Leikkokukkataimien istutuspäivä

Toukokuussa viimein koitti se hetki, että palstalle pääsi talven jälkeen puuhastelemaan ja laittamaan penkkejä kuntoon kasvukautta varten.  Lumi oli yllättävän vähän painanut penkkejä matalammaksi, joten tehtäväksi jäi vain tasata ja hieman muotoilla.  



Käytävät katettiin puun parkilla sekä oksasilpulla. 



Usein palstalla oli mukana termoskahvit ja oli ihana istahtaa välillä kahvittelemaan, kuuntelemaan hiljaisuutta ja nauttimaan näkymästä. Ulkona kahvikin maistui muka paremmalta! 


Kun lähdin suunnittelemaan leikkokukkien kasvatusta oli itsestään selvää, että viljely tapahtuu luontoa kunnioittaen ja kestävin viljelymenetelmin. Kukat kasvaisivat avomaalla, kasteluvesi tulisi luonnosta eikä viljelyssä käytettäisi haitallisia kemikaaleja. Siksipä tilasin kuorman hevosenlantaa lähitilalta ja se on ainoa lannoite kalkin lisäksi jota viljelyssä käytän. 


Toukokuun 25. päivänä suunnistin mieheni ja taimikuormani kanssa palstalle istutuspuuhiin.  Voi sitä onnenpäivää! 



Istutussuunnitelman mukaisesti asettelin purkkeja paikoilleen penkkeihin. Osa taimista oli ehtinyt kasvaa jo todella pitkiksi ja olikin kovasti aika päästä lopulliselle kasvupaikalle. 

 


Sai siinä muutaman sata kuoppaa taimille kaivaa! Mies teki sillä aikaa tukikeppejä harsoille ja laittoi niitä paikoilleen. En ollut taimia karaissut ulkona, ainoastaan siirtänyt ne sisältä lämmittämättömään kasvihuoneeseen. Siksi katsoin parhaaksi suojata ne ensimmäiseksi viikoksi harsolla pahimmalta paahteelta. Sattui ne kevään hellekelitkin juuri samaan aikaan. 



Leijonankidat näytti aika rääpäleiltä heti istutuksen jälkeen ja mietinkin, että mahtaako noista mitään tulla? Tai vahvistuuko ne ollenkaan? 


Daaliat ja gladiolukset pääsivät pikkupenkkiin. 


Ei se harsojen laittaminenkaan ihan käynyt naps ja kops. Vähän paremmalla suunnittelulla oltaisiin päästy ehkä parempaan lopputulokseen, mutta aina ei kaikkea hoksaa ajatella. Eikä kaikki aina toimi kuten suunnittelee. Tässä vaiheessa oli kuitenkin jo pitkä päivä takana, joten päätettiin luottaa siihen, että tämä rakennelma kestäisi tarvittavan ajan. 


Kasteluhan kävi sitten mielenkiintoiseksi hommaksi tässä tilanteessa. Ilmatila tuossa oli noin metrin, joten mies täytti mulle kastelukannut ja minä "konttasin" tuonne harsojen alle kastelemaan. Kyllä siinä selkä huuteli välillä hoosiannaa ja reidet hapotti kun tuolta viimein pääsi kastelun jälkeen kömpimään pois! 
Ajattelin kuitenkin, että kyllä minä viikon tätä jaksan tehdä kunhan taimet vaan saa hyvän startin kasvulleen 😊 Ja niin jaksoin! 




Leikkokukkapalstan viljelysuunnitelma

 Talvella oli hyvää aikaa opiskella hieman lisää leikkokukkien kasvattamisesta. Ihan tyhjästä ei kuitenkaan tarvinnut lähteä, sillä olinhan jo vuosia kasvattanut alkuun perennoja ja myöhemmin kesäkukkia siemenestä. Tiesin, että osasisin ja perusteet oli jo valmiiksi hallinnassa. Toki uuttakin tietoa tuli ammennettua ja sitä kautta myöhemmin onnistumisiakin. 

Oikeastaan pääsin hyppäämään melkein heti siihen mukavimpaan osuuteen eli viljeltävien lajien ja lajikkeiden maailmaan. 




Palstalle tehtiin kuusi noin 4 metriä pitkää ja reilun metrin levyistä penkkiä sekä yksi puolikuun muotoinen penkki. Kun viljeltävät kukat oli selvillä alkoi laskutoimitukset, että kuinka monta taimea tarvitaan ja miten tiheään minkäkin lajikkeen voi istuttaa. 


Välillä opiskelin lisää mm. kukkien sitomisesta eri tekniikoin. Tilasinpa muutaman kirjan itsellekin lisää kuten tuon Milli Proustin From Seed to Bloom ja myöhemmin Tanja Lähdeahon Floristimestarin Kukkakirjan. 


Toki siemeniäkin piti hankkia vähän lisää, vaikka paljon oli jo valmiina edellisen vuoden kasvatuksilta. Tilasin Siemenvesalta tsinnioita, astereita ja kosmoksia kesälle -23 ja pakkauksissa oli niin runsaasti, että niistä riitti hyvin toisellekin kasvukaudelle. 
Monta kertaa talven aikana levitin suunnitelmat, kirjat ja siemenpussit keittiön pöydälle ja vain fiilistelin tulevaa! 


Suunnitelmani oli tällainen: 

Tsinniat 52 kpl, kylvö maalis-, huhti- ja toukokuussa, istutusväli 30cm

Kesäpäivänhattu 20 kpl, kylvö maalis-huhtikuussa, istutusväli 30cm

Punakosmoskukka 16 kpl, kylvö huhti-toukokuussa, istutusväli 30-40cm, tuetaan

Sirosudenporkkana 15 kpl, kylvö maalis-toukokuussa, istutusväli 40cm

Leikkoleijonankita 30 kpl, kylvö maaliskuussa, istutusväli 23cm, tuetaan

Iso-olkikukka 20 kpl, kylvö huhti-toukokuu, istutusväli 23cm

Kiinanasteri 36 kpl, kylvö maalis-huhtikuu, istutusväli 30cm

Auringonkukka 15 kpl, kylvö maalis-huhtikuu, istutusväli 45cm

Lännenhirssi 20 kpl, kylvö maalis-huhtikuu, istutusväli 20cm

Pampaheinä 2 kpl, kylvö maalis-huhtikuu, istutusväli 150cm

Punarevonhäntä 20 kpl, kylvö maalis-toukokuu, istutusväli 30cm


Näiden lisäksi tuli hankittua vielä muutamia siemeniä lisää ja esikasvatukseen meni myös kultahehku, jänönhäntä sekä törmäkukka. Arvelin saavani mahdutettua myös nämä palstalle kasvamaan. 

Kyllä oli kaikki pöytäpinnat ja lattiat käytössä kun esikasvatuksen aika koitti! Oman jännityksensä hommaan toi lomaviikko pohjoisessa juuri huhtikuussa, parhaimpaan kasvatusaikaan. Tytär oli kyllä hoitanut kastelut sillä aikaa ihan nappiin ja lomalta palatessa odotti komeat ja tanakat taimet!  



Haaveista todeksi: oma leikkokukkatarha

Heipä hei! 

Täällä ollaan vielä hengissä, vaikka blogi onkin ollut kuolleena monta kuukautta! Syyn siihen kerron nyt. 

Perustin keväällä leikkokukkatarhan ja sen parissa on kaikki vapaa-aika mukavasti kulunut. Olin haaveillut jo muutaman vuoden ajan leikkokukkien viljelystä hieman isommassa mittakaavassa kuin kotipuutarhassa. Mieheni kanssa etsiskeltiin viljelylle sopivaa peltoa, mutta sellaista ei oikein tullut. Onneksi omilta mailta löytyi sellainen palsta, jolle pienellä vaivalla sai tehtyä viljelypenkit eikä kustannuskaan ollut kovin iso. Oltiinhan tässä lähdössä vasta kokeilemaan miten viljely onnistuisi. Ei ainakaan putoaisi kovin korkealta jos ei onnistuisi. 

Erin Benzakeinin kirja Cut Flower Garden on erinomainen oppikirja aiheesta. Sen olin hankkinut jo aiemmin kun haaveet oli vielä haaveita. 




Viime syksyn ja talven aikana kirjasta tuli tärkeä osa tulevan palstan suunnittelua. Laskin istutuspenkkien kokoja sekä kasvien istutustiheyksiä. Kaikkiin niihin löytyi Erinin kirjasta laskuohjeet. 




Tulevan palstan paikka löytyi siis omilta mailta, mutta siinä kasvoi kaikenlaista pikkupuuta ja pajukkoa, joten se piti ensi töiksi raivata. 






Raivauksen jälkeen alue näytti huomattavasti paremmalta ja tila alkoi vähän paremmin myös kooltaan hahmottua. 



