Taistoon käy!

              Tätä taistelua ei voi enää lykätä yhtään kauempaa. 
Etupenkin on hyvää vauhtia valtaamassa vuohenputki ja sen matka täytyy nyt pysäyttää! 
Ajattelin ensin ihan toimia totutulla tavalla: kasvit ylös ja käsipelillä keräten rikkakasvit pois. Mieheni sitten ehdotti, että eikö voisi käyttää Rounduppia, jotta pääsisi haluttuun lopputulokseen varmimmin? Siispä tutkimaan asiaa. 

Sähköpostiini olikin sopivasti tullut Suomela.fi:n uutiskirje, jossa aiheena oli rikkakasvien hävittäminen Roundupilla. Roundupin sivuilta  löytyi rikkakasvit kuvina, joka helpottaa kovasti tunnistamista. Valitettavasti vuohenputki on tullut tutuksi tässä vuosien varrella ihan ilman kuvatunnistustakin. 


Tämä vihulainen leviää pääasiassa maanalaisten, vaakasuorien rönsyjen avulla. Se muodostaa suuria ja tiheitä kasvustoja ja jokaisesta maavarren palasesta voi kehittyä uusi kasvi. 
Vuohenputkea voi yrittää torjua haraamalla, toistuvalla niittämisellä, juurakonkappaleiden leviämisen estämisellä tai sitten Roundup rikkakasvien torjunta-aineella. 

 Roundupin vaikuttava aine on glyfosaatti, joka imeytyy lehtien kautta kasvin juuriin saakka. Näin ollen koko kasvi kuihtuu eikä kasva takaisin. Roundup ei myöskään vaikuta maassa, joten siitä ei ole haittaa muille kasveille. Kuolleen ja käsitellyn kasvin voi laittaa kompostiin. Se kannattaa kuitenkin sekoittaa ensin tavalliseen puutarhamultaan ja kompostoida sitten tavallisesti. 

 Näin lohduttomalta näyttää tuo vallattu osa penkistä:



Tässä pitäisi kasvaa väriminttua, jaloritarinkannusta, rohtosuopayrttiä ja akileijaa...

Ajattelin kuitenkin nostaa ensin kaikki monivuotiset tuosta penkistä ylös ja sitten vasta käsitellä nuo vuohenputket. Kysäisin vielä neuvoa puutarhalla käydessäni. Sain kahdenlaista ohjetta: siihen ei pysty mikään myrkky, ainoastaan tukahduttamalla voi saada hävitettyä. Tai sitten juuri Roundup -käsittelyllä, moneen kertaan. Tukahduttaminen ei kyllä tule tuolle onnistumaan. Ajattelin kuitenkin mennä alkuperäisellä suunnitelmalla ja nostaa kaikki ylös. Samalla voisi suunnitella tuon penkin kasvitkin uudelleen. Urakkaa siinä kyllä tulee olemaan. Siksi kai olen sitä lykännytkin jo parin vuoden ajan. 
Toisaalta ihan mukava päästä mylläämään ja suunnittelemaan uutta :) 

Viikko sitten törmäsin Prisman puutarhamyymälässä Neudorffin tuotteeseen, jonka kyljessä luki, että torjuu täydellisesti rikkakasveja ja -ruohoja, myös vuohenputkea, peltokortetta ja sammalta. Kaiken lisäksi kyseessä on luotoperäinen tuote joka on myös biohajoava. Vaikuttava aine on pelargonihappo. Tämä aine tunkeutuu myös juuriin saakka. Rounduppi vaihtui siis tähän tuotteeseen.  

Viime sunnuntaina suihkuttelin tuota ongelma-aluetta aluksi testimielessä. Aine oli suihkupullossa ja suhteellisen helposti sillä kävi homma. Jo tunnin kuluttua rikkakasvit olivat muuttuneet osittain ruskeiksi. 


