Mitä istuttaa tammen kanssa?

Ostin viisi vuotta sitten Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan myymälästä metsätammen taimen. Se on saanut kasvattaa kokoaan siitä asti ja välillä olen sitä istuttanut isompaan purkkiin. Talvet taimi purkkeineen on viettänyt haudattuna tuonne omenapuiden alle penkkiin. 
Viime talvena pihalla kulkenut rusakko oli sitten popsinut tammen latvan suihinsa. Onneksi se näyttäisi toipuvan siitä. Tämä vauhditti tammen lopullisen kasvupaikan suunnittelua. 


Itseasiassa paikka on jo valmiiksi mietitty. Pihallamme ei vaihtoehtoja ole, joten sen miettimiseen ei aikaa tarvitse enempää käyttää. Suunnitelmaa puolestaan vaati se, että kuinka tammi istutetaan ja mitä sen kanssa. 
Haluaisin tehdä sen ympärille istutusalueen kuten pihallamme muuallakin on. Puut ja pensaat on meillä istutettu osaksi isompaa kokonaisuutta. Ainoastaan Mustilan hortensiat ovat yksittäin kaivettu omille paikoilleen. 

Kuinka tammi sitten istutetaan?

Istutuspaikan tulisi olla multainen, valoisa ja aurinkoinen. Multasyvyyden tulisi olla pienelläkin taimella 60cm- 1m. Istutuspaikkaan on syytä laittaa reilusti hyvää puutarhamultaa. Tammi vaatii runsaasti tilaa ympärilleen, joten se kannattaa huomioida heti istutusvaiheessa, ettei tarvitse myöhemmin siirrellä. Tämä vähän mietitytti itseä kun tuota meidän paikkaa ajattelee, mutta toisaalta tammi kasvaa nuorena aika hitaasti. Pituuskasvu on voimakkainta 10-25 vuoden iällä, jolloin se voi kasvaa jopa metrin vuodessa. Tammi voi elää jopa 400-500 vuotiaaksi! 
Pihallamme tällainen istutuspaikka on Etureunanpenkin ja Syreenipenkin kulmauksessa olevalla nurmialueella. 

 

Mitä istuttaa tammen kanssa samaan istutukseen? 

 Tammen alle voi istuttaa hyvinkin monenlaisia kasveja, kuten matalia ja keskikorkeita pensaita ja perennoja. Puu ja sen alle tulevat kasvit olisi hyvä istuttaa samaan aikaan. Tällöin ne ikään kuin tottuvat kasvamaan yhdessä, aivan kuin ne luonnossakin tekisivät. 
Puun kasvaessa isommaksi myös sen varjostus lisääntyy ja silloin olisi hyvä istuttaa puolivarjon tai varjon kasveja. Näin alussa kun taimi on pieni, ajattelin kuitenkin laittaa samaan istutukseen muutaman pionin. Paikka on aurinkoinen ja siksi se olisi pionillekin ihanteellinen. 
Ehkä joitain pieniä pensaitakin voisi ajatella.Tässä olisi myös herkullinen paikka leikitellä eri lehtimuodoilla ja -väreillä.

Pioneja, jättipoimulehteä ja kurjenpolvia. Aika herkullinen yhdistelmä ♥ 
Tämä menestyisi siihen saakka kunnes tammi alkaa varjostaa enemmän. Siihen toki voi mennä se kymmenenkin vuotta.

www.gardenia.net

Kotkansiipeä ja kuunliljaa olisi heti omasta takaa, sillä molemmat ovat levinneet runsaasti. Esikoitakin löytyy useampia lajikkeita.

www.gardenia.net

Myös eriväriset keijunkukat toisi vähän mielenkiintoa alueeseen. 

´Autumn Leaves`

´Marmalade´

´Red Lightning´
Tästä saattaa jo päätellä, että ihan pienestä penkistä ei ole kysymys. Tai riippuu siitä minkä verran jaksaa kaivaa :) 
Vielä pitää miettiä penkin muotoa ja tarkemmin noita istutettavia kasveja. Täytyy siis ottaa kynä käteen ja alkaa piirtämään. Se on se mun juttu kun suunnittelen uutta.   

Onko sinulla antaa hyviä vinkkejä kumppanuuskasveiksi tammelle? Omakohtaiseen kokemukseen perustuva tieto olisi ihan parasta. 