Tulevan palstan perusta piti kuitenkin saada tasaiseksi, joten tilattiin siihen kuorma täytemaata joka levitettiin pohjalle. Sen päälle levitettiin paksu suodatinkangas, ettei sieltä kasva mitään rikkaa tai muuta eitoivottua läpi. 






Suodatinkankaan päälle sitten muotoiltiin tulevat viljelypenkit. Kohopenkit tottakai, että olosuhteet ovat varmasti hyvät kasvulle. Nuori kaivinkonekuljettaja taitavasti muotoili penkit mun piirustusten mukaan. Lupasinkin hänelle kukkia palstalta aina kun tarvitsee tyttöystävälle viedä :) 




Sinne sai penkit jäädä talveksi uinumaan lumipeitteen alle ja odottelemaan tulevaa kevättä ja ensimmäistä kasvukautta. 




Tarina jatkuu....



Koska kukkii -haaste

 Sain Anulta Anun puutarha -blogista Koska kukkii -haasteen, jonka on laittanut alulle Hiidenkiven puutarhan Minna. Kiitos Anu haasteesta! Tässä arvuutellaan koska mikäkin kukka kukkii edellisvuoden kukinnan perusteella. Jännittävää, sillä tähän haasteeseen en olekaan aiemmin vastannut :) 

Mutta. Tämäpä ei ollutkaan niin simppeli kun ajattelin. Kuvia etsiskellessäni, törmäsin siihen, ettei viime vuosina ole tullut kuvattua ensimmäisiä kukkijoita juurikaan. Nenä maassa kyllä keväisin pihalla kuljen, mutta ilmeisesti ei ole ollut tarvetta dokumentoida kaikkea. Kuvissa siksi vuoden 2022 ja 2023 kevään ensimmäiset kukkijat. 

Tässä ensimmäisessä kuvassa viime keväältä krookukset, jotka kukkivat 29.4. Tänä vuonna veikkaan niiden kukkivan viikkoa aikaisemmin eli 22.4. Lumi on jo osittain sulanut niiden kohdalta, joten se on aivan mahdollista. 




Toisessa kuvassa kukkivat hämyvuokot ja kuva on otettu 18.5.2022. Usein nämä on olleet kukassa jo äitienpäivän aikaan ja niin arvaan nytkin. Hämyvuokkoja olen jakanut pihan kukkapenkkeihin useampaan kohtaan ja nyt veikataan kirsikkapuupenkissä olevien kukinta-ajankohtaa. Veikkaan siis näiden kukkivan 12.5. 



Kolmannessa kuvassa kukkii yksi aikaisista tulppaaneista. Tämä on matala ja viihtynyt samalla paikalla jo liki 10 vuotta. Kuva on otettu 10.5.2022. Tästä pionikaaresta lumi sulaa aikaisin ja nyt jo osa penkistä on hieman näkyvissä. Arvaan tämän tulppaanin kukkivan tänä vuonna samaan aikaan eli 10.5. 





Haastan mukaan seuraavat: 

Navettapiian Puuhamaa

Keijunkukkaset 


Haasteen säännöt: 

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Valitsemasi kasvin kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. 

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut normaalikeväästä poikkeavat viritelmät lasketaan dopingiksi. ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.


Mukavaa Pääsiäisen jatkoa sinulle! 

Kuusi kuvaa kesästä

 
Sain Saralta haasteen, jossa valitaan kuusi tunnelmallista kuvaa menneestä kesästä. Haasteet on kivoja! Tässäpä minun valitut kuusi kuvaa. 

Ensimmäisessä kuvassa on tulppaaneja, jotka kukki vielä kesäkuun alkupuolella ihan täysillä. Viileän kevään ansiosta tulppaanit kestivät hyvin ja kukinta oli todella pitkä. Nämä ripsureunaiset ja kerrotut tulppaanit on ihastuttavia




Tätä pikku veitikkaa seurailin yli puolipäivää, sillä sen käytös huolestutti. Se vaihteli paikkaa, liikkui verkkaisaan ja lopen jäi paikoilleen pitkäksi aikaa. Kävi mielessä, että olikohan se sairas vaiko vain väsynyt? Jossain vaiheessa huomasin sen kadonneen, joten vointi jäi mysteeriksi. 




Keskikesällä kasvihuone puettiin jälleen kerran juhla-asuun kun perheen kuopus vietti ystävineen syntymäpäiviään. Tämä on osoittautunut kyllä kullanarvoiseksi lisätilaksi, sillä täällä on juhlittu jo neljät syntymäpäivät ja kahdet valmistujaiset. 





