kutina tuon kameleonttilehden kanssa, ettei taida talvesta selvitä..Toki toivon ettei niin kävisi. Jos näyttää, että alkaa viihtymään vallan kovin niin täytyy yrittää rajoittaa sitä sitten. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista