Helatorstain pihakuvia ja vastaukset haasteeseen
Sain Karolinalta 11 kysymyksen haasteen. Tämä on kiertänyt monessakin blogissa ja itsekin tähän jo kertaalleen vastasin. Mutta vastaanpa toisenkin kerran, onhan kysymykset erilaiset. Kysymysten lomaan ripottelen tänään otettuja kuvia pihaltamme.
 
1. Mitä blogin pito sinulle merkitsee?
Alkuun blogi oli ikäänkuin puutarhapäiväkirjani. Sittemmin siitä on tullut tärkeä kanava etsiä ja jakaa tietoa. Mutta ehkä eniten merkitsee se vuorovaikutus toisten bloggaajien kanssa. 
 
2. Paras vuodenaika puutarhassasi, miksi? 
Kun pitkän talven jälkeen koittaa kevät, on se ihan parasta! On hienoa seurata kun luonto heräilee ja mitkä kasveista kestivät talven koitokset. Jokainen mullan pinnalle noussut alku on merkki onnistumisesta.


3. Mikä on inhottavin työ, mitä puutarhassasi joudut/saat tehdä? ;)
 Syksyllä kun puutarha pitäisi laittaa talviteloille, askel aina hidastuu. Ruukkujen tyhjentäminen ja varastoon siirtäminen merkitsee kesän loppumista ja minulle luopumista. 

4. Mikä puutarhanhoidossa tuo suurinta tyydytystä elämääsi?
 Pihalla kyykkiessä ja puuhastellessa unohdan työasiat aina ihan täysin. Se on minulle tärkeä, sillä päivätyöni on ajoittain aika hektistä ja stressaavaakin. 
Tykkään myös siitä, että pihalla puuhastellessa kätten jäljen näkee heti. Ja kukapa ei saisi tyydytystä kauniista kasveista, niiden hoitamisesta ja kasvattamisesta. (no on toki niitäkin...ei voi ymmärtää sellaista;)
 
5. Millä perusteella valitset kasveja puutarhaasi? 
 Jonkin verran kasvivyöhykkeen mukaan, mutta suurimmaksi osaksi ihan omien mieltymysten ja toisten suosittelujen perusteella. Harvoin kieltäydyn, jos joku tarjoaa pistokkaita. Puutarhassani on myös sellaisia kasveja joiden eri lajikkeita keräilen, mm. pionit ja akileijat. 


6. Parasta puutarhassasi?
Se, että se on täysin itse suunniteltu ja omin hartiavoimin rakennettu. Se on juuri meidän näköinen puutarha. 
 
7. Oletko "kevätpuutarhuri", vai "tosipuutarhuri", jonka mieleen ei muuta paljon mahdukaan? (lue hieman pilke silmäkulmassa...) 
Kallistun ehkä enemmän "tosipuutarhurin" kannalle. Keväästä syksyyn menen ihan tukka putkella tuolla pihalla. Talven lepäilen, mutta päässä muhii koko ajan suunnitelmat seuraavaa kasvukautta varten. Kevään kynnyksellä sitten heitellään siemeniä multaan ja starttaillaan uuteen kauteen. 
 
 
8. Meileenpainuvin asia vuosien varrelta puutarhanhoidossa? (esim. erityisen onnistunut/epäonnistunut kasvivalinta, jokin tuoksu tai kukinnan väri, yllätyskasvi, puutarhavierailu, ihan mikä vaan mikä on vaikuttanut ajatusmaailmaasi voimakkaasti?)
Mummun perintöpionit jaksavat hämmästyttää vuodesta toiseen. Ovat jo liki 50 vuotta vanhoja ja yhä kukinta on kesäkuussa ihan valtavaa. *huoh*
Myös se hetki kun minulle valkeni millaisen pihan haluan, on ollut mieleenpainuva. Siihen asti olin tuhertanut pienesti ja penkkejä sinne tänne. Tuosta hetkestä lähti pihan muovaaminen nykyiseen muotoon ja inspiraatiota hain ja sain toisista blogeista, puutarhalehdistä, puutarhaohjelmista ja kirjastosta kannetuista kymmenistä ja taas kymmenistä kiloista puutarhakirjoja. 
 9. Mistä hankit kasveja, parhaimmat taimistot?
Mulle kelpaa ihan marketitkin, mutta niiden tarjonta tahtoo olla sitä perusperennaa jota jo omassa pihassa kasvaa. Piha ja Puutarha J. Ahvenjärvi täällä Ylivieskassa on ehkä sijaintinsakin puolesta ykkösostospaikka. Yleensä kerran kesässä tulee käytyä Siipon Puutarhalla, Kalajoella. 
 


 
10. Luetuin blogitekstisi?
Luetuin näyttäisi olevan Pihalampi - My garden pond


11. Mikä on puutarhaunelmasi?
Mitään yksittäistä juttua en osaa nimetä. Tällä hetkellä unelma on nähdä pihaan istuttamieni pionien kukkivan. Jonain päivänä nurmikon osuus ehkä pienenee vielä nykyisestään ja vastaavasti istutusalueiden määrä kasvaa. Bloggaaja kaimani Sadun pihan muutoksesta olen saanut muutamia ideoita jalostettavaksi omaankin pihaan :)

Syreenipenkki

Omenapuupenkki

Syreenipenkin ja huvimajan kulmalta lammelle päin

Etureunan penkki
Kädet melkein paleletui kun kiersin nämät kuvat ottamassa. Kummasti kasvit silti ovat kasvaneet pituutta, ovathan ne vettä kyllä saaneet. Niitä ei kylmyys ihan hirveästi häiritse. Toki vauhdittaisihan se lämpö toki. 


Tulppaanitkin ihan aukeamaisillaan. Pari lämmintä päivää ja pääsisi nauttimaan näidenkin kukinnasta. Piti tarkistella oikein noista muistiinpanoista, että mitähän nämä ovat. Ihan tarkasti en ollut sitten merkinnyt, joten joko puna-keltainen sekoitus `Princess Duo Blend`tai valkoinen `Purissima`. Harkittua jännitystä :)
 

Nämä kotkansiipisaniaisen alut on sitten jotenkin hellyttäviä. Tuollaiset pikku sykeröt. Niin tiukasti supussa vielä. 

Aika viileää on tänne meidän seudulle lupailtu viikonlopuksikin. Toivottavasti olisivat ennusteineen väärässä. Tekisi mieli jo käydä vähän puutarhalla nuuhkimassa, kun en vielä ole sinne uskaltautunut. Ehkäpä käyn joka tapauksessa :)

Nyt nukkumaan, että jaksaa huomenna käydä vielä päivän töissä. Mukavaa alkavaa viikonloppua teille! Niin ja hei, jos et vielä ole saanut tätä haastetta niin ole hyvä ja ota matkaan. Kysymykset olivat kivoja, joten mennään samoilla.

In the Spring,
at the end of the day,
you should smell 
like dirt.
-Margaret Atwood-

5 kommenttia

 1. Kivoja vastauksia kivoihin kysymyksiin.
  Ihanan isoja penkkejä tai paremminkin istutusalueita! Paljonhan siellä jo vihertää ja annas kun se ensi viikolle povattu lämpöaalto saapuu, kyllä sitten kaikki ryöpsähtää kasvuun.
  Mukava tulppaanijännitys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöaalto olisi kyllä erittäin tervetullut! Uskaltaisi jotain sitten jo istutellakin.

   Poista
 2. Samanlaisia sulosia sykeröitä näkyy jo täälläki. Paljon muuta ei näykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöä kaivattaisiin lisää. Tietäisiköhän se lämmintä kesää kun näin hitaasti tämä kevät etenee??

   Poista
 3. Hienoja vastauksia kysymyksiin. Kivan näköinen tuo allasalue. Lämpöä odotellen.

  VastaaPoista