Tästä rohkaistuneena käsittelin muutkin paikat jossa tuota vuohenputkea kasvoi. Meillä on myös peltokortetta siellä täällä ja siihen suihkuttelin ainetta myös. 
Nyt pitäisi sitten kerätä nuo kuolleet kasvit pois tuolta penkeistä ja katsoa jäikö sinne vielä. Hyvä olisi saada kaikki nujerrettua ja sitten vasta kerätä ne pois kerralla. Pääsisi puhtaalta pöydältä aloittamaan istutusten kanssa. Se onkin kaikista mukavin osuus tässä hommassa :)
Mukavaa ensimmäistä kesäkuun viikkoa kaikille! 

Edit: tätä ei ole tehty yhteistyössä edellämainittujen tahojen kanssa. 

11 kommenttia

  1. No olipas tehokasta. Itse suhtaudun yltiovarovaisesti kemialliseen torjuntaan, mutta houkutteleehan se välillä. Taistelu rikkaruohoja vastaan on loppumaton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin ehdin jo lannistua ennenkuin pääsin kokeilemaan edes tuota ainetta. Katsotaan nyt hillitseekö se yhtään kun saa kaivettua nuo kuolleet osat tuolta pois.

      Poista
  2. Melkoinen urakka. Kannattaa kokeilla myös Bayer Gardenin Natria-sarjan rikanpoistoainetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Jos tämä ei tehoa niin sitten on pakko kokeilla jotain muuta.

      Poista
  3. Hieno homma, vuohenputki on täälläkin todellinen riesa. Olen nyttemmin joutunut luopumaan kaikista myrkyistä, kun on tipuset enkä niitä kehtaa karanteeniin laittaa. Ainoa lohtu tuon vuohenputken kitkemisessä on, että se lähtee maasta aika helposti haran kanssa nyhtämällä mutta tarkka pitää olla ettei jää juuren palasia.

    VastaaPoista
  4. Olen kerran eläissäni käyttännyt Rounduppia ja sekin kerta harmittaa kovasti nyt jälkeen päin. Nyt en suostuisi käyttämään sitä millään. Jotain muuta luontoystävällisempää voisin kokeilla, jos on pakko. Vielä on selvitty mekaanisesti ja kiehuvalla vedellä. Tohotinta tekis mieli noiden kivireunusten siistimiseen. Vuohenputki taitaa olla monelle todellinen riesa.

    VastaaPoista
  5. Roundupin turvallisuudesta on hyvin ristiriitaista tietoa. Uudet tutkimukset pitävät sitä luultua vaarallisempana ja uskotaan ettei se poistukkaan maaperästä niin kuin on sanottu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen Kruunu Vuokon kanssa samoilla linjoilla. EU jo kertaalleen kielsi glyfosaatin (josta RoundUp on tunnetuin tuote) ja nyt käydään toista erää. Luulen, että ennemmin tai myöhemmin se tullaan joka tapauksessa kieltämään, on se sen verran vaarallinen myrkky.

      Toivottavasti vuohenputkea vastaan löytyy jokin muu keino. Sehän on muuten syötävä kasvi, tosin parhaimmillaan keväällä :)

      Poista
  6. Meidän pihalla en ole nähnyt ainoatakaan vuohenputken lehteä. Olen siitä tietenkin hyvilläni, mutta myös ihmeissäni, sillä naapuripihoilla ja lähitienoolla sitä kyllä kasvaa. Muita rikkaruohoja kyllä sitten riittääkin.

    VastaaPoista
  7. Hyvä kun olet tarttunut toimeen ja pyrkinyt pääsemään vuohenputkesta eroon. Meillä on niitä myös mutta vain hyvin pieniä määriä.

    VastaaPoista
  8. Eipä tuolle vuohenputkelle taida olla mitään muuta taltutuskeinoa kuin kärsivällisesti pyrkiä kitkemään kaikki pois. Käsipelillä piti käydä melkoisen syvältä asti ja siltikään en usko että kaikkea sain pois. No suurimman osan kuitenkin. Suurin syy sen leviämiseen on tainnut olla puhtaasti viime vuosien laiskuus tarttua ongelmaan. No nyt sen eteen on jotain tehty. Ehkä alue on jatkossa helpompi pitää puhtaana.

    VastaaPoista