Pihalampi - My Garden Pond

Tässäpä vihdoinkin tarinaa ja kuvia pihalammen syntyvaiheista. Lähtötilannehan oli tämä:
Keskellä pihaa olevat männyt sekä kaksi muuta tontin reunamilla ollutta mäntyä saivat lähteä kevättalvella. Kovilla myrskyillä aina vähän pelotti, milloin jokin noista rojahtaa talon päälle. 

Jännä miten paljaalta piha yhtäkkiä näyttikään, vaikka eihän tuollaisista pitkistä männyistä mitään varsinaista suojaa ollut. Hetken kesti silmän tottua, kun olikin niin avaraa. Mäntyjen kannot kaivatettiin pois ja samalla kuopaistiin lammelle kolonen. Kaivurimiestä varten kolasin lumet lammen paikalta ja tein siihen samalla muodon valmiiksi. Sisempi viiva on merkki siitä mistä kohti otetaan syvemmäksi. 
Eka suunnitelmassa lampi olisi sijoittunut niiden kahden männyn tietämille jotka olivat keskellä pihaa. Onneksi lähdin miettimään muitakin vaihtoehtoja. Nykyinen paikka on ehdottomasti luontevin.
Kaikki kaivamisessa nousseet kivet käskin säästämään, sillä niille olisi maisemoinnissa käyttöä.
Keväthän oli varsin sateinen ja tuntui ettei hommat etene ollenkaan. Pelkäsin että rankimpien sateiden aikana reunat sortuvat kokonaan ja joudutaan rakentamaan ne uudestaan. Uppopumppu oli kovassa käytössä varmaan viikon verran, kun aina vaan satoi ja satoi. 
Tässä vaiheessa piha oli aika rumassa kunnossa, muistutti lähinnä sotatannerta. Piti kaivaa oja sadevesiputkea varten, ylimenoputkea varten sekä sähköjohdolle omansa. Ylimmässä kuvassa näkyy vasemmalla sininen putki, jota pitkin tulee katolta sadevedet lampeen. Putken toinen pää on rännin syöksytorvessa. Oikealla yläreunassa näkyvä oja taas pitää sisällään ylimenoputken. Putki laskee suoraan sadevesikaivoon. Ja lammen sivua pitkin kulkee sähkökaapeli tuonne kiven taakse sähkötolppaan. Sieltä saa virtaa mm. allaspumppu. 


Viimein saatiin kuoppa pumpattua tyhjäksi niin että pohjalle saattoi levittää reilun kerroksen kivituhkaa. Kivituhkan päälle levitettiin suodatinkangas suojaamaan allasmuovia. Muovi hankittiin Kodin Terrasta ja tähän käytettiin kaksi eri kokoista palasta, jotka liimattiin allasmuoviliimalla toisiinsa. Lammen muoto oli hieman haasteellinen, jonka takia päädyimme tällaiseen ratkaisuun. Jäi vähemmän hukkapalaa. 
Muovin levittämisen jälkeen pohjalle piti laittaa vettä, jotta muovi asettuisi paremmin paikoilleen. Tässä vaiheessa puutarhaletku sanoi sopivasti sopimuksen irti, joten kiltisti kannoin kahdella ämpärillä lampeen vettä! Parinkymmenen ämpärillisen jälkeen totesin että kalliiksi tulee ja lopetin siihen. Sateita oli luvattu seuraaviksikin päiviksi, joten homman sai puolestani tehdä luontoäiti. Ja tekikin, nimittäin sadevedellä täyttyi tämä lampi lähes kokonaan. Minä olin onnellinen jokaisesta sadepäivästä :)

Maisemointiin halusin käyttää pelkästään luonnonkiviä. Niitä sainkin hyvin muutaman tutun maanviljelijän peltojen reunamilta. Osan näistä kivistä olen itsekin tenavana kerännyt pois pelloilta, kun se oli jokakeväinen työ maatilalla. 
Tuohon kiven eteen mieheni muurasi sitten pohjan pienelle putoukselle. Pari päivää siihen kiviä pyöriteltiin, rakennettiin, purettiin ja taas rakennettiin. Lopputulos on kyllä juuri meidän näköinen ja sellainen kuin pitikin. Tuon liuskekiven, jolta vesi putoaa lampeen, sain tuliaisena eräältä kalareissulta, jolla mies ja poika kävivät. Ei tullut kalaa, mutta tuli äidille mieluisampi saalis!
Allaspumppu kierrättää lammessa vettä putoukseen. Letkusta vedettiin haara vesihanalle, josta voi ottaa kasteluvettä.
Lammen ympärille kaivoin istutusaltaat kasveille. Pohjalle tuli suodatinkangas ja reunoille puolikasta antiikkikiveä rajaamaan penkin nurmikosta. 
Lammen eteen tein vielä sora-alueen sekä tilan 40v. lahjaksi saamalleni `Huvimaja`kirsikkapuulle. Tässä sora-alueen kaivamisessa meinasi jo usko loppua ja se onkin kaivettu pelkällä sinnillä sekä tiedolla siitä, että sen jälkeen pääsen istutuspuuhiin.
Tässä lampi valmiina. Kuva otettu joskus kesäkuussa.

Sora-alueen kivet on Kekkilän pientä rantakiveä. Sitä oli mulla jemmassa pari säkkiä, ostettu joskus Kärkkäisen puutarhamyymälän poistomyynnistä todella edullisesti. Eihän ne kaksi säkkiä mihinkään riittäneet. Hieman kipuilin lisäsäkkien ostamista, mutta eihän tätä voinut keskenkään jättää. Kaikkiaan taisi mennä viisi ostosäkkiä lisää. Vieläkin alue jäi vähän vajaaksi, mutta ainakin tämän kesän saa mennä tuolla määrällä . 
Sora-alueenkin alla on suodatinkangas sekä kerros kivituhkaa. Niiden päällä sitten tuo rantakivi. Isot kivet asettelin paikoilleen ennen rantakivien laittamista. 


Vasemmalta oikealle: keltapäivänlilja, akileija `Chocolate Soldier, jättipoimulehti, rentoakankaali, kellokärhö ja päivänlilja `Luxury Lace`

Vasemmalta oikealle: keltapäivänlilja, korallikeijunkukka, daalioita, siperiankurjenmiekka, jättipoimulehti, sammalleimu ja kuunlilja


Istutussuunnitelmakin oli, mutta se oli lähinnä suuntaa antava. 


Olihan siinä taas töitä kerrakseen, enkä aivan heti moiseen ryhtyisi uudestaan. Lopputulokseen olen kuitenkin todella tyytyväinen ja mukavalta tuntuu iltaisin kuunnella veden solinaa omalla pihalla.
Pumpun virtakatkaisija on tuossa terassilla, josta sitä on helppo käyttää. Napin painalluksella saa veden virtaamaan putouksessa. Kätevää!

2 kommenttia

  1. Lopputulos on todella kaunis ja upea :)

    VastaaPoista
  2. Hienohan siitä tuli ja tarpeeksi iso. Mukavasti olet saanut jo kasvejakin ympärille laitettua.

    VastaaPoista