Sadonkorjuu

 Tänä kesänä kasvihuoneessa kasvoi hyötykasveista vain tomaattia ja kurkkua. Tomaatin taimet ostin valmiina puutarhalta, mutta kurkut kasvattelin itse. Kylvin 6 siementä, joista 3 iti ja se oli juuri sopivasti tilaan nähden. Mikään supersato ei kurkuista tullut, mutta ihan kohtalainen. Käytin salaattiin ja leivälle sitä mukaa kun niitä kypsyi. Säilömään asti ei kuitenkaan kurkkuja päässyt. 
Tomaateista kirsikkatomaatti jopa ennätti osittain kypsyä jo loppukesästä ja salaattiin sai useamman tertun jo napsia. 
Omenasadosta kerroinkin jo aiemmin, että se oli runsas. Siitä tehtiin mehua, hilloa, omenapaistosta ja -piirakkaa.
Keväällä hankitut kirsikkapuut tekivät molemmat kovasti jo hedelmää ja kun muuta ei keksitty niin tehtiin hilloa. Vielä sato jäi pieneksi ja hilloakin tuli vain purkillinen, mutta hyvä alku sekin on! 

Meillä kasvaa kolme herukkapensasta: punainen, valkoinen ja musta. Valkoiset syötiin suoraan pensaasta ja punaisilla oli edessä sama kohtalo. Rastaat ehti kuitenkin ennen isäntäväkeä ja puhdistivat koko punaisten pensaan! Onneksi oltiin jonkin verran ehditty niitäkin syödä. Mustat poimin kaikki talteen ja niistä keitettiin hilloa. Se on herkkua kanaruokien kanssa! 
Zilga tekee rypäleitä jo kolmatta kesää. Sen kasvupaikka on muuten varmasti ihan hyvä, mutta ruusut ja villiviinit vieressä tahtovat peittää sen. Ulkosalla siis kasvaa, pergolan kyljessä. Tämän kanssa ei oikein voi sadosta puhua kun rypäleetkin jäävät todella pieniksi. Toisaalta niiden ilmestyminen on ollut aina pieni ihme itselle. Ehkä laitan toisen ensi keväänä kasvamaan kasvihuoneeseen. Jospa satonäkymät olisivat silloin hieman valoisammat.
Perunaakin meillä oli kymmenkunta vartta, mutta ne on jo syöty parempiin suihin! Sipulit nostin viikko sitten, sekä ihan muutaman porkkanan. Punajuurtakin kylvin, mutta sen kanssa ei onnistanut. Täytyy kokeilla ensi vuonna uudestaan.

Mitenkäs sulla meni satokausi? 

6 kommenttia

 1. Mukavasti pääsit omien kasvatettujen makuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ens vuonna uudella innolla ja ehkä vähän runsaammin viljelyksin :)

   Poista
 2. Ei huono sato ollenkaan! Kiva juttu, että sait monenlaista herkkua talteen joko tuoreena syöden tai säilöttyä. Meillä viihtyvät rastaat, joten saa olla marjojen kanssa aina tarkkana, jos haluaa jotain itsellekin. Kirsikat söin tuoreena, mutta hillo kuulosti kiinnostavalta eli pitää jatkossa kokeilla. Omenoiden säilöntä jatkuu vielä pitkään, keräsimme monta laatikkoa omenoita ennen maahan tippumista, näin ne säilyvät paremmin. Verannalla ovat nyt odottamassa ja sieltä haen aina kun on sopiva rako tehdä jotain tuoreena tai säilöttäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa ikinä rastaat tyhjensi tuon meidän punaherukan. Olenkin ihmetellyt aiempina vuosina, että on saanut olla rauhassa.
   Suosittelen tuota kirsikkahillon tekemistä. Oli suorastaan herkullista köyhien ritareiden päällä kermavaahdon kaverina =D

   Poista
 3. Voi miten komeaa satoa! Onkohan mitään niin hyvää kuin itse kasvatetut kesäherkut:) Tänä vuonna oli todella hyvä marja vuosia ja pakkanen onkin melkoisen täynnä. Kiva on sitten talvipakkasilla ottaa pala kesää esiin:) Kaunista syksyä sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se itsekasvatettu vaan maistuu muka paremmalta kuin kaupasta ostettu! Nyt kyllä saatiinkin monenlaista satoa ja kaappi on täynnä hilloja ja säilykkeitä. Mukava niitä on talven mittaan sieltä napsia :) Ihanaa syksyä myös sinne!

   Poista