Pionin siemenkylvö vol.2

Pioniseuran jäsenyyden myötä pioniharrastus otti jälleen uutta tuulta purjeisiin. Pionit on aina olleet mun heikkous ja joka kesä olen uuden lajikkeen hankkinut. Tänä vuonna lähti mopo käsistä ja kokoelma karttui neljällätoista uudella pionilajikkeella! Mukaanlukien nuo pioninjuurakot. Joille täytyy jostain pysyvä paikka löytää...

Noh, sitten sorruin tilaamaan pioninsiemeniä, jotta olisi kylvöjä mitä tehdä. Nämä siemenet tulivat toiselta pioniharrastajalta ja pelkästään lajinimetkin kuulostivat lupaavilta: 
* hennon vihertävä kaukaasianpioni
* keltainen kaukaasianpioni
* punainen kaukaasianpioni
* P. lactiflora 
* Ruusupioni

Edit: kuvat lisätty Carita Forsberg-Heikkilän luvalla. Kuvissa emotaimet joista siemenet kerätty. Kuvat Caritan ottamia. Ylärivissä valkoinen P. lactiflora ja punainen kaukaasianpioni. Alarivissä hennon vihertävä ja keltainen kaukaasianpioni. Hurmaavia ♥
Aikaisemminkin olen yrittänyt kasvattaa pioneja siemenestä. Silloisessa kokeilussa oli puupionin siemenet, heikolla menestyksellä. Yksikään ei itänyt. Näiden luonnonlajien pitäisi olla varmempia siinä suhteessa. 


Kylvin siemenet noin sentin syvyydelle ja jokaisen omaan pottiinsa. Nimesin vielä joka potin, jotta keväällä olisi helpompaa tunnistaa mahdollinen kasvu ja pioni. Löytyipä siemenlaatikoista vielä avaamatonkin pussi niitä puupionin siemeniä. Heitin ne ensin veteen ja katsoin olisiko niistä mihinkään. Itämiskelpoiset siemenet nimittäin putoavat vesiastian pohjalle. Pari siementä näistä pääsi jatkoon. 

 Tämän kennoston upotin sitten kyltteineen päivineen tuonne toiseen kasvilaatikkoon. Saa siellä rauhassa muhia ensi kevääseen.  Pionin siemen kasvattaa ensin juuren, sitten vasta silmun josta varsi kasvaa. Taimettumisen jälkeen kukin taimi siirretään omaan ruukkuun kasvamaan. Ensimmäiset vuodet pioni keskittyy kasvattamaan  lehtiä. Varret kehittyvät vähitellen. Taimettumisesta kukintaan saattaa kestää 3-5 vuotta. 

Tälle odotusajalle täytyy sitten taas keksiä jotain muuta puuhaa 😅 Ehkä hurahtaa johonkin toiseen lajiin?

14 kommenttia

 1. Toivotaan, että lähteevät hyvällä prosentilla kasvuun <3 Mielenkiintoinen projekti!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen projekti! Kerrohan keväällä mitä heille kuuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiveet näiden kanssa hieman korkeammalla kuin noiden puupionien, joita aiemmin yritin kasvattaa:) Keväällä varmasti raportoin missä mennään!

   Poista
 3. Onnea kasvatukseen. Luonnonlajit itävät varmaan parhaiten. Kiva kuulla jatkossa kuinka onnistuit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keväällä sitten kuulumisia tämän projektin tiimoilta:)

   Poista
 4. Peukut laitettiin heti pystyyn että lähtevät hyvin kasvuun:) Mukavaa sunnuntai päivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, pitkä peukutus edessä =) Mukavaa sunnuntaita sinnekin ♥

   Poista
 5. Oot tosiaan innostunu piooniista, ku jaksat orottaa nua monta vuatta kukkimista. On nii helappua ostaa valamis taimi. Toivottavasti irätykset onnistuuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen helposti innostuvaa sorttia kun löytyy mielenkiintoinen juttu kohdalle! Olishan se helpompaa ostaa se taimi tai juurakko, mutta kun nämä kasvatushommat on niin kivoja:)

   Poista
 6. Eipäs ole kärsimättömän puutarhurin hommaa tuo pionin siemenestä kasvatus, mutta takuulla palkitsevaa onnistuessaan.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se on koko homma ydin. Voi sitä onnen määrää jos keväällä edes yksi taimi nousisi :)

   Poista
 7. Onnea pionikylvöksille! Toivottavasti sieltä nousee paljon pieniä pioninalkuja.
  Muutama vuosi voi kyllä vierähtää, ennenkun saat pioninkukkia maljakkoon. Pionit ovat niin upeita kukkia. Niitä ei koskaan voi olla liikaa.

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti siemenet lähtevät hienosti kasvuun! Mielenkiinnolla odotan kylvöjesi jatkokuulumisia. Hyvää alkavaa marraskuuta!

  VastaaPoista