Pergolan alku

Viimeisen lomaviikkoni työvälineet olivat muutaman päivän ajan kanttausrauta, pistolapio ja kottarit. Niin ja kumivasaraa ei parane unohtaa. 


Tämä terassin vierusta on parin vuoden ajan huudellut, että tee jotain. Mies heitti viime syksynä ilmoille idean köynnöspergolasta. Meinasin siltä seisomalta alkaa sitä kaivamaan, mutta sitten otin aikalisän ja pitkin talvea sitä sitten suunniteltiin. 
Kesälomalla mies nikkaroi köynnösritilän malleja useamman, joita sitten tuohon kaiteen viereen soviteltiin. Malli on vieläkin vähän vaiheessa, mutta sen toteutus on vasta ensi keväänä, joten aikaa on vielä suunnitella. Penkin päätin kuitenkin jo nyt tehdä ja istuttaa siihen kasvit valmiiksi.  

  
Työvaiheista jäi nyt kuvat ottamatta kun niin innolla tätä puuhasin. Kanttausraudalla kuitenkin poistin tuosta nurmikkokerroksen ja lapioin sitten maata pois n. 40 cm syvyydeltä. Köynnöksille pitää olla kunnon multatila ja tämän oli kuitenkin tarkoitus tulla vielä jonkinverran kohollekin. 
Pohjalle tuli kunnon kerros kompostia ja sen päälle tuota kaivuumultaa. Sekoittelin siihen vielä hiekkaa ja reilusti kalkkia. Reunat laitoin siitä antiikkikivestä millä tuo huvimajan edustakin rajattiin. Kiven alle laitoin suodatinkangasta, joka tuli tuohon kiven ja nurmikon väliin asti. Ehkä vähän hillitsee nurmikkoa leviämästä tuonne penkkiin. 
 

Penkin tekoa silmälläpitäen ostin jo aiemmin kesällä alennusmyynnistä kolme imukärhivilliviinin tainta. Ne istutin tuohon takariviin. Jätin kyllä aika reilut välit, jotta on tilaa levitä. Voi olla kyllä liikaakin..
Eturiviin istuttelin sitten ne Kalajoen Agrimarketista ostetut tertturuusu Tom Tomit. 
Vasta istuttaessa hoksasin että kolme + kolme ei ole yhtäkuin tasapainoinen istutus. Oli kuulkaa piinallisia päiviä katsella tätä ennenkuin sain lisää istutettavaa! 


 


Villiviinien väliin istuttelin ruukkuhortensioita ja eturiviin ruusuja. Ruusuista yhden ostin nyt viikolla Multasormen alennusmyynnistä, `Mainzer Fastnacht`. 

Kuva Agrimarketin sivuilta   
 Ainutlaatuinen jaloruusu, joka on tunnettu hopeanhohtoisesta, siniviolettiin vivahtavasta sävystään. Kukat suuret, Ø 8-10 cm, elegantisti kerrotut ja ihanasti tuoksuvat. Viihtyy lämpimillä kasvupaikoilla, lumipeitteen puuttuessa suojataan talveksi kuten muutkin ryhmäruusut, esim. Kekkilän Talvisuojaturpeella. Korkeus n. 80 cm.

Oli niin poikkeuksellisen värinen, että pakkohan se oli kotiin tuoda. Korkeus oli toinen määräävä tekijä. En tuohon eturiviin voi kovin korkeita lajikkeita istuttaa, tai en halua. 
Olisin halunnut tuohon tummanpunaisiakin ruusuja ja katselin tuolla Agrimarketissa `Isabella Rosselini`-ryhmäruusuja. Olivat vaan päässeet niin kurjaan kuntoon, etten viitsinyt niitä ostaa. 
 Penkin keltainen ja tumma roosa ruusu ovat ihan ruukkuruusuja äitienpäivän ajalta. Katsotaan miten menestyvät tuolla paikalla. 

