Freesimpi ilme

Viikonloppu vietettiin pihahommien merkeissä, vihdoinkin. Yhdessä tuumin miehen kanssa lähdettiin lauantaina siivoamaan loput pensasaidan leikkuujätteet pois ja tyhjentämään komposti. Kaksin valmista tuli suht nopeasti. 
Mietin ensin, että mihin saan kaiken valmiin kompostin laitettua, kun sen laadusta ei ihan täyttä varmuutta ollut. Mitä syvemmälle mies pääsi lapioimaan, sen paremmalta valmis komposti näytti. Joten tuonne etureunan penkkiin se lopulta kärrättiin.Vähän enemmän pitäisi muistaa kesän aikana möyhennellä kompostia, jotta kaikki ainekset hyvin sekoittuisivat. Nyt huomasi, että ruohonleikkuujäte oli jäänyt aika tiiviiksi kerroksiksi ja käsin sitä revin pienemmäksi kun levittelin tuonne penkkeihin.
Meillä on kolme kompostilaatikkoa, joihin kerätään kaikki puutarhajäte, lehdet, vanhat mullat, ruohonleikkuujäte ja silputut oksat. Nyt tyhjennettiin kaksi ja yksi jäi vielä vuodeksi muhimaan. 


Tuossa oikeassa reunassa kulkee polku, joka pitäisi seuraavaksi siistiä. Sen alla on paksu katekangas ja sen päällä murske. Muitakin vaihtoehtoja tuon polun kattamiseksi olen miettinyt, mutta toistaiseksi ei parempaa ideaa ole mieleen tullut. Taidan vain taitella nuo kankaan reunat piiloon ja tuoda polulle vähän uutta mursketta. 


Polun varrella, ison kiven takana kipuaa koristeomenapuu `Makamikin`runkoa pitkin alppikärhö. Sen silmut olivat osaksi jo auenneet. 

Sunnuntaina projekti jatkui reunakivien nostolla. Käytiin Etureunan penkki ja lammenvieruspenkit läpi. Kaikista nostettiin kivet ylös. Kanttausraudalla tein siistin reunan ja leikkuujäte painettiin maahan reunakivien alle. Näin saatiin kivetys hieman korkeammalle nostettua. Olikin jo osittain painunut syvälle maan alle. 

Kivetyksien alla on katekangas, jotta nurmikko pysyy siellä missä kuuluukin. Vaikkei se silti aina pysy....

Lopputulokseen olen tyytyväinen ja ilme on nyt selvästi freesimpi.


Vanhempi pojista vielä leikkasi nurminkonkin, joten kiveys pääsee kunnolla esiin. 

Vähän kyllä huijasin teitä tuossa alussa. Olihan meitä pihalla touhuamassa muitakin kuin vain me kaksi mieheni kanssa. Tosin tämän kolmannen osapuolen työpanoksesta en oikein tiedä. Meitä se ei hyödyttänyt, mutta kiva oli seurata selvästikin tärkeää työtä.


Mukavaa alkanutta viikkoa! Loppuviikosta näyttäisi sääkin mahdollisesti suosivan pihaihmisiä :)

12 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Siiliä en ole nähnytkään muutamaan vuoteen vaikka tiedänkin niiden asustelevan tässä lähellä.

   Poista
 2. Hienoa jälkeä ahkeroinnin tuloksena!
  Tuo siili pitää huolen siitä, että teillä eivät kotilot mellasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eipä ole kyllä kotiloita juurikaan pihalla näkynyt :)

   Poista
 3. Ihanan siistit reunat, ihan kateeksi käy! Meillä tuppaa reunat olemaan mitä ovat ja aina meinaa nurmikko karkailla penkiin, mikä on perin ärsyttävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin operaatio pitää vaan uusia muutaman vuoden välein, että pysyy siistinä. Onneksi aika nopea toimenpide, varsinkin jos on kaveri.

   Poista
 4. Siellähän on ollut täysi höyry päällä ja lopputulos on kyllä kaunis! Minäkin haluaisin noita siilejä pihallemme niin pysyisivät käärmeet paremmin loitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katos, välillä saa isompaa vaihdetta päälle! Siilit kelpaavat mullekin, tänne vaan!

   Poista
 5. Kompostimulta onkin todella hyvää maanparannusainetta. Todella siistiltä näyttävät kukkapenkkisi, sekä penkin reunat.

  VastaaPoista
 6. Vähän jännällä odotan mitä kukat tykkää tuosta kompostista kun en aiemmin ole noin runsaasti päässyt sitä käyttämään.

  VastaaPoista