Pionien syysistuttelua ja pihahommia

Tulipa tehtyä ihan täysi työpäivä tuolla pihahommissa tänään! Sää oli aivan täydellinen siivoukseen ja istutteluun. Aurinkokin välillä pilkahteli pilvien lomasta vaikka muutoin olikin pilvinen sää. Kylmä ei kuitenkaan ollut ja se olikin mukavinta kun on ulkohommista kyse. 

Keskiviikko iltana huomasin vilkasta keskustelua Suomen Pioniseuran facebook -ryhmässä ja joku olikin jakanut Lidlin mainoksesta kuvan. Torstaiaamuna tulisi pionin juurakoita myyntiin todella edullisesti. Niinpä minäkin vähän järjestelin aamun työvuoroani niin, että pääsisin heti aamukahdeksalta apajille! 

Olin aamun ainoa pioninjuurakoiden metsästäjä ja ihan rauhassa sain valkata laatikon läpi kunhan se oli minulle ensin kuormasta kaiveltu :) Ensi vilkaisulta näytti, että tarjolla oli vain sellaisia lajikkeita joita minullakin jo oli. Tarkemmin pusseja nosteltuani huomasin että uusia lajikkeita oli sittenkin suurin osa laatikon sisällöstä. Voi voi, tästä tulisikin vaikeaa... 

Nämä lopulta lähtivät mukaan: Muistin ihan viime hetkellä pyöritellä pusseja ja varmistaa, että kaikissa olisi useampi silmu näkyvissä ja onneksi joka pussista löytyi ainakin muutama.  

Tänään olikin sitten istutuspäivä. Paikkaahan minulla ei näille ollut, joten ajattelin istuttaa ne väliaikaisesti tuonne kasvihuoneen vieressä oleviin kasvulaatikoihin. Keväällä täytyy sitten miettiä minne näille tekisi penkin. Nyt ei enää puhtia olisikaan sellaisiin hommiin. 

Tein näistä istutuskartan, ja varustin vielä joka juurakon nimilapulla varmuuden vuoksi. Saa nyt sitten nähdä kestääkö nämä laput tuolla mullassa. Päällystin nuo pahviliuskat kontaktimuovilla, jotteivät ainakaan heti nimet häviäisi.


Laatikkoon kaivelin sitten istutuskuopat, juurakot kuoppaan oikealle korkeudelle ja lopuksi silmujen päälle reilut 3cm karkeaa hiekkaa ettei vesi jää seisomaan. On kyllä jännittävää keväällä nähdä, onnistuinko tässä! 

Hurjan paljon on tullut uutta tietoa tuon Pioniseuran jäsenyyden myötä. Tuntuu, että tässä harrastuksessa on pääsyt ihan uudelle tasolle! Ehkä tulevaisuudessa uskaltaudun jakamaan noita minulle rakkaita mummun pionejakin. Tähän asti ne on saaneet kasvaa juuri sillä paikalla jolle ne on aikoinaan istutettu eikä niihin ole koskettu.  

Pionien istuttaminen oli vain yksi homma päivän tehtävälistalta.  Sain viimeinkin kerättyä kesäkukat kompostiin. Täydessä kukassa ne olivat vieläkin ja vähän kirpaisi ne tyhjentää ruukuistaan. 


Ensin ajattelin heittää pelargoniatkin tuonne kompostin syövereihin, mutten sitten raaskinutkaan. Purkitin ne uudestaan ja leikoin matalammaksi. Kiikuttelen ne sitten sisälle talvehtimaan. Hyvää pistokasmateriaaliakin niistä olisi tullut, mutten jaksanut siihen hommaan enää ryhtyä. Joskus pitää vaan ymmärtää höllätä ja itseni tuntien se hetki oli tässä. 

Muraatit purkittelin myös ja nekin pääsevät sisätiloihin talveksi. Joskus olen laittanut tuonne kukkapenkkiin lammen reunalle ja taisipa jokunen talvehtiakin siellä. Nyt otan nämä kuitenkin sisälle sillä uudistan vähän huonekasveja ja heittelen huonolla hoidolla olleita pois. 


Parin viikkoa sitten kerättiin ensimmäiset omenatkin. Toinen puu tyhjennettiin kokonaan ja komea sato siitä saatiinkin. Kolme ämpärillistä laitettiin jakoon ja lopuista tehtiin pari omenapiirakkaa, omenapaistos ja hilloa. Kyllä nyt taas kelpaa talvella lättyjä paistella ja hillon sekä jäätelön kera herkutella!