Hortensiat ovat myös kokeilussa tuossa penkissä. Sain viime talvena talvetettua penkissä kaksi ruukkuhortensiaa ja siitä rohkaistuneena hankin nämät tähän penkkiin. Tämä terassin vierusta on paikka, josta keväällä ensimmäisenä sulaa lumet. Siihen paistaa aurinko yli puolet päivästä, joten ruusujen tarvitsemaa lämpöä pitäsi tällä paikalla riittää. Enkä usko villiviininkään tykkäävän huonoa. 

Keväällä sitten tehdään jonkinlaiset köynnöskehikot joita pitkin villiviini saa lähteä kiipeämään. Niille tehdään kunnon tuet, jotta saadaan pergola aikaiseksi. Jotain tällaista ollaan ajateltu:

Kuva Pinterest
Tästä kuvasta pystyy hyvin hahmottamaan miten katos yhdistyy tuonne talon seinään. Nyt mietitään mikä on tuon köynnöstuen malli: vaakarima, perinteinen ristikko, salmiakkikuvio tai jokin muu. Onneksi on vielä yli puoli vuotta aikaa saada selvyys!   

Muistattehan, että nyt on juuri oikea aika syyslannoitukselle! 

Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Etelä-Suomessa syyslannoksen ehtii antaa vielä syyskuussakin, mutta Pohjois-Suomessa se olisi annettava elokuun aikana. 
Itse olen pitänyt tuota elokuun loppua takarajana. Kaikki kesällä istuttamani taimet ovat saaneet syyslannoksen istutusvaiheessa. Niin myös tämän viimeisimmän penkin asukkaat. Eilen heiteltiin lannos myös muille pihan kasveille nurmikkoa unohtamatta. 

Onkos sinun pihallasi tämä asia jo kunnossa? 


 
  

11 kommenttia

 1. Nokun torstaina haettiin multa täydennystä mutta lanta jäi ostamatta.........

  Minulla on unelmissa ollut myös jo muutama vuoden ajan pergola, sopiva paikkakin olisi...mutta en saa markkinoitua ajatustani toiselle osapuolelle. Joten minun on tyytyminen VAIN uuteen terassiin.

  Hyvä paikka ja kaunista tulee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä aina voi kaikkea muistaa kerralla :)
   Kun terassi on valmis niin voit alkaa piilosyöttää ajatusta pergolasta. Hiljaa hyvää tulee!

   Poista
 2. Tulee hieno pergola! Todella kaunis ruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Ruusut on olleet vähän vieraita tähän asti, mutta nyt sopivan paikan myötä tuntuu, että niitä pitää ehdottomasti olla.

   Poista
 3. Köynnösperkolasta tulee varmasti ilo silmälle. Kunnon perustus antaa hyvät lähtökohdat kasveille. Kaunismuotoinen ruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saamme mallin suunniteltua talven aikana. Se on totta, että jos näkee vaivan uuden penkin tai istutusalueen perustamiseen niin se on tehtävä silloin kunnolla.

   Poista
 4. Voin kuvitella kuinka kaunis tuo uusi alueesi on ensi kesänä! Tulen sitä sitten katsomaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Kaffitellaan sitten ruusujen tuoksuessa ja köynnösten kivutessa korkeuksiin :)

   Poista
 5. Huolella tehty ja pohjustettu, onnistut varmasti kasvatuksissasi. Tulee upea seinämä kun villiviini kasvaa ja siinä on niin mahtava syysvärityskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että onnistuu. Villiviinin syysväri on todellakin aivan upea. Sitä odotellessa...:)

   Poista
 6. Tulin blogiisi sattumalta. Kiva blogi sinulla; liityin samantien lukijaksi. Tervetuloa myös vastavierailulle. Minulla on tavallinen omakotitalon puutarha Pohjois-Karjalassa. Tällä hetkellä blogissani on meneillään arvonta (kaksi puutarhakirjaa); käyhän kurkkaamassa ja osallistu.http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista