Kylvösuunnitelma: Toukokuu 2017

Huomenna olisi toukokuun ensimmäinen päivä. Siispä aika julkistaa toukokuun kylvösuunnitelma. Huomenissa on tuskin mitään asiaa kylvöpuuhiin ulkosalle, mutta onneksi toukokuuta on jäljellä vielä monta päivää!

Toukokuun kylvettävät ovat siis suorakylvöjä, pääasiassa juureksia, mutta muutama kukkanenkin joukossa on. 

Porkkanaa on kahta lajiketta: pieni kartion muotoinen ´Caracas´ sekä "normaali" ´Nantaise 2´. Jälkimmäinen on kylvönauhassa ja nämä nauhat ovat osoittautuneet kyllä todella käteviksi. Voisi melkein sanoa, että varma onnistuminen tulee näiden kanssa! 
Palsternakka ´Albion F1 Hybrid´ ja kesäkurpitsa ´Patio Star F1 Hybrid`ovat palkintosiemeniä viime vuodelta. Tuo kesäkurpitsalajike on kehitetty erityisesti ruukkukasvatukseen sopivaksi. Sitä voi kasvattaa myös kasvusäkissä. Vaatii kuitenkin muutaman taimen vierekkäin, jotta pölyttyminen varmistuu. 
Aiemmin en ole punajuurtakaan kasvattanut. Nyt lajikkeeksi valikoitui perinteinen, litteänpyöreä ´Egyptische platronde´.


Kukkivista kylvetään toukokuussa ihanat ihanat pioniunikot ´Ruby Bonanza´ja sekoitus vaalean- ja tummanpunaisia. Komeaklarkian siemenet ovat jo vähän vanhempia, mutta kokeillaan lähtevätkö itämään. Se olisi kaunis leikkona. 
Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä kokeiluun lähtee loistosädekukka ´Arizona Red Shades´. Tämä onkin itseasiassa monivuotinen. Kyseessä on matala lajike n. 30cm. Sen luvataan olevan helppohoitoinen, säänkestävä ja kukkivan pitkään. Sopii oikein hyvin! 

Nyt pitäsi tuon ilman ensin kyllä lämmetä niin, että maa sulaisi. Muuten ei  tuonne kylvölaatikoille ole oikein mitään asiaa. Kompostia yritin käännellä alkuviikosta, mutta heti pinnan alla talikko kalahti jäähän. Sulamista tuskin on tapahtunut tässä loppuviikonkaan aikana. Aamulla oli taas niin lumiset maisemat kun ikkunasta katsoi. Päivän onkin sitten sadellut vettä, joten ainakin yön aikana sataneet lumet on lähteneet. 

Tänään kylvin huhtikuun suunnitelman mukaisesti tsinniat. Lisäksi kylvin tähtisilmää ja viimeinkin ne samettikukat. Tuoksuherneet likoavat tuolla mukissa. Huomenna on sitten niiden vuoro päästä Jiffyjen hellään huomaan. 

Lidlistä ostamani ruusut istuttelin ämpäreihin viikko sitten. Nostin ne pois tuolta lattialta, mutta jätin kasvihuoneeseen. Meidän varasto on niin pimeä, että ajattelin niiden hyötyvän kuitenkin valosta. Jänniä päiviä tässä on ollut kun välillä on elohopea painunut tuonne nollaan ja vähän allekin. Hengissä ovat kuitenkin näyttäneet olevan, vaikka meidän kasvarissa ei lämmitystä olekaan. 


 Kasvihuoneeseen ruukkuihin istuttelin myös kurjenpolvet sekä liljan ja gladiolusten sipulit. Eiköhän ne sieltä nouse sitten kun on aika.


Tämmöisillä jutuilla lopetellaan tämä huhtikuu. Kaikenlaista mukavaa tulossa myös toukokuulle, joten pysyhän kuulolla 😉 

Toivottelen jo vähän ennakkoon sillä olen itse huomenna töissä, joten: 

HAUSKAA VAPPUA! 
 

6 kommenttia

 1. Oi olipas mukava lukea sinun kylvö - ja taimisuunnitelmia :) Tuo loistosädekukka on varmasti aivan ihana loppukesän kukkija, sitä voisi joskus kokeilla kasvattaa. Täälläkin on maa vielä ihan jäässä, nimittäin miullakin kopsahti lapio jäähän, kun luulin voivani ryhtyä pajuaitauksen tekoon. Ei ole keväätkään samanlaisia joka vuosi - viime vuonna pääsi jo kylvämään vappuna.
  Oikein hyvää vappua sinulle, toivottelee Tuulikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! On tämä vaan aina yhtä jännää aikaa noiden kylvöjen kanssa:)

   Poista
 2. Hyvää vappua myös sinulle ja mukavia hetkiä kylvöjen parissa.

  VastaaPoista
 3. Aurinkoista toukokuuta sinulle!!! Minä kylvin palsternakan viime viikolla. Yleensä kylvän sen jo syksyllä, mutta viime syksynä se jotenkin vain unohtui. Sen verran oli pintamaa jo sulanut, että sain matalan siemenvaon tehtyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tällä viikolla pääsisi viimeinkin tuonne pihalle ja saisi laitettua kylvölaatikot lämpenemään :) Siitä se pikkuhiljaa lähtisi etenemään!

   Poista