Pihasaunan ihanuus

Sisällä talossa tehdyn remontin päätteeksi mies sain inspiraation pihasaunan rakentamiselle. Hetken mielijohde se ei suinkaan ollut vaan ajatus oli vilahdellut hänen puheissaan jo useamman vuoden ajan. Paikkaa vain ei tuntunut tontilla enää yhdelle lisärakennukselle olevan. 
En edes muista mistä se ajatus lähti, mutta lopulta päädyimme muuttamaan pihassa olevan huvimajan saunaksi. Huvimaja oli toiminut viime vuodet pelkästään varastona ja kesäisin siellä käytiin vain grillaamassa. 
Muutosta varten piti hakea rakennuslupa joka onneksi heltisi helposti kun suunnitelmat oli hyvin tehty. 

Tästä lähdettiin liikkeelle:


Purkaminen on jo hyvässä vauhdissa. Ikkunat ja ulkovuori purettiin kokonaan pois, ainoastaan runko jäi jäljelle. Perustana on betonivalu. 


 Ulkovuorin purkamisen jälkeen koko rakennuksen ympäri käärittiin ilmansulkupaperi. Sen päälle sitten naulattiin uusi ulkovuori. Ulkovuorin väriä mietittiin pitkään ja kaupassa värimalleja selattiin hartaasti. Viimeinen valinta tehtiin tummanharmaan, melkein mustan ja tämän tummanruskean välillä. Ruskean ajateltiin lopulta sulautuvan muuhun ympäristöön nätimmin. Ja niin omasta mielestä kävikin.


Saunan sisäseinät paneloitiin samalla värkillä kuin ulkoseinätkin. Sisäseinien väritystä ei tarvinnut miettiä. Oli heti selvää, että siitä tulee musta tai ainakin todella tumma. Seinät käsiteltiin Liberon Spriipetsillä sävyllä Mustanharmaa. Petsin kuivuttua seinät suojattiin vielä Liberon Sauna Suojaöljyllä. Lauteet puolestaan käsiteltiin Liberon Sauna Sävyllä, värisävy Chic Trend -sarjan valkoinen. Tykkään tosi paljon tuosta kontrastista mikä saunan värityksessä nyt on. 


Vähän hifisteltiin ja asennettiin tuollaiset led-valot selkänojan taakse sekä lauteiden "otsalaudan" alle. Sellaista arjen luksusta :)
 

Saunan piti valmistua juhannukseksi, mutta mies olikin rakentamisessa etuajassa ja viikko sitten pääsimme jo testaamaan ekat löylyt. Nyt sauna on lämmennyt lähes joka ilta. 
En ollut edes osannut kaivata tällaista, mutta nautin kyllä kovasti. Voi olla että sähkösauna sisällä ei enää lämpeä läheskään niin usein kuin ennen. Puukiukaan löylyt on niin lempeät ja pehmeät että saunominen on noussut aivan uudelle tasolle! P.S. tuolla käsityöblogini puolella on juttu Husqvarnan uudesta elämästä. Teimme vanhasta uutta ja sielläkin käytimme näitä Liberonin tuotteita. Käyhän katsomassa mitä saimme aikaan :) 

14 kommenttia

 1. Todella hieno sauna, jossa varmasti löylyt maittavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muistanutkaan miten pehmeät nuo puukiukaan löylyt ovat:)

   Poista
 2. No olipahan mahtava idea, aivan ihana sauna! :) Kyllä pihasaunaa ei voita mikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei voita! On ollut kyllä aukko sivistyksessä kun en ole aiemmin osannut tällaista kaivatakaan:)

   Poista
 3. Aivan ihana! Kyllä pihasauna on kiva juttu. - Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt ei tartte omasta pihasta lähteä enää minnekään:) Mukavia kesäpäiviä sinullekin!

   Poista
 4. Ohhoh! Hienosti ja näppärästi huvimaja muuntui saunaksi. Mainio idea, ja hienolta kyllä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja voin kyllä sanoa että käyttöaste moninkertaistui jo nyt aiempaan verrattuna:)

   Poista
 5. Nyt täytyy Satu sanoa, että tuo sauna on paljon komeampi ulkoapäin, kuin mitä huvimaja oli. Elikkäs todella hyvä muutos ja varsinkin, kun sen käyttöaste muuttui hurjasti. Sisältäkin tuli tyylikäs ja viihtyisän näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuule ihan samaa mieltä! Ympärillä olevat kasvitkin tulevat paljon paremmin esille kun saunan väritys on tuollainen.

   Poista
 6. Nyt vasta ehdin lukemaan tämän saunajutun. Hieno sauna tuli huvimajastanne. Ulkosauna on kyllä elämän elkisiiriä. Onnea ja lämpöisiä löylyjä.

  VastaaPoista
 7. Kaunis pihasauna. Minä olen haaveillut tuon mallisesta huvimajasta. Olisi ihana kun saisi kesällä vietettyä siellä aikaa. Hienosti muuten sopii nuo lauteiden ja seinien värit yhteen myöskin.

  VastaaPoista
 8. Savored your post. You've sauna knowledge. I price your information. Best sauna guidelines?    saunajournal.com

  VastaaPoista