 

10 kommenttia

  1. Ihana. Just minäkin ostin tammen pihalleni. Minuakin mietityttää tuo lopullisen puun koko. Mutta eiköhän se mahdu. Täällä pohjoisempana se tuskin kasvaa jättiläiseksi, ei ainakaan nopealla tahdilla.
    Ja Ruissalossa tuli käytyä viime viikolla. Aika hauska yhteensattuma tekstisi kanssa. Ottaen huomioon, että ensimmäistä kertaa lueskelen blogiasi :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on aiheuttanut kyllä eniten päänvaivaa näistä istuttamisista kun puu on kuitenkin sellainen ettei sitä niin vaan siirretäkään. Tammi on niin upea puu, että haluaisi onnistua kerralla sen paikan kanssa.
      Kiva kun tulit käymään blogissani :) Kävinkin lukemassa juttusi Ruissalosta kun kerran siellä on tullut itsekin käytyä.

      Poista
  2. Meillä kasvaa tammi, jonka olen istuttanut noin 25 vuotta sitten. Appeni oli kasvattanut taimen oman anoppinsa eli mieheni isoäidin pihatammen terhosta. Nyt se on jo ISO puu. Tammen juurelle jätin suoja-alueen nurmea vasten ja istutin tuohon rinkulaan vain idänsinililjan sipuleita. Keväisin tammen juurella lainehtii scillameri, mutta muutoin se oli monet vuodet paljaana ja olen kitkenyt siihen itsestään kylväytyneet kukatkin.

    Muutaman vuoden olen ollut armollisempi ja antanut muun muassa akileijojen jatkaa kasvuaan. Kuunliljan pikkutaimia olen nyt myös siirtänyt kuunliljapenkistä tammen alustalle. Pari vuotta sitten istutin lumikärhön kasvamaan tammen runkoa pitkin, joten ne toimivat suojakasveina kärhön juurella. Lumikärhö näyttää asettautuneen aloilleen, vaikka istutuskuopan kaivaminen tammen juurten väliin oli hiukan haasteellista. Eli hyvä neuvo on tuo mainitsemasi samanaikainen istuttaminen. Tosin tuolle pikkutaimelle ei ihan vielä kärhö ole sopiva kaveri ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinulla onkin kokemusta asiasta, kiva kuulla! Kuinka ison alan tuon ikäinen tammi jo varjostaa? Kärhöt ja kuunliljat kuulostaa ihanilta tammen kanssa ♥

      Poista
  3. Ei ole antaa vinkkejä, tammia on mutta yksikään niistä ei ole istutusalueen keskellä. Tammi todella on jänisten herkkua, varaudu suojaamaan talveksi, saattavat syödä sen kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ajattelin kyllä laittaa talveksi suojat, varsinkin jos se tulee tuohon paljaammalle paikalle pihaa. Jännä, että sama rusakko on kulkenut jo useita vuosia pitkin pihoja, mutta nyt vasta se hoksasi tammen tuolta penkistä. Harmitti kyllä!

      Poista
  4. Tammi on hyvä kumppani kaikille, sillä se tekee syvän paalujuuren. Sen pintajuuret eivät haittaa perennoja - kaikilla on juuret omissa kerroksissaan. Eli voit istuttaa ihan mitä kasveja haluat sen juuristoalueelle ihan vapaasti. Jätä kuitenkin vajaa metri tammen tyvestä istuttamatta, sillä puu kasvaa isoksi ajan saatossa. Oksista tulee leveät, mutta omaani olen rungottanut säännöllisesti.

    Tammi kasvaa tosi nopeaa, kunhan vauhtiin pääsee. Täällä V-vyöhykkeellä vuosikasvu on reippaasti yli 50 cm. Tammi on nyt noin 20 vuotta vanha. Näyttää ihan puulta jo. Se oli meidän häälahja aikoinaan - ikuisuuspuu. Rakkauden puu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä yhtään helpottanut tuo tieto, että voi istuttaa mitä vaan kaveriksi😜.. vähemmistä vaihtoehdoista olisi ollut helpompi valita!
      Rakkauden puu ♥ kiva kuulla, että menestyy täällä meillä asti. Sekin on välillä arveluttanut, vaikka se tuolla siirteessä onkin hyvin talvehtinut.

      Poista
  5. Meilläkin on noin 20 vuotias tammi, tontilta löydetty. Nyttemmin saa olla rauhassa rusakoita, rungon ympärillä kuitenkin varalta verkko.Tammi on ihan tontin reunalla, metsän reunassa ja ympärillä punaisia happomarjoja. Väriyhdistelmät on kiva varsinkin keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy siis suojata verkolla jatkossa. Kuinka iso tuo teidän tammi on, osaatko arvioida?
      Ihana väriyhdistelmä kyllä tuon happomarjan kanssa ♥

      Poista