Pelargoni `Madame Salleron` vai onko sittenkään?

Enpä ihan äkkiä muistakaan milloin olisin hankkinut kesäkukat jo toukokuun puolivälissä! Vallinnut säätila sai kuitenkin villiintymään, eikä äitienpäivälahjaksi saatu lahjakortti paikalliselle puutarhalle ainakaan jarruttanut asiaa. Niinpä hurautin töiden jälkeen katsastamaan tarjonnan. 
Ja olihan se parhaimmillaan!

 En voi sanoa rakastavani petunioita, mutta onhan nämä kaksiväriset kieltämättä näyttäviä! Nämä elävöittäisivät mukavasti kesäkukkaistutuksia.


Tähän yhdistelmään sen sijaan rakastuin ♥
Mikä siinä onkin, että pelaguu vaan on mun kestosuosikki??
Valkoinen lumihiutale sopii sille kaveriksi just eikä melkein!
 

 Näitä "vanhan ajan" pelargoneja oli pakko kotiuttaa yksi. Lehden väri on niin kaunis eikä kukkaakaan voi moittia. Tämä on `Madame Salleron´, paitsi ettei ehkä olekaan. Sellaisena se kuitenkin myytiin. Tarkempi googlettelu kertoikin mielenkiintoista asiaa kyseisestä lajikkeesta.


Kyseessä on jo vanha lajike, vuodelta 1877. `Madame Salleronin´kasvutapa on pelargonille hieman erikoinen, nimittäin matala ja pensasmainen. Minut yllätti se tieto, että `Madame Salleron`ei kuki! Ja omani kun juuri avasi ensimmäisen kukkansa...
Perfect Pelargoniums -blogissa tämä selitetään näin: 

Should your 'Madame Salleron' produce a dark salmon coloured single flower, then it has sported to 'Little Trot'. 

Miten tämän nyt kääntäisi suomeksi? Lyhykäisyydessään kutakuinkin näin eli jos ´Madame Salleron`kuitenkin kukkii, on se kokonaan oma lajikkeensa `Little Trot´. Kyseessä on madamen "sportti" eli silmumutaatio. Yritin googletella lisää tuosta mutaatiosta, mutta oikein mitään en löytänyt. Muutamia kuvia kylläkin sellaisista pelakuista, joissa samassa kasvissa oli kahden värisiä kukkia. Jos joku tietää aiheesta enemmän, niin mielelläni kuulisin lisää! 

Tämän pelaguun lisäksi ostin tumman pinkkejä pelakuita amppeleihin, sinistä ja valkoista lobeliaa sekä suikeroalpia, sitä limenvihreä (?) lehtistä. 


Mieheni onnistui yllättämään minut ihan täysin täyttäessäni vuosia viikko sitten. Oli kurvannut puutarhan kautta ja toi tullessaan upean terassihortensian ♥ 
Yllätti siksi, ettei meillä ole ollut tapana muistaa näitä välivuosia :)


 Onhan se upea! Kuva ei tee kyllä oikeutta, eikä koko kunnolla hahmotu, mutta iso se on! Suunnittelin sen syksyllä siirtäväni joko varastoon tai sitten hautaavani tuonne kukkapenkkiin. Viime syksynä Kirsikkapuupenkkiin istutetut hortensiat on molemmat lähteneet kasvuun, joten ennuste olisi hyvä. 

Ja tähän loppuun laitan kiusallani vielä yhden tulppaanikuvan! 


