Kasvihuoneessa ja kukkien huumassa

 Pääsin viimeinkin puuhastelemaan kasvihuoneeseen ja laittamaan sitä kesäkuntoon. Voi sitä ihanuutta kun oikeasti pääsi tekemään jotain näkyvää! 
Eka puuha olikin viime kesänä muuratun istutusaltaan täyttö. 
Ihan pohjimmaisena on kivi- ja tiilimursketta salaojana. Niiden päälle levittelin valkoista suodatinkangasta.

Suodatinkankaan päälle lapioin kompostia. Juuri sopivan kerroksen sain sulaa ainesta. 

  
Tässä pitäisi olla jonkin verran potkua kun on saanut muhia pari kesää ihan rauhassa. Välillä on vaan käännelty. 
Kompostin päälle tyhjensin kolme säkkiä ihan tavallista puutarhamultaa. Mies oli sitä mieltä ettei tuo määrä riitä täyttämään allasta, mutta siitä tuli just hyvä! 


Multa onkin saanut rauhassa lämmetä, sillä ajatus oli istutella tomaatit ja kurkut seuraavana päivänä. No, tulipa muita kiireitä ja sitten nuo ilmatkin viileni siihen malliin, etten ole uskaltanut kumpiakaan vielä istuttaa. 

Sitävastoin muutamat uudet hankinnat päätyivät jo kasvariin. Tuotin siskolla  Tokmannilta kaksi viiniköynnöstä, Zilgan ja Supagan. Saavat majailla kasvihuoneessa siihen asti kunnes lopullinen kasvupaikka on selvillä. Tai on se jo selvillä, muttei muokattuna. 


Viinien lisäksi meille on Lidlistä muuttanut asumaan banaani 😁!
Se saa asustella ihan kaikessa rauhassa kasvihuoneessa kesän. Siellä lienee sopivimmat olosuhteet. Banaania en aiemmin ole kasvattanut, joten jos sinulla on hyviä neuvoja niin kommentoi toki!


Eikä kahta ilman kolmatta. Edellisten lisäksi vein tiitterät kahvin taimetkin kasvihuoneeseen. En tiedä oliko paikka vikatikki, mutta sinne päätyivät. Kasvatin nämä alkuvuodesta saamistani kahvin hedelmistä.


Aluksi näytti siltä, ettei mitään tapahdu ja jossain vaiheessa unohdin kastelutkin useammaksi viikoksi.Yllätys olikin melkoinen kun kurkkasin huputettuun purkkiin ja taimet oli jo monen sentin kasvussa! 


Kokeiluna upottelin samaan aikaan näiden kanssa siemeniä myös kiinanruusujen purkkeihin. Ajattelin, että saavat tasaisen kostean kasvupaikan siellä, mutta mitään kasvua ei ole vieläkään näkyvissä. 

Olen kiikutellut nyt muitakin taimia sisältä tuonne kasvihuoneeseen. Saavat siellä totutella toisenlaiseen lämpötilaan ja karaistuvat samalla. Oikeastaan on ollut pakkokin sillä meillä juhlitaan kevään ylioppilasta viikon päästä 😊 Pakko saada siirrettyä yläkerran taimisto pois vieraiden tieltä...

Pihallakin alkaa näyttää pikkuhiljaa siltä, että kevät saattaisi olla tulossa. Sinivuokot ja esikot kukkivat parasta aikaa. 
Kuolanpioni oli tehnyt ihan kymmenittäin pieniä poikasia! Niitä olen tuolla kontallani ihaillut monena iltana. Miten suloisia! Pakko varmaan purkittaa ja ottaa talteen jokainen. Muuten ne tulee harattua kun alan käydä penkkejä läpi. Että jos joku haluaa niin täältä niitä saa! 

Kuluneella viikolla vanhenin vuodella ja sain lahjaksi kukkasia. Tytär antoi keltaisen ruukkuruusun, "isosiskolta" sain lahjakortin puutarhalle. Mun työporukka tuli pioni-ruusukimpun ja kukkakakun kera laulamaan aamulla puoli kahdeksalta. Ihania ihmisiä


Kakun kukat oli kaikki käsintehtyjä. Jotkut ne osaa!
Ja tämä kimppu oli kyllä täydellinen! Ja mun lempikukkia Äitini vei minut puutarhalle ja sain itse valita mieluista. Mukaan lähti kaksi pionia joita ei vielä ennestään ollutkaan: Kansas ja Duchesse de Nemours.


Tuleva viikko meneekin sitten tiukasti juhlajärjestelyissä. Otin suosiolla vuosivapaita, jotta ei tarvitse repiä ylimääräistä ressiä hommista. Hyvällä alulla tässä jo onneksi ollaan. Jospa viikon päästä tähän aikaan voisi jo vähän henkäistäkin :) 
Puuhakasta viikkoa teillekin! Nautitaan nyt kuitenkin ensin tästä viikonlopusta! 

