Kylvösuunnitelma: Huhtikuu 2017

Huhtikuun kylvösuunnitelmaan kuuluu muutama hyötykasvi ja paljon kukkivia. Otin kyllä varaslähdön lobelioiden kanssa ja kylvin ne jo reilu viikko sitten. En enää malttanut odottaa! Ihan pikkuruisia alkuja niissä onkin jo näkyvissä. On ne älyttömän pieniä 😮
Kasvamassa siis sinilobelia `Cambridge Blue`ja ´White Lady´sekä lobelia erinus ´Lobelia Mix´. 


Pitkästä aikaa aion laittaa kasvamaan myös krassia. Niiden lajikkeet ovat punainen ´Empress of India´ja valkoinen ´Milk Maid´. Molempia olen kasvattanut ennenkin ja hyvin ainakin silloin lähtivät kasvuun. Toivotaan samaa nytkin. 

Vielä kerran ajattelin antaa tsinnialle mahdollisuuden, vaikka jo vannoinkin etten enää kokeile. En tiedä missä vika, mutta itämään en ole kertaakaan vielä saanut. Pitäisi olla helppo kasvatettava, niin minulle puutarhuri kertoi. No kerta vielä, sillä se on niin kaunis kukka, että mielelläni sitä omalla pihalla näkisin kasvamassa.Tsinnia lajike on ´Lilleput`. 


Hempeyttä edustavat tuoksuherne ´Stars and Stripes´ja tarhapetunia ´Cascade Orchid Mist´. Molemmissa kukan muoto ja värit viehättävät. Vähän pitää tuollaista romanttisuutta olla! 


Monivuotisista huhtikuussa kylvetään kaunopunahattu ´Starlight´. Tämän lajikkeen kukat ovat suuret ja tummanpunaiset ja mykerö tuollainen ulospäin työntyvä. Onnistuessaan komea lisä tuonne muiden punahattujen joukkoon! 


 Syötävistä kylvövuorossa ovat kasvihuonekurkku sekä salaattifenkoli. Kurkun kylvöä siirrän tuonne loppukuulle, mutta fenkolin kai voisi jo kylvää. Oletko kokeillut koskaan? Mitä tykkäsit ja miten käytit? 
Puutarhalla tätä suositeltiin kovasti ja kun en aiemmin ollut tätä kokeillut niin pussi siemeniä lähti mukaani. Ihan uusi tuttavuus siis minulle! 

Salaattifenkolin pussin takana lukee, että " tyvimukulat käytetään lehtisellerin tapaan. Käytetään tuoreena. " Siis minähän en ole tuota lehtiselleriäkään koskaan käyttänyt... Vai onko sitä jossain keittojuurespussissa yhtenä porkkanoiden ja lanttujen kanssa?? No tuoreeltaan en ainakaan ole käyttänyt. Joten jos sinulla on jokin hyvä resepti fenkolille niin vinkkaappa!   

Tarkoitus oli näitä jo kylvää, mutta enpä ole vielä ehtinyt. Toisaalta ei kannata kiirehtiäkään, etteivät sitten kasva honteloiksi kun ei niitä tuonne ulos tai kasvihuoneeseen pysty vielä viemään. 
Meidän suunnalla kevät leikittelee vielä. Pari päivää saattaa aurinko paistaa upeasti ja olla kymmenisen astetta lämmintä. Sitten tulee lunta tupaan, että oksat pois! Sen verran on lumet kuitenkin vähentyneet, että meidänkin pihalla jo jotain kasvua lumen alta pilkistää. Siitä sitten ihan oma postaus seuraavana. Jääppä kuulolle! 
Niin ja ethän unohda käydä äänestämässä! 

Mukavaa ja reipasta alkavaa pääsiäisviikkoa sinulle!   

 

10 kommenttia

  1. Fenkolia yritin kasvattaa kerran. Jotain meni kuitenkin pieleen, kun sain vain aniksenmakuisia ja tillin näköisiä varsia, enkä ollenkaan noita tyvimukuloita. En tosin muista esikasvattaneeni niitä. Australian Master cheffissä käyttivät paljon fenkolia salaatteihin ja lämpimiin ruokiin, eli taitaa olla trendikasvis kokkipiireissä. Varmaan netistä löytyy ohje poikineen, kun ryhdyt satoa käyttämään. Kerro sitten kokemuksia täällä blogissakin. Onnea kesäkukkakasvatukseen. Minun krassit vielä odottelevat kylvöä. Jospa hieman lämpenisi nämä ilmat, niin saisi kylvöksiä kasvihuoneeseenkin, mutta nyt on ikkunat täynnä. Punahattua kasvatin pari vuotta sitten ja sainkin viisi tainta alulle, mutta ne katosivat talven aikana. Syyskesällä ostin puutarhalta yhden ison punahatun. Toivottavasti löydän sen tuolta perennapenkistä hyvinvoivana. Mukavaa pääsisäiviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla etten tuota fenkolia "osaa" ruuanlaitossa käyttää, mutta mielelläni kokeilen kuitenkin sen kasvattamista. Voipahan sitten antaa jollekin jos ei tule itse käytettyä:)

      Poista
  2. Ihanaa kukintaa luvassa sinulla! Upea etenkin tuo tarhapetunia, nyt alkoi minullakin tekemään mieli sellaista. :) Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olekaan pitkään aikaan kasvattanut petuniaa, siksikin on mukava taas kokeilla:) Ei muuta kuin kauppaan siitä hankkimaan kans siemeniä!

      Poista
  3. Itse olen kylvänyt tzinnian aina suoraan kukkapenkkiin ilman esikasvatusta ja aika hyvin on lähtenyt kasvuun. Vaatii säännöllistä kastelua ja silloin tällöin myös lannoitusta.
    Itse käytän fenkolia kasvisruoissa. Kesti hieman aikaa, jotta totuin sen hieman anismaiseen makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarttis varmaan kokeilla sitä suorakylvöäkin. Katsotaan miten mun fenkolin kasvatuksen kanssa käy:)

      Poista
  4. Minäkään en ole onnistunut tsinnioiden kanssa. En esikasvattamalla enkä edes valmiin taimen kanssa. Ehkä minulla vaan ei ole ollut tarjota niille riittävän aurinkoista kasvupaikkaa. Paljon olisi minullakin vielä kylvöjä edessä, mutta taimivaihe vähän taas kauhistuttaa, kun on tilanpuutetta. Ja se karaiseminenkin on aikaa vievää puuhaa, jos on paljon potteja. Mutta kaikesta huolimatta ihanaa nähdä kasvun ihme, joka kerta yhtä sykähdyttävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri se kasvun ihmeen näkeminen ja kokeminen on jotain niin palkitsevaa, että tahtoo järki jäädä välillä jalkoihin...:D

      Poista
  5. Täällä lobeliat pursuaa kohta ulos purkeistaan.... Milk Maid krassi on ihanan hempeän keltaista. Tykästyin siihen kovasti yks vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, toivottavasti täälläkin pursuaa jossain vaiheessa!

      Poista