Mukavaa, lämmintä ja aurinkoista viikonloppua juuri Sinulle ♥

20 kommenttia

 1. Pelargoniat on kyllä ihania Meillä on muutamia vanhoja yksilöitä mökillä. Yhden nimikin on " vanharouva " Se on toistakymmentä vuotta vanha. Ensin se talvetettiin anopin kellarissa . Nykyisen se viettää kesät talvet mökillä. Talvisin noin viisi - kymmenen asteisessa lämpötilassa silloin kun emme ole siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa upea tuollainen oikeasti vanha pelargoni ♥

   Poista
 2. Voi ihanuus miten kauniita kuvia ja kukkia♥ Näitä ihastelisi vaikka kuinka ja kauan:) Mieheltäsi saama Hortensia on aivan ihana♥ Niissä(kin) on niin kaunis kukka! Itse ostin tänä vuonna tuollaisia kaksivärisiä petunioita puna-valkoisina, oli niin hauskannäköisiä:) Mukavaa alkanutta kesäkuuta ja ihanaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla vähän sama juttu, että ei näistä saa tarpeeksi ♥ Nuo puna-valkoiset petuniat on kuin karkkeja!

   Poista
 3. Upea hortensia! Mielenkiintoinen pelargonilajike, lehdet ovat tosi kauniit.
  Tulin vierailulle blogiisi, olimme mukana samassa siemenkirjeessä ja taisin juuri napata itselleni muutamia siemeniä puutarhastasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kun tulit! Oi, pitääpä tarkistaa otinko minä jotain sinun jakamiasi siemeniä :)

   Poista
 4. Minäkään en ymmärrä omaa ihastusta pelargonioihin. Kaksivärinen on kaunis. haaveilen löytäväni jostakin Kaisa Kallion, sekin kaksivärinen lehdiltään. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti käydä heti katsomassa millainen tuo Kaisa Kallio on. Kaunis! Rinkin Puutarhalla sitä ilmeisesti on jossain vaiheessa ollut kun linkki ohjasi sinne. Siellä oli kyllä vaikka mitä ihanuuksia ♥

   Poista
 5. Pelargoniat ovat vuodesta toiseen sellaisia luottokesäkukkia ja voi kuinka kaunis on myös hortensia. Tuopa olikin hyvä vinkki, että olet saanut hortensian elämään myös yli talven penkkiin haudattuna. Sitä kokeilen syksyllä:) Vielä myös kommentti edellisen postauksesi kuviin iltaöisestä puutarhastasi; satumaisen kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa testata tuo hortensian talvettaminen. Toinen olisi tietysti jokin varasto, jossa ei lämpötila laskisi pakkaselle.

   Poista
 6. Hauskannäköisiä petunioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista uutta sitä keksitään tälläkin rintamalla :)

   Poista
 7. Olipas upea yllätyslahja! Tuosta on iloa pitkäksi aikaa. Minäkin olen saanut joskus penkissä hortensian talvehtimaan, mutta ei ole ehtinyt kesän aikana kukkia. Toivottavasti tulee lämmin ja pitkä kesä ja saat nauttia myös hortensian kukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan aiempi kokeilu ei ehtinyt kukkaan asti, mutta jospa nyt onnistuisi sekin :)

   Poista
 8. Komea on hortensia! Mulla ei kans oo ollu petunioita enää vuosiin, ei vaan oikein nappaa se nyppiminen ja kastelun määrä. Pelakuut on niin helppoja ja varmoja 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla sama tuon nyppimisen kanssa. Vaikka muuten tykkään nyhertää tuolla pihalla niin tuossa menee selvästi raja...:)

   Poista
 9. Mielenkiitoista! Itse en aiemmin tykännyt kauheasti pelargoneista, mutta kun sain niitä joka kesä äidiltäni, jossain vaiheessa ne alkoivat tuntua "osalta kesää" sillä tavalla, että sittemmin on pitänyt alkaa hankkia niitä itsekin. Lajikkeiden kirjo on tosiaan valtava, ja niistä löytyy jännittäviä koukeroita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihinkin voisi ihan todella hurahtaa jos vähän alkaisi tarkemmin tutkimaan! Mulle kesää ei tule ilman pelakuita ♥

   Poista
 10. Miehesi muisti sinua parhaalla mahdollisella tavalla, komea on ja kokolias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä hän taitaa jo tuntea minut sen verran hyvin, että tietää mikä osuu ja uppoaa :)

   Poista