20 kommenttia

 1. Onnittelut synttärien johorosta! Ihana kimppu ja kaakku!
  Teillon kohta omavaraasuusaste melekoone :) omat rypälehet, banaanit ja kaffit.
  Kiva tua tiilikiviallas. Tsemppiä juhulavalamisteluuhi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja tsempistä! Jälkimmäistä tarvitaan ihan varmasti :) Joo, olishan se hienoa poimia omat banaanit ja rypäleet ja hörppiä omaa kahvia :9

   Poista
 2. Siellä on ollut tohinaa! Ihania juhlia teille ja onnea synttärisi johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Tohina senkun jatkuu vaan :)

   Poista
 3. Ei kannata stressata, hyvä sanoa vaikka itsekin stressaan huomisia juhlia. Mutta valmistelut on hyvällä mallilla, nukkumaan pitäisi malttaa vielä mennä. Kasvihuoneeseen tuli hieno istutusallas. Onnittelut ylioppilaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Ehkä pahin stressi jo hetkeksi hellitti kun eilen ehti kunnolla jäsennellä ensiviikon tekemiset. Mukavaa juhlapäivää teille!

   Poista
 4. Syötävän hyvän näköinen synttärikakku! Eikä kukkakimppukaan yhtään hullumpi:)
  Mielenkiintoista kuulla noiden eksoottisempien kasvihuone asukkaidesi elämästä kesän kuluessa.
  Tsemppiä tulevaan viikkoon! Vaikka juhlien järjestelyssä on aina oma hommansa niin itse juhlapäivä ainutlaatuisuudellaan on varmasti kaiken vaivan arvoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kakku maistui ihan yhtä hyvälle miltä näyttikin :) Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan!

   Poista
 5. Vau, banaani ja kahvin taimia! Mielenkiinnolla odotan niiden jatkokuulumisia. Kauniin istutusaltaan olette tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saattaa olla kokeiluna sieltä hulluimmasta päästä, mutta eihän sitä tiedä jos vaikka onnistuisikin. Tuon kahvin varaan lasken kuitenkin enemmän kuin banaanin. En edes tiedä miten se talvetetaan...no otetaan selvää:) Tuo allas on kyllä ♥.

   Poista
 6. Viiniköynnöksiä itsekin haluaisin. Tämä kevät on vaan kyllä sellainen, että toppuuttelen itseäni kaikkien erikoisuuksien kanssa. Nuo sun kasvarin istutusaltaat on tosi hyvät. Tiili kerää itseensä lämpöä ja kasvit kasvavat varmasti paremmin. Ainakin syksyllä ne pitävät kasvarin lämpimänä pitempään. Stressitöntä valmistautumista ylppäreihin ja mukavia juhlia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kovasti altaasta vaikkei siitä vielä käyttökokemusta olekaan. Uskoisin sen kuitenkin olevan hyvä:) Vähän karkasi taas mopo käsistä noiden kokeilujen kanssa, mutta jotain mielenkiintoa pitää olla kun ei tuo kesä näytä tulevan. Ehkä stressiltä ei voi välttyä, mutta yritän minimoida sen :) Kiitos!

   Poista
 7. Ihania esikkoja, mutta noista viiniköynnöksistä olen kyllä kateellinen. Minä en ole vielä keksinyt sille paikkaa, joten hankkimatta on jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä onnistunko noiden viiniköynnösten kanssa. Aiemmin sain kyllä pari vuotta menemään kun talvetin sen ruukussa varastossa. Nämä aion istuttaa ihan maahan.

   Poista
 8. Synttärionnittelut! Ihania lahjoja olet saanut. Minulla on kääpiöbanaani, ja se ainakin tykkää kovasti kosteudesta. Kastelen sitä usein (ja aika paljon kerrallaan) ja myös suihkuttelen sen lehtiä suihkepullolla niin usein kuin muistan. Minun banaani on ollut aina sisällä ihan normaalissa huoneenlämmössä ja on selvinnyt hyvin jo useamman vuoden. Tsemppiä juhlajärjestelyihin ja ihanaa juhlapäivää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja tsempistä ♥ Kiitos myös tuosta kasteluvinkistä! Pitääpä muistaa suihkutella. Huomasinkin banaanin olevan sangen janoinen kaveri :)

   Poista
 9. Myöhästyneet onnittelut! Hieno kakku ja kauniit kukat! Meillä tomaatit ovat kärvistelleet jo pari viikkoa kasvarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Lupasivat tänne taas viilenevää, joten en taida vieläkään uskaltaa viedä kasvariin tomaatteja ja kurkkuja. Kaipaisivat kyllä jo kunnon multiin pääsyä :(

   Poista
 10. Ihana kakku ❤
  Kauniit nuo kasvihuoneen tiiliset multalaatikot, tosin ite aattelin vaan laittaa kasvusäkkeihin, mua laiskottaa se multin sekottelu ja kitkeminen 😅 ainakaan edellisessä se ei oikeen toiminu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä nautin tuosta tiilisestä altaasta ♥ Mansikat oli viime kesänä kasvusäkeissä ja ne toimi hyvin. Onhan niissä viljely erilailla helppoa :)

   Poista