Elokuun alkupuolella mustilan hortensia aloitteli kukintaansa. Auringonvalo siivilöityi kauniisti kukintojen läpi.




Viime kesänä sidoin ensimmäiset tilauskimput ja tämä matkasi tupaantuliaislahjaksi uuteen kotiin. Kimppujen ja asetelmien tekemistä odotan jo kovasti tulevaltakin kesältä! 


Loppukesän viimeisinä hellepäivinä perhoset suorastaan hullaantuivat ja koskaan aiemmin ei meidän pensaissa ole yhtä aikaa ollut niin paljon perhosia. Suorastaan ruuhkaa! 





Tämä haaste on kiertänyt jo aika monessa blogissa, joten en nyt haasta ketään erikseen. Jos et haastetta ole kuitenkaan saanut vielä niin nappaa ihmeessä mukaasi ja jätä kommentti niin osaan tulla katsomaan. 

Leppoisaa lauantai-iltaa Sinulle! 


Rottinki amppelin uudistaminen terassiöljyllä

Viime keväänä kun kaivelin istutusastioita talven jäljiltä esille niin mietin mitä tekisin näille punotuille amppeleille. Vuosien saatossa niiden väri oli haalistunut käytännössä kokonaan, mutta tykkäsin niistä silti. Vaikka ne olivatkin jo reilusti yli 10 vuotta vanhoja niin yksikään niistä ei ollut rikki. Lisäksi ne sopivat meidän pihan ja puutarhan tyyliin edelleen täydellisesti! 




Niinpä sitten jostain sain idean kokeilla uudistaa ne ja samalla palauttaa entisen värin takaisin. Varastosta löytyikin terassiöljyä purkin pohjat, joten tartuin tuumasta toimeen ja käsittelin amppelit sillä. 




Ensimmäinen öljyllä käsitelty amppeli näytti todella hyvältä, joten uskalsin käsitellä loputkin. Lopputulos oli hyvä! Auringonhaalistamista tuli jälleen uuden näköisiä ja muutoinkin käsittely varmasti antoi lisää käyttöikää. Ja mikä parasta, käsittelynhän voi uusia taas kun alkaa näyttää siltä, että tarvetta on. 


   


Eiköhän nämä kestä taas seuraavat 10 vuotta! 




Viime kesän kukkaset riippuamppeleissa oli lankaköynnöstä ja pelargonioita. Hempeät yhdistelmät ♥




Seinäamppeleissa puolestaan pelargonien seurana oli hopeaputous. 




Tulevana keväänä on tarkoitus maalata meidän talo uudelleen ja eri värillä. Vaikka tykkäänkin vihreästä värinä edelleen, niin talomme väriin olen kyllästynyt. Uusi väri tuo jatkossa nämä amppelit ja kukat paremmin esille ja kasvien vihreyskin pääsee paremmin korostumaan. Tästä voi jo päätellä, että uusi maali ei ole vihreä =D Se olisi voinut hyvin olla, sillä sellainen tumma oliivinvihreä oli yksi vaihtoehto kun uutta väriä mietittiin. Päädyttiin kuitenkin vaihtamaan täysin väriä, joten siitä lisää juttua tulossa myöhemmin. 

Mitä veikkaat talomme uudeksi väriksi? 
 

Eukalyptuksen kylvö, uusintayritys


Vuosi sitten kylvin ensimmäisen kerran eukalyptusta ja sainkin selviytymään muutaman taimen syksyyn saakka. Nyt oli kokeiltava uudestaan, josko onnistuisi paremmin. Tälläkin kertaa kylvin soil blocker kuutioihin siemenen per kuutio ja nostin kylvöastiat takan päälle. Lämpö vauhditti viimeksikin itämistä, joten luotin siihen tälläkin kertaa. 

 




Siemenet on älyttömän pikkiriikkisiä ja otin ensi pinsetit avuksi, jotta osuisin noihin kuutioihin. Siemen ei kuitenkaan tahtonut irrota pinsetistä, joten totesin että sormin kuitenkin näppärämpi kylvö suorittaa. 



Tilasin viime vuoden kylvöjä varten Siemenvesalta Baby Blue Bouquet -lajikkeen siemeniä ja niitä jäi vieläkin jonkin verran. Lisäksi tuli tilattua extempore Kukkatarhureiden valikoimasta Nicholii ja Silver Dollar -lajikkeet kokeiluun. 