 Ulkona alkaa olla hommat hyvällä mallilla. Vielä pitää ruusut suojata ja kukkasipulit istutella. Muutamia siemeniäkin ehkä kerätä talteen. Sitten saa talvi tulla ja minä siirryn sisähommiin 😊

 

18 kommenttia

 1. Pionit on niin kauniita! Toivotaan kovasti että nuo istuttelut onnistuvat ja keväällä nuppuja pukkaa:) Voi miten onkin komeaa omppusatoa♥ Täällä meidän suunnilla oli surkein omppu vuosi varmaan ikinä..Mummilan luottopuussakaan ei ollut kuin pari hassua omenaa ja yleensä siinä on niin paljon että koko suku saa omenoita yllinkyllin:)) Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppusato kyllä yllätti ihan täysin kun keväällä kukkia ei mielestäni ollut paljon minkään vertaa. Ihan ihmeissäni olinkin kun omenoita tuli noin paljon. Mukavaa sunnuntain jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Pioni on kyllä alkukesän yksi upeimmista kukkijoista. Toivottavasti juurakot lähtevät hyvin kasvuun. Minulla on myös tuo Shirley Temple ja se on kyllä kaunis kukkiessaan.
  Omenasato onkin ollut tänä vuonna todella runsas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni on kyllä ihan pihan kuningatar. Tuosta Shirley Templestä olen jonkin aikaa haaveillut, toivottavasti juurakko on sitä.
   Omppusato pääsi tänä vuonna yllättämään runsaudellaan!

   Poista
 3. Löysit hienot pionit, minä ehdin hyllyille niin myöhään että suurin osa oli jo mennyt eikä noita kaikki sinun ostamia enää ollut. Yhden valkoisen sitten ostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi :( Meidän kaupassa ei kysyntä ollut ollut hurjaa. Kävin perjantaina töiden jälkeen vielä pyörähtämässä ja useampi juurakko oli vielä jäljellä. Yksi lähti silloinkin matkaani :)

   Poista
 4. Hienoja pionilöytöjä olet tehnyt. Minä hölmö tajusin mennä vasta perjantai-iltana Lidliin. Eihän sieltä silloin löytynyt enää pionin pionia. Hiukkasen sapettaa, mutta toisaalta minullakaan ei olisi ollut niille mitään paikkaa valmiina. Ehkä sitten ensi vuonna. Upea omenasato! Tsemppiä syksyn viimeisiin puutarhahommiin ja mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä ikionnellinen noista juurakoista! Täysin tunteella ostokseni tein, kun vasta kotona älysin ajatella ettei niille todellakaan ole paikkaa. Onneksi sain tuonne laatikkoon ne nyt. On tässä aikaa suunnitella uutta penkkiä koko talvi:)

   Poista
 5. Toivottavasti pioninjuurakkosi ovat sitä mitä lapussa lukee. Se selviää sitten kun kukkivat.

  Meidän omenat ei taida kypsyä ollenkaa, mutta hilloa yritän niistä tehdä eniveis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pienellä varauksella...pioneita kumminkin ;) Kaikki oli onneksi todella hyvännäköisiä ja silmuja jokaisessa 3-5. Toivoa siis on.
   Oi, itsetehty omppuhillo on ihan parasta!

   Poista
 6. Sinulla onkin ollut touhukas päivä. Minullakin on puutarhan alasajo meneillään, sade tahtoo vain haitata piha-askareita. Toivotaan että saat jo ensi kesänä nauttia kauniista pionien kukinnasta. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että eilinen meni kyllä ihan nappiin! Sain tehtyä sen mitä suunnittelinkin, sää oli ihan paras ja mieli lepäsi. Pihahommat on parasta terapiaa sielulle ja ruumiille!
   Toiveet pionien suhteen on korkealla, kevät näyttää miten selvisivät. Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 7. Oletpa ollut ahkerana! Toivotaan onnistumisia pionirintamalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olinkin itseeni erittäin tyytyväinen! Viime viikot kun on menneet syysmasennellessa eikä mikään ole oikein napannut. Pidetään pioneille peukkuja! Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 8. Sähän löyrit tosi monta pioonia. Mä otin vaa yhyre, ei oo enemmille tilaa penkiis.
  Sulla on pihahommat jo hyvällä mallilla. Vaikka olin tänää pihalla suuren osan päivää, ei tullu palio valamista. Ja sipulikki on viäläki istuttamata. Sonki ens viikon hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No löysin ja kaikkia haluamiani en voinut edes ostaa. Joku roti sentään....:) Vielä pitäis vähän pinnistää ja istutella tulppujen sipulit. Niitäkin onnistuin tänä syksynä haalimaan useamman pussillisen!

   Poista
 9. Ihania löytöjä olet tehnyt :) Ei ihme että täysiä työpäivä puutarhassa kertyy, olet saanut paljon aikaiseksi :)
  Blogissani on meneillään arvonta, tervetuloa osallistumaan :) Mukavaa uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sitä onnistuu yllättämään itsensäkin! Huomasin, että liityit lukijaksi, tervetuloa! Pitääpä käydä vastavierailulla :)

   Poista