Eipä siinä tälläkään kertaa kulunut kuin viikko kun siemenet iti. Vauhditin vähän huputtamalla kylvöastiat vielä muovipussilla, joten kosteus ja lämpö säilyi hyvin. Tämä onkin sitten hetkeen nopein vaihe, mikäli homma jatkuu kuten viime vuonna. Eukalyptus on T O D E L L A hidas kasvamaan tässä taimivaiheessa. Viime vuonna meinasi lähteä järki ja usko loppua kun taimet oli saman mittaiset kuukaudesta toiseen. Vasta ihan loppukeväällä ne otti kasvupyrähdyksen ja siinä vaiheessa jäljellä oli enää kolme tainta. Toivon hartaasti, että tänä vuonna ei käy samoin! 




Tänään siirsin taimet takan päältä pois, sillä lämpö kuivattaa multakuutiot supernopeasti. Ajattelin laittaa taimet kasvivalon alle, jos se auttaisi niitä pysymään hengissä sekä vähän vankistumaankin. Hanna Wendelbon blogissa on hyvät ohjeet eukalyptuksen kylvöön ja kasvatukseen. Niitä ajattelin itsekin noudattaa :) 


Uudet puutarhakirjat

Joululahjatoiveeni on viime vuosina olleet joko puutarhaan tai käsitöihin liittyviä. Tänä jouluna toivoin kahta puutarhakirjaa ja sain molemmat, toisen tyttäreltäni ja toisen mieheltäni. 

Joulunpyhinä tuli vain selailtua kauniita kuvia ja haaveiltua kesästä, mutta nyt olisi hyvää aikaa ihan lueskellakin pakkaspäivien ajankuluksi. 



Blommor, buketter och kransar -kirjan on kirjoittanut Minna Mercke Schmidt, suositun @blomsterverkstad_minna Instagram -tilin ja Blomsterverkstad- blogin kirjoittaja. Kirja on suunnattu kaikille "kotifloristeille", jotka tykkäävät puuhastella kukkien kanssa. 
Ulkoasu on todella inspiroiva ja sisältö selkeä sekä visuaalisesti kiinnostava ja innostava. 

Kirjassa on kerrottu mitä kaikkea tarvitset, jotta pääset alkuun kukka-asetelmien ja -kimppujen teossa sekä annetaan käytännön vinkkejä mm. leikkokukkien käsittelyyn. Lisäksi kirjassa opetetaan eri tekniikoita kimppujen, asetelmien ja somistusten tekemiseen. Ihan pikkuruisen haasteen tuo kieli, sillä kirja on kirjoitettu ruotsiksi. Toisaalta on hyvä palautella mieliin toinen kotimainen, koska kovinkaan usein sitä ei tarvitse käyttää ja olisi kuitenkin hyvä pitää taitoa yllä. 



Toinen lahjakirja on Milli Proustin From Seed to Bloom. Tämä kirja on periaatteessa opas kuinka kasvatat leikkokukat siemenestä asti itse ja lopulta sidot niistä kimput ja asetelmat.

Tässä kirjassa lähdetään liikkeelle kasvupaikan valmistelemisesta ja päätetään syksyn viimeisiin puutarhatöihin. Väliin mahtuu kokonainen kasvukausi eri vaiheineen. Kirjassa esitellään 19 eri projektia, kimppuja ja asetelmia,  jotka on helppo toteuttaa selkeiden vaihekuvien ja tekstin pohjalta. Rakastan kauniita kuvia ja tässä niitä on yllinkyllin ♥



Vuosi sitten tilasin itselleni Floret Farm`sin kirjan Cut Flower Garden. Olin seurannut Erinin daalioiden täyttämään Instagram -tiliä ja innostuin täysin. Niinpä kirja päätyi ostoskoriin ja pian pääsin sitä selailemaan. Tätä olen jo lukenut ja siitä tietoa ammentanut
Tässä kirjassa opastetaan mm. kuinka perustetaan leikkokukkapuutarha. Siksi juuri sen hankinkin, sillä haaveilin omasta leikkokukkamaasta jo tuolloin. Nyt kun paikka sille on konkreettisesti jo olemassa, on tästä kirjasta ollut jo kovasti hyötyä. 



Käytän paljon kirjaston lainauspalvelua ja harvoin ostan kirjoja. Nämä kaikki kolme kirjaa tulevat kuitenkin varmuudella kovaan käyttöön ja siksi ne halusin ihan omaksi. Voin lämpimästi suositella sinullekin!